COZONAC DE PASTI

IMG_5673    IMG_5713

Exista nenumarate retete de cozonaci  - cu unt, margarina, ulei sau untura pe post de grasimi, cu nuci, mac, stafide sau rahat pe post de umplutura, decorate in diverse moduri si coapte in diferite forme. Fiecare alege varianta care ii place mai mult sau cea pe care a mostenit-o de la mama si bunica. Eu, cu mare regret, nu mai am nici mama, nici bunica. M-am inspirat de pe un blog culinar (http://www.povarenok.md/ru/deserty/sladkaya-vypecka/item/cozonac-pe-smintina.html) si mi-a reusit ceea ce mi-a reusit – un cozonac de Pasti cu smantana. Incercati-l si voi!

INGREDIENTE:                                                                     TIMP ESTIMAT – 2,5 ore

faina – 650-700 gr
smantana – 200 gr
drojdii uscate – 7 gr
lapte cald – 160 ml
oua – 3 buc.
unt – 50 gr
zahar – 150 gr
stafide – 50-70 gr
cognac sau rom – 2 linguri
vanilina – 1 pliculet
scoarta rasa de la 1 lamaie
1/4 lingurita sare
ulei, cuisoare colorate pentru decorat

MOD DE GATIRE:

Spalam stafidele si le inmuiem in cognac sau rom. Intr-un bol punem drojdiile uscate cu o lingurita de zahar si turnam peste ele laptele caldut. Acoperim cu o pelicula si punem la cald pentru 10-15 min.

IMG_5586

Batem cu zahar 2 oua intregi plus albusul celui de al treilea (galbenusul il vom folosi la uns cozonacul inainte de a-l da la cuptor). Adaugam smantana si radem scoarta de la lamaie (ne straduim sa nu radem si partea alba, care este amara).

IMG_5587    IMG_5596

Cernem faina cu vanilina si sarea. Turnam crema de smantana (obtinuta in prealabil) in bolul cu maia (drojdia inmuiata). Amestecam si adaugam treptat faina cernuta. Framantam bine, acoperim cu o pelicula si dam la cald (eu am incalzit cuptorul in decurs de 5 minute, apoi l-am stins si am pus aluatul inauntru).

IMG_5601    IMG_5607

Peste 30 de minute adaugam la aluatul nostru untul topit si framantam din nou. Lasam sa dospeasca inca 1-1,5 ore in cuptorul cald. Dupa aceasta distribuim stafidele in aluat cat mai uniform posibil.

IMG_5611    IMG_5614

Ungem formele cu ulei si punem in fiecare din ele cate o bucata de aluat framantat (formele trebuie sa fie umpute pana la jumatate). Lasam sa creasca 30-45 de minute, dupa care ungem cu galbenus suprafata cozonacilor si decoram cu cuisoarele colorate.

IMG_5616    IMG_5633

Dam cozonacul la cuptorul preincalzit (200 grade) pentru 25-30 min (depinde de marimea formelor, si oricum facem proba scobitorii). Scoatem din cuptor, lasam sa se raceasca, scoatem din forme si…Christos a inviat!

IMG_5693    IMG_5694



Sursa
2013-04-27 15:37:51



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

12:30:47FILĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:20:00Mercur retrograd în Săgetător (25 nov - 15 dec) —» codul omega
06:49:28DIN STRICTUL NECESAR —» Leo Butnaru
17:03:57Biserica de deasupra secției de votare —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
15:43:31EROS —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:53:19POEZIA ÎN LUME —» Leo Butnaru
12:21:31Alegerile din România, mai importante de o mie de ori decât cele din republica improvizată de la est de Prut —» Nicolae Federiuc
05:00:54DIN COSMOGRAME —» Leo Butnaru
13:49:14Nou: seria Vintage de la Vinăria din Vale —» Fine Wine
06:27:53DIN REVISTA TINERILOR —» Leo Butnaru
17:07:01Verticala Metafora 2015-2019 Gogu Winery —» Fine Wine
15:06:08Comportamentul agresiv e încurajat de stat —» Curaj.TV | Media alternativă
12:05:10Atribuirea numelui Bibliotecii Publice Orășenești Rîșcani - ,,Spiridon Vangheli” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:00:13ÎNCEPUT/ EL PRINCIPIO —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:58:06DIAVOLUL RÂDE... —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:31:06DIN STRICTUL NECESAR —» Leo Butnaru
14:07:52PROGRAMAREA ACTIVITĂȚII DE BIBLIOTECĂ – CHEIA SUCCESULUI —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
14:06:21BIBLIOTECARUL – MANAGERUL CULTURAL ÎN COMUNITATE —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
07:04:32DIN REVISTA TINERILOR —» Leo Butnaru
15:16:00UMBRĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:11:25Magia cărţilor —» Biblioteca Hristo Botev
23:55:47Distanțări —» Argentina Gribincea's Blog
21:42:49Este păcat să scrii teze de licență pentru alții? – Vasile Filat —» Moldova Creștină
14:46:52Povestea poveștilor —» Argentina Gribincea's Blog
13:20:08APOCALIPSĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal