Cristina Iovu a scris povestea de succes. Misiune imposibilă pentru politicieni?!

Sunt foarte recunoscător tinerei sportive, pentru că a oferit întregii ţări o rarisimă ocazie de mândrie cu un succes. Succes, de care avem atât de mare nevoie, de care să agăţăm speranţa şi încrederea în viitorul acestui colţ de ţară şi acestei mâni de oameni.

Balsam pe rană! Oază în mijlocul infernului ştirilor despre performanţele politicienilor, de genul corupţiei şi degradării în instituţiile publice, ruinării agricultorilor, exploziei criminalităţii, datoriilor externe şi a deficitului bugetar, tulburărilor sociale şi hegemoniei austerităţii crase în societate.

Halterofila moldoveancă de doar 19 ani a reuşit ceea ce nicicum nu reuşesc politicienii moldoveni, burtoşi, cu Mercedesuri, bani, pârghii şi putere, unii din ei veniţi chiar din lumea sportului. Şi a făcut-o non-discriminatoriu pentru întrega societate, şi pentru Chişinău, şi Tiraspol, şi Bălţi, şi Comrat, şi pentru guvernare, şi opoziţie, şi anti-comunişti, şi comunişti, şi unionişti, şi moldovenişti, etc.

În momentul când contemplam cu bucurie şi mândrie momentele victorioase ale Cristinei aveam în cap doar două cuvinte: „SE POATE!”. Şi ea a demonstrat întregii societăţi că se poate! Se poate şi cu resurse şi posibilităţi puţine, comparativ cu concurentele sale din alte state, unde succesele se obţin datorită şi nu în pofida eforturilor statului. Şi nici nu a sărit setoasă de PR după realizarea isprăvii în faţa camerelor, ci a dat de înţeles că îşi aşteaptă cuminte şi cu speranţă recompensa promisă de guvern.

Am văzut cu toţii în presă şi pe reţelele de socializare feedback-urile din partea societăţii la performanţa Cristinei, de altfel foarte uniforme şi consolidate în susţinerea tinerei sportive şi aprecierea succesului acesteia, iar pe context o adevărată explozie de bucurie şi mândrie cu ţara şi tricolorul nostru, elemente atât de deficitare la Chişinău.

Da, aşa arată o poveste de succes, domnilor politicieni! Un scop spre care se merge cu perseverenţă şi un rezultat punctat şi perceput de către întreaga societate, care se manifestă printr-un feedback pozitiv din interiorul acestei societăţi. De ce pentru voi este atât de complicat să realizaţi ceea ce a realizat Cristina?

Ştiu ce vor replica o parte din cei care vor citi acest articol, mai ales cei înregimentaţi în sau pe lângă guvernare sau cei cu „ochelari roz” pe nas. Vor zice că nu putem trage paralele atât de uşor între cele două misiuni, cea a Cristinei Iovu, de a urca Moldova pe piedestal la Olimpiadă şi cea a clasei politice moldoveneşti, de a scoate Moldova de pe ruşinosul ultim loc în Europa.

„Desigur”, politicienii moldoveni au o misiune mult mai grea, chiar imposibilă pe alocuri, plină de greutăţi şi provocări dure de sorginte obiectivă, de genul precedente(i)lor guvernări, crizelor şi războaielor politice, duşmanilor din afară, crizelor financiare şi economice internaţionale, inundaţiilor, secetelor şi încălzirii globale… Chiar şi cel mai neexperimentat politician va găsi un milion de scuze în greutăţile enumerate mai sus, pentru imposibilitatea unei „Moldove fără sărăcie”, lipsa de fezabilitate a unei „Schimbări până la capăt”, sau a „Bunăstării, Respectului şi Progresului”.

Da oare Cristinei Iovu i-a fost mai uşor? Ea locuieşte împreună cu familia sa într-o odaie de 12 metri pătraţi. Şi este angajată a Departamentului Poliţie de Frontieră a MAI, respectiv putem să ne dăm seama despre veniturile sale lunare aproximative. A reuşit totuşi să găsească rezerve de putere şi efort pentru a-şi atinge scopul, în pofida greutăţilor. Şi nu vorbim aici de un interes exclusiv personal sau de grup. Are oare tânăra sportivă mai multă forţă de rezistenţă împotriva greutăţilor decât politicienii moldoveni?! Nu cred. Rămâne doar să vedem dacă nu cumva scopurile politicienilor sunt diferite de cele ale Cristinei. Şi vă propun să privim aici mai profund decât lozincile sau declaraţiile politice. Omul bun după fapte se cunoaşte, spune o zicală românească.

Sper că premierul, prezent la Olimpiadă, şi-a pus şi el această întrebare. Şi sper că dacă nu doar pentru PR personal şi raitingul partidului a mers încolo, cel puţin reflectoric va încerca să ia exemplu de la tânăra sa concetăţeancă, îndemnându-şi şi alţi colegi de breaslă să facă la fel. Asta dacă mai sunt „ochi de văzut şi urechi de auzit”.

În caz contrar, clasei politice, îmbătrânite, obosite şi hărţuite de greutăţi nu-i rămâne decât să cedeze locul politicienilor tineri din generaţia Cristinei Iovu, generaţie care iată arată că ştie ce vrea şi mai mult decât atât, mai şi poate face faţă provocărilor!

Hai, Moldova!Sursa
2012-08-01 10:08:26Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

13:17:39Păpușa Motanka. Psihoterapie la Biblioteca din Ungheni —» BPR Ungheni's Blog
09:41:02Număr record de crame la Vernisajul Vinului —» Fine Wine
15:23:37Daniel: A young man of integrity —» Erik and Elena Brewer's Weblog
14:43:57UE va oferi peste 530 de milioane de euro pentru cooperare teritorială incluzând Ucraina și Moldova în perioada 2021-2027 —» Elena Robu
13:11:39Lansarea platformei online compensatii.gov.md —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:29:345 decembrie - Ziua Internaţională a Voluntarilor în Slujba Dezvoltării Economice şi Sociale. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:27:02Anunţ ,,Ajutor la contor" —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
08:14:13CSE a dispus revizuirea tarifelor pentru energie electrică —» Elena Robu
21:47:46Omonimele – cum le deosebim sensul? (2) —» Moldova Creștină
19:56:23Decembrie, luna totalurilor și a concluziilor #live #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
19:49:53Dezbatere: Capitalismul pe muchie de cuțit —» Curaj.TV | Media alternativă
18:56:22Un nou atelier: Europass, Canva —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
18:23:50Mărul otrăvit al lui Cristoiu —» Nicolae Federiuc
15:11:41Spune că a lucrat o lună în Polonia fără să fie plătit —» Curaj.TV | Media alternativă
15:01:03În R. Moldova, poliția a descoperit o rachetă căzută în apropierea orașului Briceni —» Elena Robu
14:58:07Dumitru – primul moldovean în echipa politici Google/Youtube —» Curaj.TV | Media alternativă
14:52:11Cum evităm E-urii din alimentație și alte substanțe periculoase pentru sănătatea noastră —» Elena Robu
14:19:05Lena Chilari la atelierul Vlad Ioviță, Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
14:11:00Acțiune unionistă la Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
14:07:02Fărădelegi pe strada Armenească, cu complicitatea poliției —» Curaj.TV | Media alternativă
13:45:42Despre impact —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
09:45:36Ce să faci când continuu visezi pe cei morți? —» Moldova Creștină
06:48:03Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
06:44:00Laboratorul internațional „Noi perspective asupra designului instituțional al finanțării publice pe bază de proiect pentru cultură în țările Parteneriatului Estic" —» BiblioCity
14:14:53DE CE MOR CA PROȘTII UCRAINENII?! —» Sergiu Mocanu