Platforma civica “Actiunea 2012” va organiza proteste la Chisinau in cazul in care noul ministru al educatiei va schimba denumirea manualului de “Istorie a Romanilor”

ministra mancurta Maia Sandu

Proaspat instalata in functia de  ministru al Educației la Chisinau, Maia Sandu evită să spună ce decizie va lua în legătură cu disciplina școlară „Istoria Românilor şi Universală” cu toate ca in raspunsul sau vrea sa acopere eventuala schimbare a denumirii manualului de istorie, motivand smechereste ca important este continutul materiei.

„E un lucru pe care urmează să-l discut cu echipa. E important conținutul acestei materii. Trebuie să ne asigurăm că conținutul acestei materii redă adevărul istoriei. Trebuie să vedem nivelul la care elevii însușesc această materie. Asta tot e foarte important”, declarat Maia Sandu.

Fostul ministru al Educației, Mihail Şleahtiţchi, a fost criticat de mai multe ori atât de către statalistii pro-rusi din PLDM si PD cât și de opoziția proruseasca, pentru redenumirea cursului de „Istorie” în „Istoria Românilor şi Universală”. Vlad Filat s-a aratat nemulțumit că Mihail Şleahtiţchi a adoptat aceasta denumire cu toate ca o comisie formata din cei mai buni istorici de la Chisinau au dat avizul acestei denumiri.

De altfel, ministrul Şleahtiţchi a explicat că motivul redenumirii disciplinei, la numai un an de la cumularea celor două istorii, este dorinţa de a aduce denumirea materiei în concordanţă cu structura internă a acesteia, invocand inclusiv avizul celor mai reputati istorici.

Ca reactie la o eventuala schimbare a denumirii manualului de istorie, Romanian Global News a intrebat pe unul din coordonatorii Platformei Civice “Actiunea 2012” de la Chisinau ce crede despre acest lucru si cum vor reactiona tinerii basarabeni din Platforma. Iata raspunsul:

Facand pe plac unui agent rus ca Dodon care a cerut demiterea ministrului educatiei, Filat s-a descalificat in ochii nostri. In cazul in care vor indrazani sa schimbe denumirea manualului de „Istoria Românilor şi Universală” vom scoate elevii si studentii care se simt romani in strada si nu vom mai pleca decat odata cu Filat si cu noul ministru al educatiei. Si sa nu se bazeze ca este vacanta. Multi dintre noi suntem saraci si nu ne permitem sa plecam in vacante. Suntem aici si suntem multi. Sa incerce si vor vedea!

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova condus de agentul rus Igor Dodon, salută decizia prim-ministrului Vlad Filat de a-i demite pe ministrul Educaţiei, Mihai Şleahtiţchi şi pe ministrul Afacerilor Interne, Alexei Roibu. Potrivit socialiştilor, demiterea celor doi a fost posibilă inclusiv datorită insistenţei lor.

Fostul ministru al educatiei Mihail Șleahtițchi a fost numit în funcţia de consilier al președintelui Timofte, si se va ocupa de domeniile cultură, învățământ și știință.Un decret în acest sens a fost semnat de către președintele Nicolae Timofti. Șleahtițchi a fost numit în noua funcție la numai o oră după ce a fost demis din funcția de ministru al Educației.

Maia Sandu, noul Ministrul al Educaţiei de la Chisinau s-a născut la 24 mai 1972. A absolvit facultatea Management a Academiei de Studii Economice, a făcut masteratul în relaţii internaţionale la Academia de Administrare Publică şi masteratul în administraţie publică la Harvard Kennedy School of Government. A ocupat următoarele funcţii: 1994 – 1998 – consultant, şef adjunct de direcţie, Ministerul Economiei al Republicii Moldova; 1998 – 2005 – economist, Oficiul Băncii Mondiale din Chişinău; 2005 – 2006 – director al Direcţiei generale politici macroeconomice şi programe de dezvoltare din cadrul Ministerului Economiei al Republicii Moldova; 2007 – coordonator de program, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Moldova; 2007 – 2009 – consultant pe reforma administraţiei publice centrale în cadrul Guvernului Republicii Moldova; 2010 – 2012 – consilier al Directorului Executiv al Băncii Mondiale, Washington DC, SUA.
Citeste si:

Istoria Română – Unica Stăpînă! Primele proteste ale romanilor basarabeni impotriva guvernului Filat

Protest al tinerilor basarabeni la Chisinau,,Vrem limba română și istoria românilor”

sursa: rgnSursa
2012-07-26 00:21:04Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

08:10:38Este Allah cel mai mare? —» Moldova Creștină
17:24:33Greva foamei cu taxiuri galbene în piața Constituției —» Curaj.TV | Media alternativă
16:21:13Radacini Metier – Best of Show Moldova Sparkling Wine —» Fine Wine
14:05:302024 Geneva Motor Show-uleţ —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:03:28Armata se comportă în trafic ca poliția, arogant —» Curaj.TV | Media alternativă
08:53:20Poliția, exemplu prost pentru alți șoferi —» Curaj.TV | Media alternativă
20:55:03How We Built a New Home for WordPress.com Developers Using the Twenty Twenty-Four Theme —» Misterioz
15:29:40Despre guvernarea PAS, deja la timpul trecut. „Sistemul se opune” abia începe —» Nicolae Federiuc
14:50:50ABC-ul reciclării —» BiblioCity
11:41:07NADIR (trad. al español*) —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:04:22IMN FURNICARULUI —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:15:14Moldova, record de medalii la Mundus Vini —» Fine Wine
20:50:02Băi de urzici (I) —» Argentina Gribincea's Blog
19:01:16Atacată de o haită de cîini apoi agresată la primăria Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
12:02:58Promovarea valorilor europene —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
07:00:26CONFLUENȚE PESTE MILENII —» Leo Butnaru
06:50:37Vasile Romanciuc, poetul cu aripi de carte —» BiblioCity
06:14:46DIALOG ȘI VERSURI DIN „HYPERION” —» Leo Butnaru
20:38:41More Control Over the Content You Share —» Soţii Bragaru
20:21:06Polițistă la volan, fără centură, cu telefon —» Curaj.TV | Media alternativă
12:39:45My Condolences, You’re Now Running a Billion-Dollar Business —» Soţii Bragaru
19:59:40Dragobete Party de Ziua Îndrăgostiților la Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
14:42:18Un nou club pentru tinere mame la Biblioteca „Ștefan cel Mare și Sfânt” —» BiblioCity
05:57:13Poem fantastic —» Argentina Gribincea's Blog
22:11:39CIREȘE AMARE... —» Andrei LANGA. Blogul personal