Pentru cine și de ce au fost instalate punctele de control migrațional
Pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a Parlamentului a fost doar un singur subiect - dezbaterea moțiunii de cenzură asupra activității Guvernului, înaintată la ședința Legislativului din 17 octombrie 2013 (imediat după ce a fost respinsă precedenta moțiune de cenzură, înaintată de aceeași comuniști). De această dată deputații fracțiunii PCRM i-au adus învinuiri Guvernului Leancă, precum că ar fi trasat frontieră pe Nistru, prin instalarea celor șase Oficii teritoriale de control al fluxului migrațional.
Prim-ministrul, Iurie Leancă a ținut un discurs în debutul ședinței. Potrivit acestuia, opoziția comunistă încearcă să obstrucționeze parcursul european al Republicii Moldova, înaintînd în ajunul Summitului de la Vilnius un șir de moțiuni de cenzură asupra activității Guvernului. „Eu cred că e momentul să nu ne mai ascundem după formulări prea diplomatice și să o spunem deschis, ca cetățenii să știe adevărul, tot ceea ce face în ultima perioadă PCRM are drept scop ca, prin generarea unei crize politice până la sfârșitul lunii noiembrie, țara noastră să obțină un rezultat negativ la Vilnius și să fie deraiată de la parcursul european. La fel de evident este că PCRM vrea să dea o dublă lovitură, să rupă Moldova de UE, după care să profite de haosul creat și să pună mâna pe putere. Aceasta este durerea reală a comuniștilor, așa se explică graba lor și modul în care forțează lucrurile. Timpul până la Vilnius se scurge rapid, în acest timp revoluțiile lor nu și-au atins obiectivul, oamenii nu au acceptat să se lase folosiți de PCRM, moțiunile cad, iar frica lor că-și vor rata misiunea crește pe zi ce trece.”, a declarat Iurie Leancă.
Show-ul iresponsabil pe scena Transnistriană
Premierul a mai spus că, prin moțiunea înaintată astăzi, comuniștii încearcă să speculeze un subiect sensibil – precum este cel transnistrean, pentru a obține dividende politicie. „Împărtășesc pe deplin o afirmaţie din textul moțiunii de cenzură, și anume că problema transnistreană nu poate fi subiect de speculație politică. Cu regret, comuniștii fac anume acest lucru înaintând moțiunea: de dragul unor dividende politice, continuă show-ul iresponsabil care pune în pericol interesele vitale ale Republicii Moldova. În realitate, prin astfel de acțiuni, opoziţia nu îşi propune nimic altceva decât să slăbească capacitatea Moldovei de a-şi proteja interesele pe acest subiect sensibil de interes naţional”, a subliniat Leancă.
În discursul său Prim-ministrul Leancă a făcut și o incursiune în trecutul „dosarului transnistrean” din perioada guvernării comuniste, marcînd pe parcurs problemele și realizările actuale în acest domeniu.
Referindu-se la proiectul de lege, ce a stîrnit nemulțumirea comuniștilor (Hotărîrea cu privire la implementarea unor acțiuni de facilitare a liberei circulații pe teritoriul Republicii Moldova), Iurie Leancă a punctat următoarele momente:
De ce au fost instalate punctele de control migrațional
1. Până acum, cei care călătoreau în baza paşapoartelor străine (inclusiv și cetățenii cu domiciliul stabilit în stînga Nistrului, dar care dețin cetățenia altui stat), deseori erau sancţionaţi la ieşirea din ţară pentru nerespectarea regulilor de şedere stabilite pentru cetăţenii străini (străinii sînt obligață să-și înregistreze ședința în RM în decursul a 72 de ore, la orice Birou migrațioanl). Din momentul intrării în vigoare a modificărilor la lege, cetăţenii cu paşapoarte străine, dar cu viză de reşedinţă în raioanele de est, nu vor mai fi supuşi amenzilor;
- Au fost create şase oficii teritoriale ale Biroului Migraţie şi Azil ce vor facilita evidenţa străinilor, care vor vizita Republica Moldova prin raioanele de est ale ţării;
2. Persoana străină va avea posibilitatea să aleagă locul unde să fie luată la evidenţă: fie la o filială a Întreprinderii de Stat „Registru” în orice oraș al țării, fie la oficiile Biroului Migraţie şi Azil;
3. Locuitorii din stânga Nistrului, indiferent de paşapoartele pe care le deţin, nu trebuie să se înregistreze la aceste oficii;
4. Pentru rezidenţii din stânga Nistrului lucrurile rămân neschimbate: ei vor călători aşa cum au făcut-o până acum nestingherit.
În finalul discursului Iurie Leancă a respins speculațiile comuniștilor, precum că Guvernul pe care-l conduce, urmărește „scenarii care ar prevedea separarea regiunii transnistrene”. „Orice afirmaţii potrivit cărora Republica Moldova ar putea ceda teritorii sau ar putea să se dezică de regiunea transnistreană nu sunt altceva decât aberaţii iresponsabile. Regiunea transnistreană urmează să beneficieze de un statut de largă autonomie ca parte componentă a Republicii Moldova. Domnilor comunişti, greşiţi enorm când folosiți aşa noţiuni ca „frontieră”, atunci când vă referiți la linia administrativă de pe Nistru. Vreau să vă informez, stimați comuniști, că Republica Moldova are doar două frontiere: la Vest cu România şi la Est cu Ucraina. Alte frontiere Republica Moldova nu are!”, a conchis Iurie Leancă.
Revenim cu întrebările deputaților PCRM și argumetele opoziției.
The post Pentru cine și de ce au fost instalate punctele de control migrațional appeared first on Bloguvern.
Sursa
2013-10-22 12:13:57