SARMALE IN FOI DE VITA-DE-VIE
Sarmalele in foi de vita-de-vie sunt preferartele mele. Gustul acrisor al frunzelor se combina perfect cu celelalte ingrediente (cel putin asa simt eu). Daca sunteti de aceeasi parere va poftesc sa facem impreuna o craticioara de sarmale (cam 5 portii).
INGREDIENTE:
carne tocata mixta (porc si vita) – 400 gr
orez – 250 gr
ceapa – 1-2 buc.
morcovi – 2-3 buc.
telina – 1 tulpina
pasta de rosii – 3-4 linguri
suc de rosii (bulion) – 250 ml
sare, piper
ulei – 5-6 linguri
MOD DE GTIRE:
Spalam bine orezul, il oparim cu apa clocotita si il acoperim cu un capac. Intre timp ne ocupam de legume. Curatam si tocam ceapa si morcovul, tulpina de telina o taiem rondele. Calim toate legumele in cateva linguri de ulei.
Adaugam carnea tocata si amestecam bine pana cand carnea isi schimba culoarea, saram si piparam. Inabusim inca 10 minute, dupa care adaugam pasta de rosii si mai lasam la foc alte 10 minute.
Lasam sa se raceasca si ne ocupam de foile de vita-de-vie – le spalam foarte bine si le oparim cu apa clocotita.Peste 5-10 minute scurgem apa.
Scurgem si orezul de apa si il amestecam cu umplutura din carne. Mai ajustam de sare si piper.
Acum luam cate o frunza de vita si punem pe ea o lingurita de orez cu carne, rulam frunza, dand sarmalelor forma rotunjita sau triunghiulara (eu aleg a doua varianta).
Aranjam sarmalele straturi intr-o cratita, fundul carea l-am acoperit cu foi de varza sau cu aceleasi foi de vita-de-vie. Dupa ce am facut toate sarmalele amestecam 250 ml de suc de rosii cu apa si putina sare si turnam peste sarmale, ca sa le acoperim.
Punem cratita la foc mediu-mare pana da in clocot, dupa care facem focul mic si fierbem inca 1 ora.
Sa aveti pofta!
Sursa
2013-05-15 23:26:54