COZONAC DE PASTI

IMG_5673    IMG_5713

Exista nenumarate retete de cozonaci  - cu unt, margarina, ulei sau untura pe post de grasimi, cu nuci, mac, stafide sau rahat pe post de umplutura, decorate in diverse moduri si coapte in diferite forme. Fiecare alege varianta care ii place mai mult sau cea pe care a mostenit-o de la mama si bunica. Eu, cu mare regret, nu mai am nici mama, nici bunica. M-am inspirat de pe un blog culinar (http://www.povarenok.md/ru/deserty/sladkaya-vypecka/item/cozonac-pe-smintina.html) si mi-a reusit ceea ce mi-a reusit – un cozonac de Pasti cu smantana. Incercati-l si voi!

INGREDIENTE:                                                                     TIMP ESTIMAT – 2,5 ore

faina – 650-700 gr
smantana – 200 gr
drojdii uscate – 7 gr
lapte cald – 160 ml
oua – 3 buc.
unt – 50 gr
zahar – 150 gr
stafide – 50-70 gr
cognac sau rom – 2 linguri
vanilina – 1 pliculet
scoarta rasa de la 1 lamaie
1/4 lingurita sare
ulei, cuisoare colorate pentru decorat

MOD DE GATIRE:

Spalam stafidele si le inmuiem in cognac sau rom. Intr-un bol punem drojdiile uscate cu o lingurita de zahar si turnam peste ele laptele caldut. Acoperim cu o pelicula si punem la cald pentru 10-15 min.

IMG_5586

Batem cu zahar 2 oua intregi plus albusul celui de al treilea (galbenusul il vom folosi la uns cozonacul inainte de a-l da la cuptor). Adaugam smantana si radem scoarta de la lamaie (ne straduim sa nu radem si partea alba, care este amara).

IMG_5587    IMG_5596

Cernem faina cu vanilina si sarea. Turnam crema de smantana (obtinuta in prealabil) in bolul cu maia (drojdia inmuiata). Amestecam si adaugam treptat faina cernuta. Framantam bine, acoperim cu o pelicula si dam la cald (eu am incalzit cuptorul in decurs de 5 minute, apoi l-am stins si am pus aluatul inauntru).

IMG_5601    IMG_5607

Peste 30 de minute adaugam la aluatul nostru untul topit si framantam din nou. Lasam sa dospeasca inca 1-1,5 ore in cuptorul cald. Dupa aceasta distribuim stafidele in aluat cat mai uniform posibil.

IMG_5611    IMG_5614

Ungem formele cu ulei si punem in fiecare din ele cate o bucata de aluat framantat (formele trebuie sa fie umpute pana la jumatate). Lasam sa creasca 30-45 de minute, dupa care ungem cu galbenus suprafata cozonacilor si decoram cu cuisoarele colorate.

IMG_5616    IMG_5633

Dam cozonacul la cuptorul preincalzit (200 grade) pentru 25-30 min (depinde de marimea formelor, si oricum facem proba scobitorii). Scoatem din cuptor, lasam sa se raceasca, scoatem din forme si…Christos a inviat!

IMG_5693    IMG_5694



Sursa
2013-04-27 15:37:51



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

07:03:00REGULA GENERALĂ —» Leo Butnaru
20:25:18Eterna Românie aproximativă —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
07:37:00STRICTUL NECESAR —» Leo Butnaru
07:34:26Poza care a devenit virală —» .:EU:.
15:30:00ISTORIA (ȘI GEOGRAFIA) LITERATURII ROMÂNE ÎN IMAGINI —» Leo Butnaru
15:06:14Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
13:58:19România se apără, respingînd candidatura lui Georgescu —» Curaj.TV | Media alternativă
13:38:00Declarație de răspundere managerială 2024 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
13:06:12Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
10:04:26ChatGPT – înlocuitor al cercetătorului-doctorand? —» Gheorghe Cuciureanu
09:44:44Cartea – minunată sursă de informare —» Biblioteca Hristo Botev
09:28:14Triumful Împăraților Minis Terrios —» Fine Wine
09:09:00DIN PASIENȚE —» Leo Butnaru
07:24:00STRICTUL NECESAR / FLORILEGIU 6 —» Leo Butnaru
03:24:56Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
16:42:47Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
15:49:26Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:37:59Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
02:26:33Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
21:16:40Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
16:47:00TRUMPitul —» Leo Butnaru
16:18:54Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
15:00:37Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
12:36:00Любовь к женщине. —» Александр Ищенко - Размышления
12:31:41Vlad Țepeș via Rasputin —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag