EXCLUSIV! Deconspirarea bandei lui VALET. Partea III. Victor (BAH!)PÎRŢac

Pirtac_explozieContinuare. Vezi Partea I şi Partea II

Deşi este de fire un fricos şi un laş, preferând să rămână în umbra lui Tudor Baliţchi (alias VALET) şi Vladlen Stadler (alias KIRDÎK), care şi l-a (re)adus în gruparea criminală de la Vamă, Victor Pîrţac este cel mai scandalos membru al bandei. Toată ţara a aflat de el după straniul incident din 29 noiembrie trecut, când sub maşina de serviciu a şefului Direcţiei Securitate internă a Vămii, de model CHEVROLET CAPTIVA a explodat o grenadă de antrenament. Zic că a fost un incident straniu nu pentru că ar fi fost ca atare, ci pentru că până azi cazul n-a fost elucidat de MAI! Şi asta în pofida faptului că acolo activează fratele ţintei „atentatului”, Trofim Pîrţac, responsabil de combaterea contrabandei în organele de Interne (stranie coincidenţă, nu?!).

Ţinta atentatului s-a ales cu vreo câteva zgârieturi şi… pantalonii uzi, refuzând în mod straniu spitalizarea. Astfel, până în acest moment nu este clar ce a fost la 29 noiembrie 2012, o explozie, sau un… PÎRŢ, fiind însă clar că o grenadă de antrenament nu poate fi folosită pentru a omorî un om, ci doar în calitate de reglare de conturi, în scopul redistribuirii sferelor de influenţă în cadrul bandei. Incidentul pare a fi unul straniu doar la prima vedere, pentru cei care nu cunosc realităţile din interiorul Serviciului Vamal, pe care Baliţchi îl vrea o instituţie închisă şi netransparentă. Spre sfârşitul acestui articol cred însă că veţi înţelege şi vă vor părea fireşti cele întâmplate lui Pîrţac, fiind clare atât cauzele, cât şi contextul acelui straniu incident cu implicarea şefului Direcţiei Securitate internă a Vămii.

Există încă o coincidenţă inductivă, la fel de stranie. În aceeaşi zi, 29 noiembrie 2012 a fost incendiată şi maşina unui şef al Vămii transnistrene, existând o legătură clară între cele două incidente, de la Chişinău şi Tiraspol. Deci, ce ar putea avea în comun activitatea unui şef de direcţie, responsabil de regulamentele interne şi disciplina de muncă în cadrul organelor vamale, cu activitatea vamală din regiunea transnistreană, unde (din păcate) nu au nicio treabă vameşii moldoveni?! Răspunsul este unul simplu. Victor Pîrţac este mai mult decât un simplu şef al Direcţiei Securitate internă a Serviciului Vamal. El este apropiatul şi locotenentul lui Baliţchi, „haiducul” pus să promoveze interesele căpeteniei bandei în schemele de corupţie, protecţionism, trafic de influenţă, abuz de putere, contrabandă şi alte ilegalităţi în care Pîrţac îl reprezintă pe Bandiţchi.

Victor Pîrţac, în vârstă de 47 ani a activat şi anterior în cadrul organelor vamale, fiind eliberat din serviciu, pentru implicare în activităţi ilegale şi cârdăşie cu clanurile de contrabandişti. După concediere, Pîrţac şi-a luat banii murdari căştigaţi şi a emigrat în Elveţia, unde se află în prezent familia sa. Imediat după numirea lui Tudor Baliţchi în funcţia de director general al Vămii moldoveneşti şi respectiv acapararea sistemului vamal de gruparea criminală a lui VALET, Vladlen Stadler (KIRDÎK), mâna dreaptă şi cardinalul din umbra lui Baliţchi l-a propus pe Pîrţac, pe care-l cunoştea din activităţile ilegale anterioare, pentru reangajare. Trecutul „glorios” al lui Pîrţac în organele vamale n-a constituit o problemă pentru banda, căreia „Şăfu” cel mare Filat i-a permis să facă tot ce vrea la Vamă. Pîrţac a fost reangajat mai întâi în Direcţia Antifraudă, iar în câteva săptămâni, după ce s-a eliberat special pentru el locul – în funcţia de şef al Direcţiei Securitate internă a Vămii. Asta deşi Victor Pîrţac nu deţinuse anterior vreo funcţie de management, nici în organele vamale, nici altundeva în serviciul public, sau în altă parte…

Deși paradoxal acesta are sub responsabilitate funcțională directă combaterea corupției şi asigurarea ordinii și integrității în sistemul vamal, anume Pîrțac este persoana care crează, implementează și respectiv tutelează mecanisme criminale prin care în țară sunt introduse prin contabandă mărfuri în proporţii deosebit de mari, sunt create monopoluri la import, sunt colectate taxe neoficiale la importul și vămuirea mărfurilor, sunt operate tranzituri frauduloase prin teritoriul Republicii Moldova, sunt înfiinţate şi gestionate filiere de CONTRABANDĂ, cu țigări către țările UE și alcool spre Ucraina.

Voi trece în revistă doar câteva exemple ce denotă implicarea lui Pîrțac în acțiuni ilegale, incompatibile cu statutul de ofiţer vamal şi funcţionar public, exponent al statului.

Un segment controlat și protejat de Pîrțac este importul după aşa-numitul sistem CARGO al mărfurilor de larg consum din România (piața „Dragonul roșu”), Ucraina (Piaţa „Km 7”) și din Turcia. Aceste scheme presupun introducerea în țară a mărfurilor în cantități mari, cu autocamioane TIR, sau pe cale maritimă prin Portul naval Giurgiulești, o parte din care nu sunt declarate organelor vamale (introduse prin contrabandă „neagră”), iar restul bunurilor sunt vămuite fraudulos sub alte încadrări tarifare decât cele reale (introduse în ţară prin contrabandă „sură”). Prin urmare, la Vamă se declară oficial o categorie de marfă (de calitate inferioară și la prețuri scăzute), pentru care sunt percepute taxele vamale minime, însă de facto se introduc bunuri de calitate superioară, a căror valoare este net superioară. Printre firmele tutelate de Victor Pîrțac sunt SRL “MAXELIT” şi SRL “SALIT PRIM”, care la importul mărfurilor utilizează autocamionul cu nr. de înmatriculare C JE 340.

Marfa importată din China este vămuită la prețuri diminuate la Postul vamal Cricova, taxa neoficială percepută de vameşi fiind de cca 2 mii euro per container. Un alt post vamal prin care sunt derulate scheme criminale la importul de mărfuri este cel din str. Industrială din Chişinău, condus de apropiatul lui Pîrțac, Vasile Potorac.

Cu ajutorul persoanelor de încredere pe care le-a promovat în direcția pe care o conduce (Viorel Postolache, Artiom Popenco, Serghei Dediu, Vitalie Bostan) și la Biroul vamal Leușeni (Dorin Boaghe, Dorin Nacu, Vasile Chișcă, Ghenadie Cibotaru, Victor Cibotaru, Vitalie Barbaras), Pîrțac curează microbuzele ce introduc prin contrabandă diverse categorii de mărfuri, inclusiv piese auto uzate și accesorii, prin Postul vamal Leușeni-Albița. De asemenea Pîrţac tutelează autocarele care transportă colete cu destinația Italia (nr. de înmatriculare BV 88 SSP, BV 35 YY, IS 56 TUZ, IL BE 075, IS 89 TGX, NS AT 357, B 17 TXJ, BR 77 PRO), în care sunt camuflate la ieșirea din Moldova ţigări, iar la întoarcere sunt introduse prin contrabandă mărfuri, camuflate printre colete. Şoferii autocarelor achită taxe neoficiale, pentru fiecare traversare a frontierei, direct lui Pîrțac. Frecventele neînțelegeri şi conflicte pe care le are Pîrţac cu şefii birourilor vamale vin să confirme aceste fapte.

Un alt domeniu de interes pentru Pîrțac constituie importul de fructe și legume în Moldova. La indicația sa, importurile sunt permise doar unor agenți economici, cum ar fi SRL “DIACON LUX” şi SRL “FORNILAN”, care importă mărfuri prin Postul vamal Sculeni. Importatorii numiţi nu declară cantitatea reală de mărfuri importate și micşorează artificial valoarea în vamă a mărfurilor, pentru a se eschiva de la achitarea taxelor vamale în buget. Ceilalţi importatori sunt persecutați de inspectorii vamali la indicaţia lui Pîrţac, atît la traversarea frontierei, cât și la vămuirea propriu-zisă (prin majorarea prețului de vămuire). În consecință, aceștia sunt nevoiți să renunțe la activitate, ajungând să activeze în condiţii de concurenţă neloială.

O parte din producția agricolă importată este destinată regiunii transnistrene, care formează obiectul unui interes special din partea lui Pîrţac. Lunar, sub controlul lui Pîrțac în Moldova se introduc prin contrabandă din stânga Nistrului în jur de 800 tone de carne, camuflate în camioane ce introduc conform actelor false produse cerealiere, grâu, porumb, etc.

Victor Pîrțac favorizează și schemele prin care mărfurile destinate altor țări, cum ar fi Ucraina, sau Rusia tranzitează Republica Moldova. Aceste mecanisme de tranzit sunt realizate prin Aeroportul Mărculești și Portul naval Giurgiulești. Pentru mărfurile introduse în țară în regim de tranzit sunt perfectate acte moldovenești de acoperire, falsificate, care le permit firmelor să recurgă la evaziuni și fraude vamale în țările de destinație, Moldova fiind astfel utilizată în calitate de zonă gri, off shore. De asemenea, sub paravanul tranziturilor, în țară sunt introduse mărfuri de contrabandă, în cantitate de sute de tone lunar.

O zonă de interes sporit pentru Pîrţac este contrabanda cu țigări, care chiar îl reprezintă pe șeful Securității interne a Serviciului Vamal. Specialitatea lui Pîrţac este aprovizionarea grupărilor criminale cu țigări din magazinele duty free, contrafăcute în regiunea transnistreană. Acesta tutelează și canalele de contrabandă prin posturile vamale controlate de oamenii săi de încredere. Viorel Postolache, adjunctul şi mâna dreaptă a lui Pîrțac este responsabil de introducerea în Moldova din zona transnistreană a țigărilor contrafăcute de marca „Ashima” și „Kiss”, pe care le comercializează contrabandiștilor, care mai apoi le retrimit în România şi alte state UE. Țigările sunt transportate prin posturile vamale interne de control cu 2 autoturisme de teren de model TOYOTA LAND CRUYSER, care traversează frecvent frontiera administrativă cu regiunea transnistreană.

Ţigările de contrabandă depistate de autoritățile vamale din România la 14 decembrie 2012 la Postul vamal Albița au fost traficate anume de Victor Pîrţac. Amintesc, atunci Poliţia de Frontieră Română a reținut un TIR plin cu țigări (600 mii pachete, dintre care majoritatea erau de marca Ashima), cazul fiind unul de mare REZONANŢĂ. Asigurarea trecerii nestingherite a autocamionului prin postul vamal Leușeni a fost posibilă la indicația şi sub acoperirea lui Pîrțac, cu aportul fostului șef al Biroului vamal Leuşeni Vitalie Vasilache, care în final a fost făcut “țap ispășitor”, pe când şeful Securităţii interne de la Vamă n-a avut nimic de păţit.

Tudor-lasa-fumatulPentru a asigura funcționalitatea schemelor sale de contrabandă, Pîrțac face din plin uz de funcţia pe care o deţine. El persecută inspectorii vamali care renunţă să execute ordinele ilegale şi se opun implicării în ilegalități. Aceştia se aleg cu anchete de serviciu, suspendări din fucții, controale și aplicare de sancțiuni disciplinare, iar în locul lor sunt promovate persoane loiale şi docile. De asemenea, pentru a-și păstra funcțiile, inspectorii vamali sunt obligați să-i achite lui Victor Pîrțac taxe de protecţie, care variază între 500 şi 1000 euro pentru fiecare inspector cu funcţie de perfectare vamală. În cazul în care vameşii refuză să achite taxele, aceştia în calitate de pedeapsă sunt transferați sub diferite pretexte în cadrul rotaţiilor la alte posturi, lipsite de trafic şi respectiv de venituri neoficiale.

Şi nu doar vameşii cunosc ce înseamnă urgia persecutărilor lui Pîrţac. O simt pe pielea lor şi operatorii economici, asta deşi conform fişei de post şeful Direcţiei Securitate internă nu ar trebui să aibă niciun contact cu mediul de afaceri, ci exclusiv cu angajaţii Vămii. Astfel, Pîrţac protejează o companie – broker vamal, SRL „VamGrupBroker”, intimidând şi eliminând de pe piaţă concurenţii acesteia. De treburile acestei companii se îngrijesc în mod straniu toţi angajaţii Direcţiei Securitate internă de la Serviciul Vamal şi Pîrţac personal, de asemenea şi şefii adjuncţi de la Vama Chişinău. Toate metodele sunt bune pentru Pîrţac: intervenţia prin telefon în procesul de vămuire, intimidarea inspectorilor vamali, care în opinia lui validează declaraţiile vamale „prea repede” pentru unii agenţi economici, sau „prea greu” pentru alţii, suspendarea procedurilor de vămuire şi alte acţiuni care pentru şeful Direcţiei Securitate internă nu sunt altceva decât abuzuri de putere. Pîrţac nu ezită nici să intervină pentru rezilierea contractelor de chirie a birourilor pentru companiile de broker vamal care nu-i plac, sau în care activează angajaţii care nu-i plac. Asta pentru a-i cuminţi şi a-i face docili, să-i respecte persoana şi interesele şi să se teamă de el. De parcă stima se câştigă cu bâta…

Ei, acum cred că vă este clar de ce şi pentru ce s-a ales „haiducul” de la Vamă cu o grenadă sub maşina de serviciu. Fiind implicat în atâtea ilegalităţi şi având atâtea tangenţe cu lumea criminală, ar fi fost mai straniu dacă n-ar fi avut loc acel incident, or ulciorul nu merge de multe ori la apă, cum zic moldovenii. Este însă stranie şi curioasă tăcerea şi lipsa de reacţie a MAI-ului moldovenesc la acel incident, dar şi ignoranţa şi pasivitatea CNA-ului şi Procuraturii, deşi atât în lumea criminală, cât şi prin culoarele organelor de drept se vorbeşte (în şoaptă, dar se vorbeşte) despre isprăvile lui „Pîrţac de la Vamă”. De ce oare în şoaptă? Şi de ce oare nu se întreprinde nimic?

Ştiu cu siguranţă că despre toate acestea ilegalități, care au loc sub aripa căpeteniei bandei de la Vamă Tudor Balițchi (alias VALET) se cunoaşte şi în cabinetul prim-ministrului Leancă, şi în conducerea PLDM, implicit aceste lucruri sunt cunoscute de Vlad Filat personal. Bandiţchi nu doar tolerează ilegalităţile lui Pîrţac, dar şi le încurajează. Şi asta pentru că Tudor Baliţchi încasează lunar de la Victor Pîrțac 3 milioane lei cash. Uneori Pîrţac primeşte comenzi speciale de la Baliţchi, cum ar fi colectarea unor sume de bani cu anumite ocazii, cum ar fi Ziua Profesională a Vameşului, aniversări ale unor şefi din PLDM, etc., acesta fiind chiar mustrat de căpetenia bandei, dacă suma adunată de Pîrţac i se pare cam…mică.

Este de notat că Pîrţac a finanţat concediul lui Baliţchi din vara trecută, petrecut de căpetenia bandei în Italia, regiunea Sardinia. Vila închiriată de Baliţchi a costat 50 000 euro pentru 7 zile, croaziera închiriată – 120 000 euro pentru 7 zile. Vacanţa de lux a fost contractată de Pîrţac în scop conspirativ printr-o firmă turistică din Italia. Iată şi explicaţia tăcerii lui Baliţchi. Dar oare de ce tace Guvernul în general şi… PLDM-ul în special? Oare nu pentru că grosul banilor adunaţi de Pîrţac nu se opresc totuşi la Baliţchi, dar merg mai departe, în sus, la „Şăfu” & Co?!

Dacă nu mă credeţi întrebaţi-l pe Bandiţchi din ce bani și-a procurat recent un apartament de lux , de 250 m² în sectorul Buiucani al capitalei, regiunea MoldExpo, în valoare de 500 000 euro??? Apartamentul de lux este pregătit pentru ca Baliţchi să se mute în el din „vechiul” său apartament cu două odăi în care locuieşte la moment, amplasat în regiunea clădirii Circului din Chişinău (alăturat cafenelei „Lazy”), cu noua lui soţie, blondă, ca şi cea din imaginea de mai sus. Să fie oare şi noul apartament al fostului său socru, ca şi vestita debara în care a locuit până recent, când era simplu „zavhoz” la IPTEH? Sau al mamei sale? Sau al „mătuşei Tamara”? Apropos, toată mobila necesară pentru amenajarea noului apartament a fost adusă special pentru Baliţchi din Italia, prin contrabandă! Cum e şi logic în Moldova pentru şeful Vamei, nu?! ;) Dar despre asta – altădată. La căpetenia bandei urmează să revenim, VALET meritând din plin să-i dedicăm o parte specială a investigaţiei! Cel puţin una…

Va urma.Sursa
2013-10-21 09:26:53Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

08:52:45Aeroportul nu va mai fi al poporului, ne-am bucurat destul. Îl vom da pe mâini bune, de această dată, are Spînu grijă —» Nicolae Federiuc
07:11:202023 - BILANȚ LA BALANȚE —» Leo Butnaru
18:02:33With WordPress.com, This Novelist’s Success Is No Mystery —» ada rosu
17:05:09🌳De vorbă despre păduri. Moinești Mai Verde —» Curaj.TV | Media alternativă
15:50:37O... DECONSPIRARE DE LA „LUCEAFĂRUL”. Mulțumesc! —» Leo Butnaru
14:21:28Реставрация памятника Христо Ботеву в Кишиневе в 2023 году —» Biblioteca Hristo Botev
09:18:57Duhul Sfânt și vorbirea în alte limbi —» Moldova Creștină
07:24:15Dacă nu-i laie, atunci poate fi bălaie. Federalizarea, ca alternativă pentru „integrarea în UE”? —» Nicolae Federiuc
13:01:50Reflecții despre lectura literaturii scrise de autoarea Lilia Bicec-Zanardelli —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
12:56:15REFLECȚII DESPRE LECTURA LITERATURII SCRISE DE AUTOAREA LILIA BICEC-ZANARDELLI —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
19:22:30State of the Word 2023: Watch Live on December 11 —» Ileana Pîrgaru
14:46:55Vernisaj la Liceul Teoretic „Miguel de Cervantes Saavedra” din Chișinău —» BiblioCity
14:17:26Образ Кишинева в поэзии и искусстве —» BiblioCity
09:44:03Lansarea volumului „Competența de comunicare” de Maria Hadîrcă —» BiblioCity
09:25:09Galileo ediția a XI-a, 16-17.12.2023 —» Fizica pentru Moldova
05:07:13POEȚI AI AVANGARDEI UCRAINENE —» Leo Butnaru
17:57:49DOUĂ NUVELETE —» Leo Butnaru
17:36:15Brigadirul a dus singur caleașca cu ceapă acasă —» Moldova Creștină
16:13:20Despre persoane cu dizabilități – Microfonul liber —» Curaj.TV | Media alternativă
15:55:39Enhanced WordPressing With the Updated Jetpack Mobile App —» Ileana Pîrgaru
13:30:13 —» blog cultural
13:18:07”Не читал, но осуждаю!” —» blog cultural
13:16:35 —» blog cultural
07:44:33Dar avem trei câini… —» Moldova Creștină
21:08:43Flashmob astăzi în centrul Ploieștiului cu ocazia Zilei Mondiale a Persoanelor cu Dizabilități —» Curaj.TV | Media alternativă