Inovaţia inovaţiilor

Între ceea ce bagi în inovaţii şi ceea ce scoţi din inovaţii există o relaţie direct proporţională. Oamenii deştepţi de la INSEAD şi Naţiunile Unite s-au gândit la acest lucru înaintea noastră. Ei au pus lucrurile cap la cap şi au înţeles că instituţiile, capitalul uman, infrastructura, gradul de sofisticare a pieţei şi a întreprinderilor sunt ceea ce bagi în inovaţii. Scoţând, din ceea ce bagi, economia cunoaşterii şi alte lucruri creative. Alchimiştii din cadrul AŞM nu participă la acest proces subtil aşa că, tot OK, seria de indicatori se aşează cuminte de-a lungul unei axe de aproximativ 45 de grade.

Ochiul neîngrădit de prejudecăţi va observa probabil că Republica Moldova scoate mai multe inovaţii decât bagă. Da, da, dintre cele 125 de state participante la eurovizionul inovaţiilor noi stăm falnic pe poziţia nr. 3. Investim în inovaţii 37.8 de unităţi convenţionale; scoatem din inovaţii 40,7 de unităţi convenţionale. Dacă închidem ochii în acest moment crucial, vom dormi liniştit mai departe. Dacă îi deschidem în mod inopinat, să vezi tu minune!

Republica Moldova e ţara extremelor. Te-ai aştepta ca o ţară normală d.p.d.v. mediu statistic să-şi aibă inputurile cât de cât comparabile între ele. Nu şi noi! (O inventariere strictă a puntelor forte şi a punctelor moi poate fi vizualizată aici.) Noi suntem pe locul 2 din lume d.p.d.v. al cheltuielilor publice per elev raportate la PIB per capita, pe locul 5 din lume după volumul de cheltuieli curente în educaţie raportate la PNB şi pe locul 8 din lume pe educaţie la modul general. Foarte frumos, doar că one bad apple spoils the bunch. Ne-a dat de gol calitatea instituţiilor ştiinţifice de cercetare – locul 117 din lume (salutare, AŞM!). Tot aşa, infrastructura de transport şi cea comercială ne cufundă pe locul 117, investiţiile private în R&D pe locul 90, colaborarea dintre universităţi şi sectorul privat – locul 118 şi starea de dezvoltare a clusterelor (whatever that means!) – pe locul 125, adică ultimul.

Când dai la capitolul outputuri – altă mâncare de peşte! Aici stăm super-bine la rubrica de brevete înregistrate – locul 4 din lume! Atât în plan local cât şi conform unei convenţii internaţionale. Nici la rubrica bunurilor creative ca pondere din exporturi nu stăm prea prost – locul 15 din lume. Natura mamă, care nu ne-a înzestrat cu materie primă exportabilă, ne forţează să fim creativi: covoarele, hainele gata, mobila de interior şi jucăriile ne califică pentru această poziţie din clasament. Et voilà!

Singapore vs. Moldova cap la cap

Concluzia acestei investigaţii este următoare: Moldova are nişte rezultate bunicele la capitolul inovaţii care însă nu-s nici în virtutea, nici în pofida eforturile depuse. În această privinţă se poate presupune că eficienţa Moldovei în câmpul inivaţiilor este noroc chior şi că mărimea acestei variabile putea fi oricare. Însă această concluzie nu duce necăieri. Concluzia care ne-ar conduce undeva ţine de uniformizarea inputurilor în inovaţii.

Soluţia care se vede la orizont este reforma mecanismului de finanţare a sectorului cercetării şi inovării (omeneşte vorbind, demonopolizarea ştiinţei) şi orientarea acesteia către universităţi. Însă noi ne mişcăm şi orizontul se mişcă odată cu noi. Soluţia sugerată reprezintă mărul discordiei din proiectul Codului Educaţional şi motivul pentru care acesta nu este aprobat în Parlament. Codul lui da Vinci a fost dezlegat de Dan Brown. Codul educaţional – deocamdată nu.

Altă revelaţie reprezintă bunurile creative. Dacă covoarele, hainele şi jucăriile sunt “fişca” noastră, poate că e cazul să canalizăm eforturile (educaţie, cercetare, infrastructura calităţii) în acest domeniu? Şi să nu mai visăm la Silicon Valley?


Sursa
2012-07-23 15:48:14Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

17:24:33Greva foamei cu taxiuri galbene în piața Constituției —» Curaj.TV | Media alternativă
09:03:28Armata se comportă în trafic ca poliția, arogant —» Curaj.TV | Media alternativă
08:53:20Poliția, exemplu prost pentru alți șoferi —» Curaj.TV | Media alternativă
20:55:03How We Built a New Home for WordPress.com Developers Using the Twenty Twenty-Four Theme —» Misterioz
14:50:50ABC-ul reciclării —» BiblioCity
11:41:07NADIR (trad. al español*) —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:04:22IMN FURNICARULUI —» Andrei LANGA. Blogul personal
20:50:02Băi de urzici (I) —» Argentina Gribincea's Blog
19:01:16Atacată de o haită de cîini apoi agresată la primăria Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
12:02:58Promovarea valorilor europene —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
07:00:26CONFLUENȚE PESTE MILENII —» Leo Butnaru
06:50:37Vasile Romanciuc, poetul cu aripi de carte —» BiblioCity
06:14:46DIALOG ȘI VERSURI DIN „HYPERION” —» Leo Butnaru
20:38:41More Control Over the Content You Share —» Soţii Bragaru
20:21:06Polițistă la volan, fără centură, cu telefon —» Curaj.TV | Media alternativă
12:39:45My Condolences, You’re Now Running a Billion-Dollar Business —» Soţii Bragaru
19:59:40Dragobete Party de Ziua Îndrăgostiților la Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
14:42:18Un nou club pentru tinere mame la Biblioteca „Ștefan cel Mare și Sfânt” —» BiblioCity
05:57:13Poem fantastic —» Argentina Gribincea's Blog
22:11:39CIREȘE AMARE... —» Andrei LANGA. Blogul personal
21:52:32Expoziție de Mark Verlan la București —» Curaj.TV | Media alternativă
20:07:59Protest la aniversarea începutului invaziei ruse în Ucraina —» Curaj.TV | Media alternativă
20:01:16Despre Macarena feministă și impactul ei —» Curaj.TV | Media alternativă
19:26:39POEȚI STRĂINI TRADUȘI DIN LIMBA SPANIOLĂ ÎN ROMÂNĂ * —» Andrei LANGA. Blogul personal
01:04:15Poemul total versus Cartea de poezie —» Andrei LANGA. Blogul personal