PASCA CU BRANZA/RICOTTA

IMG_5804    IMG_5820

Pe langa cozonac, ou rosu si miel, pasca este un produs ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Pasti a crestinilor. Aceasta coptura dulce este luata la biserica in noaptea Invierii, unde se sfinteste cu aghiasma si apoi se consuma in familie inainte de ospatul pascal.
Daca vreti sa faceti cu propriile forte acest desert traditional va propun reteta de pasca cu ricotta si stafide.

INGREDIENTE:                                                          TIMP ESTIMAT – 3 ore

pentru coca:                                                            pentru umputura:
faina – 500 gr                                                              branza/ricotta – 250 gr
drojdie uscata – 7 gr                                                   oua – 2 buc.
galbenusuri de ou – 2-3 buc.                                      gris – 1-2 linguri (sau amidon)
lapte – 250 ml                                                               stafide – 100  gr
zahar – 150 gr                                                               zahar – 100 gr
ulei -100 ml                                                                   zahar vanilat
zahar vanilat – 1 pliculet                                               esenta de rom
coaja rasa de lamaie                                                  coaja rasa de lamaie

MOD DE GATIRE:

Incepem cu maiaua: dizolvam drojdia in putina apa calda impreuna cu 1 lingurita de zahar si 1 lingura de faina, amestecam bine, acoperim cu un prosop de bucatarie si punem in loc cald pentru 10 minute.

IMG_5735    IMG_5740

Intre timp batem galbenusurile, adaugam coaja rasa de lamaie. Dizolvam zaharul in cana cu lapte caldut. Cernem faina impreuna cu sarea si zaharul vanilat.

IMG_5747    IMG_5741

IMG_5746

Pentru framantat eu am folosit robotul de bucatarie, in caz contrar se framanta cu mainile. Pentru aceasta amalgamam faina cu galbenusul, maiaua si laptele, framantam 20-30 minute.

IMG_5752    IMG_5754

In procesul framantatului adaugam putin cate putin uleiul. La sfarsitul acestui proces acoperim vasul cu o pelicula si un prosop de bucatarie  si tinem  1 ora in loc cald (eu am incalzit in prealabil cuptorul in decurs de 5 min si am pus in el vasul cu coca).
Cat timp dospeste coca, pregatim umplutura de branza. Oparim stafidele cu apa fierbinte. Amestecam branza (ricotta) cu zahar, adaugam ouale, grisul si aromele. Scurgem bine stafidele de apa si le punem in branza. Amestecam bine.

IMG_5766    IMG_5769

In caz ca avem o forma detasabila e bine sa o folosim anume pe ea pentru a coace pasca. Ungem forma cu ulei si o presuram cu faina.
Luam aluatul si il impartim in doua bucati. Una din ele o framantam, dupa care o intindem  rotund si o aranajm pe fundul tavei noastre. Cealalta jumatate de aluat o impartim in doua sau in trei si facem fasii, pe care le impletim intre ele (ca la colaci).

IMG_5771    IMG_5774

Aranjam “colacelul” impletit de-a lungul bordurilor tavei peste foaia de aluat. Lasam sa se “odihneasca” 15-20 min, dupa care turnam umplutura de branza in interiorul, ramas liber.

IMG_5775    IMG_5778

Ungem cu ou batut si dam la cuptoru preincalzit (180 grade) pentru 20 min, dupa care scadem temperatura pana la 140 grade si continuam sa coacem inca 30 minute (la sfarsitul acestui timp facem si proba scobitorii ca sa ne convingem sa s-a copt bine). Scoatem pasca din cuptor si o lasam sa se racoreasca, dupa care o scoatem din forma si o lasam sa se raceasca definitiv.

IMG_5800

Paste fericit va doresc tuturor!



Sursa
2013-04-30 23:03:34



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

08:43:00Masă de pomenire —» Andrei LANGA. Blogul personal
15:08:46Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
09:08:00Luciul arcat —» Leo Butnaru
15:09:06Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
04:34:00SCRIITOR, BIBLIOTECĂ, CITITOR —» Leo Butnaru
02:30:43Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
19:21:01Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:38:01Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:38:01Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
12:04:00Fata Morgana —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:26:15Fenomenul muzical moldovenesc din a doua jumătate a secolului XX —» CHIŞINĂU MUZICAL | Blogul Bibliotecii de Arte "Tudor Arghezi"
06:18:00din strictul necesar —» Leo Butnaru
21:12:00Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
18:47:33Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
16:25:12Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:58:36Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
13:30:32Au ascuns scaunele și parola wifi din primărie —» Curaj.TV | Media alternativă
02:00:29Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
20:50:13Gînduri și frămîntări la plecarea papei Francisc —» Curaj.TV | Media alternativă
20:23:27Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
17:23:52Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
16:05:15Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
15:07:54CATALOGUL SERVICIILOR pentru TINE —» Asociaţia Obştească "Demos"
09:19:00Cimitirul IOR. Cine sunt oamenii care au ras 12 hectare din parc – Snoop.ro —» Curaj.TV | Media alternativă
20:56:57Fără Titlu —» Путепроводные Заметки