Inventarierea unei vieti lipsite de complicatii

Eu nu-mi complic viata.

Acest proces a pornit acum 4 ani. La inceput, lipsa complicatiilor mi-a dat un sentiment straniu. Prima perioada credeam ca asa se simt loser-ii. Nu ma puteam nicidecum obisnui cu faptul ca in jurul meu exista lucruri, situatii, oameni care pe mine nu ma mai intereseaza si care ma lasa sa traiesc bine-merci, fara a simti dorinta arzatoare sa-mi creez o parere despre orice misca.

Apoi, constientizand deja reactiile care s-au declansat in interiorul meu, am dat jos zidul de principii, valori, idei, aspiratii pe care mi l-am construit in jurul meu cu ajutorul familiei, scolii, universitatii, asteptarilor altor oameni, sotului, socrilor, prietenilor si a tuturor celor cui nu ii era lene sa-si dea cu parerea. Am scos caramida cu caramida. A durat. Si inca mai dureaza. Dar cat lumina a intrat in casa!

***

Inventarul unei vieti lipiste de complicatii:

1. Relatii cu oamenii cu care sunt pe aceeasi unda. Relatii cu oamenii care imi plac.

Am inceput sa reduc complicatiile din viata mea in clipa in care am inteles ca familia pe care o construisem nu ma mai face implinita. Am inteles, am acceptat si am actionat. M-am dezis de aceasta complicatie, asumandu-mi toate responsabilitatile. Si nu am regretat niciodata decizia luata.

Complicatia sub forma prietenilor interesati a luat sfarsit acum vreo doi ani. De la sine. Azi nu-si mai aduce nimeni aminte de mine doar cand are nevoie de 100 de euro. Dar nici eu nu ma simt obligata sa-mi onorez unele obligatii moldo-sociale pentru a le da motiv sa ma mai caute in timpuri de ananghie.

Complicatia termenilor cu care desemnam relatiile cu anumiti oameni. Pentru mine nu exista fosti iubiti, potentiali iubiti, iubiti care asa si nu s-au materializat. Pentru mine exista oameni. Oameni cu care imi place sa comunic si oameni cu care nu-mi place sa comunic. Din acest punct si pornesc toate relatiile. Simplu.

2. Sentimente pe care le simt si care nu-mi sunt induse

Complicatia cu numele de suparare. E greu sa mentii o suparare. Sa nu uiti de ea. Sa o alimentezi. Ea iti complica viata. Eu nu sunt suparata pe nimeni. Chiar daca din bun-simt de moldoveanca ar trebui sa fiu.

Complicatiile starilor de vinovatie sau rusine. Am redus din ele, prin simplul fapt ca am redus din oamenii din jurul meu. Acum, daca se intampla sa-mi fie rusine de ceva inseamna ca am calcat serios pe bec. Vinovata, insa, nu ma mai simt. E cel mai complicat si mancator de sine sentiment. L-am depasit.

Complicatia remuscarilor pe care nu le simti, dar pe care trebuie sa le simti, deoarece asa ai fost invatat(a). Ai avut o relatie extraconjugala? Te-ai incurcat cu o persoana casatorita? Ai spus cuiva “NU”? Ai refuzat un mire “tare bun”? Ai venit mai tarziu acasa, in timp ce partenerul/partenera sta cu copilul? Roade-te in interior! Mananca-te! Asa trebuie! Asa e crestineste!

Deci, sa fie clar – eu remuscari nu am.

Complicatia dragostei. Care, cica, trebuie sa fie rasplatita, intoarsa, dobandita. Dragostea este. Atat. Daca astepti ceva in loc, daca numeri, aduni, imparti, ia-ti mai bine torba si trage o fuga la piata.

3. Copilul meu care prieteneste cu copilul din mine

Complicatia care apare imbracata cu haine de parinte responsabil e cea mai respactabila si nobila complicatie. De parerea careia trebuie sa tii cont, cu care trebuie sa te consulti si fata de care trebuie sa faci compromisuri. Eu am renuntat sa fiu un parinte responsabil in sensul respectabil al cuvantului.

Complicatia lui asa nu se poate. Asa nu se poate sa scrii, sa te imbraci, sa vorbesti, sa desenezi, sa razi, sa alergi, sa mananci, sa dansezi! De ce nu se poate? Se poate!

4. Viata sociala care aduce satisfactie

Complicatia in forma serviciului care nu-ti place e o complicatie pe care eu o depasesc usor prin concediere. Nu stiu cum imi reuseste sa supravietuiesc in economia de piata, dar uite ca sunt inca in viata. Nu e nimic mai distrugator dacat un job care nu-ti aduce satisfactie. Ganditi-va, noi petrecem la lucru cea mai mare parte a vietii.

Complicatia iesirilor. Mie imi place sa stau acasa. Inainte ma simteam obligata sa merg oriunde sunt invitata, ignorand strigatul interior, care imi spunea “Nu, nu, tu nu vrei sa iesi!” Cum sa nu ies? Ei, nu, am fost invitata, trebuie…Ba bine ca nu! Nu trebuie daca nu vrei. Si nu pierzi nimic. Acolo vor fi aceeasi oameni. Cu aceleasi povesti.

5. Viata mai usoara. In general.

Eu nu folosesc creme. Ele trebuie intotdeauna cumparate. Si asta e deja o complicatie, de aceea ca mie nu-mi place sa fac cumparaturi. Uleiul de masline, insa, nu se termina niciodata.

Eu nu port tocuri. Pentru ca te impiedici. Pentru ca tocurile se pot rupe. Pentru ca trebuie sa-ti asortezi hainele. Asta e prea complicat.

Eu nu vreau masina. Masina e regina complicatiilor!

Eu nu spun minciuni. Nu de alta, dar trebuie sa le tin minte, sa le protejez, sa spun alte minciuni. O groaza de complicatii.

Eu nu intrazii. De aceea ca nu-mi place sa alcatuiesc scuze credibile. E inutil si complicat.

…si inca multe-multe altele.

***

Unica si cea mai frumoasa complicatie pe care mi-o doresc sunt copiii. Cat mai multi.

 


Filed under: Mix

Sursa
2012-08-01 10:09:03Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

17:24:33Greva foamei cu taxiuri galbene în piața Constituției —» Curaj.TV | Media alternativă
09:03:28Armata se comportă în trafic ca poliția, arogant —» Curaj.TV | Media alternativă
08:53:20Poliția, exemplu prost pentru alți șoferi —» Curaj.TV | Media alternativă
20:55:03How We Built a New Home for WordPress.com Developers Using the Twenty Twenty-Four Theme —» Misterioz
14:50:50ABC-ul reciclării —» BiblioCity
11:41:07NADIR (trad. al español*) —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:04:22IMN FURNICARULUI —» Andrei LANGA. Blogul personal
20:50:02Băi de urzici (I) —» Argentina Gribincea's Blog
19:01:16Atacată de o haită de cîini apoi agresată la primăria Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
12:02:58Promovarea valorilor europene —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
07:00:26CONFLUENȚE PESTE MILENII —» Leo Butnaru
06:50:37Vasile Romanciuc, poetul cu aripi de carte —» BiblioCity
06:14:46DIALOG ȘI VERSURI DIN „HYPERION” —» Leo Butnaru
20:38:41More Control Over the Content You Share —» Soţii Bragaru
20:21:06Polițistă la volan, fără centură, cu telefon —» Curaj.TV | Media alternativă
12:39:45My Condolences, You’re Now Running a Billion-Dollar Business —» Soţii Bragaru
19:59:40Dragobete Party de Ziua Îndrăgostiților la Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
14:42:18Un nou club pentru tinere mame la Biblioteca „Ștefan cel Mare și Sfânt” —» BiblioCity
05:57:13Poem fantastic —» Argentina Gribincea's Blog
22:11:39CIREȘE AMARE... —» Andrei LANGA. Blogul personal
21:52:32Expoziție de Mark Verlan la București —» Curaj.TV | Media alternativă
20:07:59Protest la aniversarea începutului invaziei ruse în Ucraina —» Curaj.TV | Media alternativă
20:01:16Despre Macarena feministă și impactul ei —» Curaj.TV | Media alternativă
19:26:39POEȚI STRĂINI TRADUȘI DIN LIMBA SPANIOLĂ ÎN ROMÂNĂ * —» Andrei LANGA. Blogul personal
01:04:15Poemul total versus Cartea de poezie —» Andrei LANGA. Blogul personal