COZONAC DE PASTI

IMG_5673    IMG_5713

Exista nenumarate retete de cozonaci  - cu unt, margarina, ulei sau untura pe post de grasimi, cu nuci, mac, stafide sau rahat pe post de umplutura, decorate in diverse moduri si coapte in diferite forme. Fiecare alege varianta care ii place mai mult sau cea pe care a mostenit-o de la mama si bunica. Eu, cu mare regret, nu mai am nici mama, nici bunica. M-am inspirat de pe un blog culinar (http://www.povarenok.md/ru/deserty/sladkaya-vypecka/item/cozonac-pe-smintina.html) si mi-a reusit ceea ce mi-a reusit – un cozonac de Pasti cu smantana. Incercati-l si voi!

INGREDIENTE:                                                                     TIMP ESTIMAT – 2,5 ore

faina – 650-700 gr
smantana – 200 gr
drojdii uscate – 7 gr
lapte cald – 160 ml
oua – 3 buc.
unt – 50 gr
zahar – 150 gr
stafide – 50-70 gr
cognac sau rom – 2 linguri
vanilina – 1 pliculet
scoarta rasa de la 1 lamaie
1/4 lingurita sare
ulei, cuisoare colorate pentru decorat

MOD DE GATIRE:

Spalam stafidele si le inmuiem in cognac sau rom. Intr-un bol punem drojdiile uscate cu o lingurita de zahar si turnam peste ele laptele caldut. Acoperim cu o pelicula si punem la cald pentru 10-15 min.

IMG_5586

Batem cu zahar 2 oua intregi plus albusul celui de al treilea (galbenusul il vom folosi la uns cozonacul inainte de a-l da la cuptor). Adaugam smantana si radem scoarta de la lamaie (ne straduim sa nu radem si partea alba, care este amara).

IMG_5587    IMG_5596

Cernem faina cu vanilina si sarea. Turnam crema de smantana (obtinuta in prealabil) in bolul cu maia (drojdia inmuiata). Amestecam si adaugam treptat faina cernuta. Framantam bine, acoperim cu o pelicula si dam la cald (eu am incalzit cuptorul in decurs de 5 minute, apoi l-am stins si am pus aluatul inauntru).

IMG_5601    IMG_5607

Peste 30 de minute adaugam la aluatul nostru untul topit si framantam din nou. Lasam sa dospeasca inca 1-1,5 ore in cuptorul cald. Dupa aceasta distribuim stafidele in aluat cat mai uniform posibil.

IMG_5611    IMG_5614

Ungem formele cu ulei si punem in fiecare din ele cate o bucata de aluat framantat (formele trebuie sa fie umpute pana la jumatate). Lasam sa creasca 30-45 de minute, dupa care ungem cu galbenus suprafata cozonacilor si decoram cu cuisoarele colorate.

IMG_5616    IMG_5633

Dam cozonacul la cuptorul preincalzit (200 grade) pentru 25-30 min (depinde de marimea formelor, si oricum facem proba scobitorii). Scoatem din cuptor, lasam sa se raceasca, scoatem din forme si…Christos a inviat!

IMG_5693    IMG_5694



Sursa
2013-04-27 15:37:51



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

08:43:00Masă de pomenire —» Andrei LANGA. Blogul personal
15:08:46Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
09:08:00Luciul arcat —» Leo Butnaru
15:09:06Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
04:34:00SCRIITOR, BIBLIOTECĂ, CITITOR —» Leo Butnaru
02:30:43Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
19:21:01Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:38:01Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:38:01Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
12:04:00Fata Morgana —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:26:15Fenomenul muzical moldovenesc din a doua jumătate a secolului XX —» CHIŞINĂU MUZICAL | Blogul Bibliotecii de Arte "Tudor Arghezi"
06:18:00din strictul necesar —» Leo Butnaru
21:12:00Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
18:47:33Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
16:25:12Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:58:36Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
13:30:32Au ascuns scaunele și parola wifi din primărie —» Curaj.TV | Media alternativă
02:00:29Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
20:50:13Gînduri și frămîntări la plecarea papei Francisc —» Curaj.TV | Media alternativă
20:23:27Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
17:23:52Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
16:05:15Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
15:07:54CATALOGUL SERVICIILOR pentru TINE —» Asociaţia Obştească "Demos"
09:19:00Cimitirul IOR. Cine sunt oamenii care au ras 12 hectare din parc – Snoop.ro —» Curaj.TV | Media alternativă
20:56:57Fără Titlu —» Путепроводные Заметки