COZONAC DE PASTI
Exista nenumarate retete de cozonaci - cu unt, margarina, ulei sau untura pe post de grasimi, cu nuci, mac, stafide sau rahat pe post de umplutura, decorate in diverse moduri si coapte in diferite forme. Fiecare alege varianta care ii place mai mult sau cea pe care a mostenit-o de la mama si bunica. Eu, cu mare regret, nu mai am nici mama, nici bunica. M-am inspirat de pe un blog culinar (http://www.povarenok.md/ru/deserty/sladkaya-vypecka/item/cozonac-pe-smintina.html) si mi-a reusit ceea ce mi-a reusit – un cozonac de Pasti cu smantana. Incercati-l si voi!
INGREDIENTE: TIMP ESTIMAT – 2,5 ore
faina – 650-700 gr
smantana – 200 gr
drojdii uscate – 7 gr
lapte cald – 160 ml
oua – 3 buc.
unt – 50 gr
zahar – 150 gr
stafide – 50-70 gr
cognac sau rom – 2 linguri
vanilina – 1 pliculet
scoarta rasa de la 1 lamaie
1/4 lingurita sare
ulei, cuisoare colorate pentru decorat
MOD DE GATIRE:
Spalam stafidele si le inmuiem in cognac sau rom. Intr-un bol punem drojdiile uscate cu o lingurita de zahar si turnam peste ele laptele caldut. Acoperim cu o pelicula si punem la cald pentru 10-15 min.
Batem cu zahar 2 oua intregi plus albusul celui de al treilea (galbenusul il vom folosi la uns cozonacul inainte de a-l da la cuptor). Adaugam smantana si radem scoarta de la lamaie (ne straduim sa nu radem si partea alba, care este amara).
Cernem faina cu vanilina si sarea. Turnam crema de smantana (obtinuta in prealabil) in bolul cu maia (drojdia inmuiata). Amestecam si adaugam treptat faina cernuta. Framantam bine, acoperim cu o pelicula si dam la cald (eu am incalzit cuptorul in decurs de 5 minute, apoi l-am stins si am pus aluatul inauntru).
Peste 30 de minute adaugam la aluatul nostru untul topit si framantam din nou. Lasam sa dospeasca inca 1-1,5 ore in cuptorul cald. Dupa aceasta distribuim stafidele in aluat cat mai uniform posibil.
Ungem formele cu ulei si punem in fiecare din ele cate o bucata de aluat framantat (formele trebuie sa fie umpute pana la jumatate). Lasam sa creasca 30-45 de minute, dupa care ungem cu galbenus suprafata cozonacilor si decoram cu cuisoarele colorate.
Dam cozonacul la cuptorul preincalzit (200 grade) pentru 25-30 min (depinde de marimea formelor, si oricum facem proba scobitorii). Scoatem din cuptor, lasam sa se raceasca, scoatem din forme si…Christos a inviat!
Sursa
2013-04-27 15:37:51