Ciorba de perisoare - un deliciu cu dor de casa.
Imi place sa gatesc. Sunt o gurmanda declarata a mancarurilor neindulcite, pe care, imi place sa le prepar chiar eu. Niciodata nu ma tin strict dupa o reteta, poate din aceasta cauza, acelasi fel de mancare iese diferit de fiecare data, insa, de fiecare data, este tot mai gustos. N-am zis-o eu ci sotul, care mereu imi spune ca "Ajung si eu la vorba aia, dragostea trece prin stomac".Nu ma pot lauda ca as gati multe feluri de mancare, dar sunt convinsa ca orice as incerca mi-ar iesi, intr-un fel sau altul, gustos. Imi place, foarte mult, sa prepar acele feluri de mancare pe care le-am deprins de acasa, de la bunica, de la mama, dar desi, gustul de acasa, nu-l pot aduce cu mine in strainatate, ma resemnez si savurez reteta asa cum iese.
Zilele astea am gatit ciorba de perisoare. In diferite zone ale tarii, aceeasi reteta pare diferita, insa isi pastreaza ingredientele de baza - cateva legume si perisoarele din carne cu orez.
Sa trecem la reteta:
Ingrediente pentru ciorba:2 morcovi medii1 radacina de patrunjel medie1 felie de telina1 radacina de pastarnac micacativa cartofi1 ceapa1 ardei rosu (capia de exemplu)sare dupa gustzeama de la o lamaie/sare de lamaie/bors
Ingrediente pentru perisoare:500g carne2 maini de orez (recomandat cu bob lung)1 ceapa1-2 felii de usturoisarepiper negru macinato mana de patrunjel2 oua
Toate legumele (cu exceptia ardeiului) se toaca marunt din cutit, se pun intr-o cratita de 5 l, se acopera cu apa si se pun la foc mediu pentru aproximativ 20-30 de min.
Intre timp facem perisoarele. Intr-un bol se pun toate ingredientele pentru perisoare, se framanta bine, apoi cu mainile umede facem perisoare de marimea unei nuci, asezandu-se pe un fund de lemn sau o farfurie plata.
Cand legumele sunt aproape gata, punem perisoarele, una cate una, pe toata suprafata cratitei, nu le inghesuim intr-un singur loc si lasam sa fiarba inca vreo 10 min.
Punem sare dupa gust si acrim ciorba. Daca legumele si perisoarele sunt fierte, luam oala de pe foc si o lasam sa isi ia gust. Se serveste cu smantana, un pic de patrunjel verde si ardei.
Da, stiu, nu e cea mai MasterChef farfurie, dar va garantez ca e foarte gustoasa.
P.S. 1. In ciorba de perisoare nu se pune cartofi, insa pentru mine ciorba nu e ciorba daca n-are si cartofi. Daca n-are cartofi atunci e o supa pentru cei fara dinti :D
2. Este bine ca orezul din perisoare sa fie pus uscat in carne
3. Ardeiul rosu e pentru a da culoare ciorbei.
4. De obicei nu se pune usturoi in perisoare, eu pun pentru ca imi place ca ii da o anumita aroma
5. Legumele se taie marunt sau se dau prin razatoare, eu, insa, le tai mai mari. Asa am apucat de la bunica care zicea ca "daca ai dinti, inseamna ca trebuie sa ai si ce mesteca ca sa simti ca ai mancat". Ideile bunicii mele nu e musai sa le aplicam, dar mie imi place asa.
Sa aveti pofta buna!
Sursa
2013-03-26 19:01:00