Acizii organici
În fructe se întâlnesc următorii acizi:
Acidul malic se găseşte în mere, pere, gutui, prune, vişine, etc.
Acidul citric este predominant în lămâi, dude(în pârgă), corcoduşe verzi, zmeură, coacăze, agrişe, merişoare, moşmoane, pere, piersici, păducel, caise şi alte specii de fructe. Acidul citric are un efect bactericid. Perele conţin două părţi acid citric şi o parte acid malic.
Acidul tartric predomină în struguri. Se mai găseşte în afine, moşmoane, păducel, cireşe, prune, piersici şi alte fructe.
Acidul benzoic(care are o acţiune bactericidă puternică) este prezent în afine, răchiţele şi merişoare.
Acidul chinic, care lizează(dizolvă şi netezeşte) uraţii, se găseşte în afine şi merişoare.
În fructe se mai găsesc şi alţi acizi, ca acidul succinic(în mere, afine), acidul salicilic(în mere, mure, caise), acidul lactic(în mere, afine), acidul oxalic(în mere, afine), acidul acetic(în fructele cu proces incipient sau avansat de fermentare), acidul galacturonic(în piersici, mere).
În fructe, acizii se află în stare liberă, sau sub formă de săruri.
Acizii organici au rol protector asupra vitaminei C, măresc pofta de mâncare şi asigură o circulaţie mai bună a apei în organism.
Acidul malic se găseşte în mere, pere, gutui, prune, vişine, etc.
Acidul citric este predominant în lămâi, dude(în pârgă), corcoduşe verzi, zmeură, coacăze, agrişe, merişoare, moşmoane, pere, piersici, păducel, caise şi alte specii de fructe. Acidul citric are un efect bactericid. Perele conţin două părţi acid citric şi o parte acid malic.
Acidul tartric predomină în struguri. Se mai găseşte în afine, moşmoane, păducel, cireşe, prune, piersici şi alte fructe.
Acidul benzoic(care are o acţiune bactericidă puternică) este prezent în afine, răchiţele şi merişoare.
Acidul chinic, care lizează(dizolvă şi netezeşte) uraţii, se găseşte în afine şi merişoare.
În fructe se mai găsesc şi alţi acizi, ca acidul succinic(în mere, afine), acidul salicilic(în mere, mure, caise), acidul lactic(în mere, afine), acidul oxalic(în mere, afine), acidul acetic(în fructele cu proces incipient sau avansat de fermentare), acidul galacturonic(în piersici, mere).
În fructe, acizii se află în stare liberă, sau sub formă de săruri.
Acizii organici au rol protector asupra vitaminei C, măresc pofta de mâncare şi asigură o circulaţie mai bună a apei în organism.
Sursa
2007-10-04 00:24:57