Prin condamnarea crimelor regimului comunist PCRM a suferit o infrangere morala si politica

Analistul politic Roman Mihaes este sigur ca PCRM va avea de castigat din condamnarea crimelor comunismului si ca de fapt puterea le-a facut prin aceasta un serviciu. Aflati de ce in interviul care urmeaza.  

Cine a avut de castigat in urma interzicerii secerii si ciocanului si condamnarii comunismului?

De pe urma condamnarii crimelor regimului comunist totalitar are de castigat  intreaga societate moldoveneasca. Este un act de curatare morala a societatii si de condamnare a unor crime cum ar fi deportarile, foametea organizata etc. Astfel, Republica Moldova intra in randul tarilor civilizate care stiu sa-si aprecieze corect trecutul, sa-si cinsteasca  si sa comemoreze victimele regimurilor de ocupatie si totalitare. In plan politic au castigat si partidele din AIE care au avut curajul sa voteze condamnarea crimelor comuniste, dar in viitor va avea de castigat si PCRM caruia i se da sansa sa se delimiteze de crimele fostului PCM si sa devina un partid modern de stanga.

De ce condamnarea regimului comunist a trebuit sa fie insotita de interzicerea insemnelor, care in prezent reprezinta sigla celui mai mare partid de opozitie?

Este si normal ca odata cu condamnarea unor crime sa fie interzise si simbolurile sub care s-au facut aceste actiuni inumane, si PCRM ar trebui sa se conformeze. La fel trebuie condamnate si crimele regimurilor fasciste si interzisa si simbolica acestora.

Condamnarea crimelor regimului comunist ar putea sa determine ca o mare parte a electoratului acestui partid sa se distanteze de PCRM, votand alte partide.

Cat de intemeiate sunt temerile unor simpatizanti PCRM ca interzicerea insemnelor ar fi primul pas spre scoaterea in afara legii a formatiunii?

Parlamentul nu a interzis activitatea PCRM si nici a altor partide care doresc sa se numeasca comuniste. Dar este important ca PCRM, sa se distanteze de trecutul totalitar si de crimele savarsite de fostul PCM, si sa devina un partid comunist modern care sa lupte cu metode democratice pentru putere. Este adevarat ca PCRM a suferit o infrangere morala si politica, caci condamnarea crimelor regimului comunist si propagarea raportului Comisiei Cojocaru in care sunt descrise aceste crime ar putea sa determine ca o mare parte a electoratului acestui partid care nu cunostea adevarul sa fie oripilat si sa se distanteze de PCRM, votand alte partide.

In ce masura proiectul respectiv de lege ar reprezenta un paravan pentru dificultatile economice din tara?

Nu cred ca condamnarea comunismului trebuie legata de incercarea AIE de a camufla greutatile economice din tara. Republica Moldova este in grava criza economica inca de la proclamarea independentei, iar AIE a mostenit starea grava din economie de la guvernarea comunista (2001-2009) si a reusit sa opreasca declinul economic.

In cadrul partidelor de la putere sunt multi activisti ai fostului regim sovietic care se tem sa nu fie supusi lustratiei.

De ce credeti ca a fost eliminat din proiect condamnarea persoanelor implicate in comiterea crimelor comunismului si in ce masura putem vedea in aceasta abordare reticenta clasei politice fata de o eventuala lege a lustratiei?

Probabil ca anumiti deputati au conditionat votarea setului de legi privind condamnarea crimelor comuniste cu faptul de a se exclude condamnarea unor persoane concrete, nedorind ca sa fie elaborata si o lege a lustratiei. In actualul Parlament si in cadrul partidelor de la putere sunt multi activisti ai fostului regim sovietic si al fostului PCM care se tem sa nu fie supusi lustratiei si sa li se interzica ocuparea functiilor publice.

Cum, in opinia dvs, vor actiona in continuare comunistii si cu ce sanse ii creditati la Curtea Constitutionala unde au anuntat ca vor contesta hotararea?

PCRM trebuie sa respecte legea si sa elimine simbolica interzisa. E dreptul lor sa se adreseze la Curtea Constitutionala si acuma nu as putea sa stiu care va fi decizia CC. Sa vedem cum argumenteaza comunistii plangerea la CC si ce incalcari vor reclama.

Cum se va construi relatia intre majoritatea parlamentara si opozitie dupa votarea acestui proiect de lege?

Relatia dintre putere si opozitie trebuie sa fie una civilizata. Consider ca puterea, prin condamnarea crimelor regimului comunist, le-a facut un serviciu actualilor membri PCRM, caci le ofera posibilitatea sa se curete de greselile trecutului, sa se modernizeze si sa devina un partid de stanga civilizat. Dar cei din PCRM vor intelege ca li s-a facut un bine mai tarziu.

Ion Toma

allmoldova

 


Filed under: Uncategorized

Sursa
2012-07-16 11:46:34Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

20:55:03How We Built a New Home for WordPress.com Developers Using the Twenty Twenty-Four Theme —» Misterioz
11:41:07NADIR (trad. al español*) —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:04:22IMN FURNICARULUI —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:00:26CONFLUENȚE PESTE MILENII —» Leo Butnaru
06:14:46DIALOG ȘI VERSURI DIN „HYPERION” —» Leo Butnaru
20:38:41More Control Over the Content You Share —» Soţii Bragaru
12:39:45My Condolences, You’re Now Running a Billion-Dollar Business —» Soţii Bragaru
22:11:39CIREȘE AMARE... —» Andrei LANGA. Blogul personal
21:52:32Expoziție de Mark Verlan la București —» Curaj.TV | Media alternativă
20:07:59Protest la aniversarea începutului invaziei ruse în Ucraina —» Curaj.TV | Media alternativă
20:01:16Despre Macarena feministă și impactul ei —» Curaj.TV | Media alternativă
19:26:39POEȚI STRĂINI TRADUȘI DIN LIMBA SPANIOLĂ ÎN ROMÂNĂ * —» Andrei LANGA. Blogul personal
01:04:15Poemul total versus Cartea de poezie —» Andrei LANGA. Blogul personal
19:31:49CIREȘE AMARE... —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:58:42Fantastica viitorului apropiat…sau răvașe din cosmos pentru moldoveni (și ceilalți) —» blog cultural
22:42:35NOEMĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
15:44:19Stai si aștepți... —» Andrei LANGA. Blogul personal
18:03:42Hot Off the Press: New WordPress.com Themes for February 2024 —» costica
11:08:19Ministrul Culturii – în vizită la biblioteca din Negurenii Vechi —» BPR Ungheni's Blog
22:49:30IMN FURNICARULUI —» Andrei LANGA. Blogul personal
20:42:46Protest la ambasada rusă după omorîrea lui Navalny în închisoare —» Curaj.TV | Media alternativă
20:18:51Se spală podul Eroilor cu detergent dubios —» Curaj.TV | Media alternativă
20:15:29Vînătorul de bătrîni, investigație Recorder —» Curaj.TV | Media alternativă
19:01:19Muncitorii poluează chiar la poliția de sector —» Curaj.TV | Media alternativă
14:16:35IARNĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal