Roman Mihăeş

Favicon Roman Mihăeş

blogul personal a lui Roman Mihaes

RSS posts

Comentează

Despre Blocul Alternativa

Ion Ceban (Partidul Mișcarea Alternativa Națională), Ion Chicu ( Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei), Mark TkaciuK ( Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic si echipa lui Alexandru Stoianoglo au anunțat astăzi, 31 ianuarie 2025, formarea unui bloc politic Alternativa.

Crearea acestui Bloc desi trezeste unele intrebari privind componenta, de exemplu prezenta lui Tkaciuc in aceasta formula , dar simplifica tabloul formatiunilor cu sanse de trecere in viitorul Parlament.

Din ceea ce declara pe surse unii sociologi , astazi potentialul acestui Bloc, in scenariul pozitiv, este situat undeva intre 10 si 15% la viitoarele parlamentare.

Politic si doctrinar acest Bloc se situeaza undeva intre PSRM si PAS, dar nu poate sa preia masiv voturi de la aceste doua formatiuni sistemice.

Blocul Alternativa poate miza pe o parte a electoratului centrist si de centru- stinga, moderat proeuropean si chiar cel care pledeaza pentru neutralitate/ suveranism pe model local.

Probleme apar la PSDE, partid centrist proeuropean, care ar fi dorit o alianta cu MAN, caci de unul singur are putine sanse sa treaca in viitorul Parlament.

Poate vom afla vreodata de ce MAN a preferat o alianta cu Chicu, Tkaciuc si Stoianoglo, in detrimentul lui Ulianovschi si PSDE.

Dar acest Bloc atenteaza si la electoratul suveranist al Partidului Nostru, deoarece si acesta e un partid centrist .

Nu ma apuc acuma sa speculez cine sta in spatele crearii acestui Bloc, pe parcurs vor aparea mai multe informatii.

In acest context ar fi utila o discutie intre PN cu circa 7% potential astazi si PSDE cu circa 3% de potential, privind crearea unui Bloc electoral.

Astfel, In opinia mea in acest moment PAS ramine pe primul loc in clasament iar Blocul Alternativa va lupta cu PSRM pentru pozitia a doua in clasament la viitoarele parlamentare.

Nu cred in fuzionare intre componentele Blocului Alternativa, deoarece partidele sunt cu opinii si echipe din diferite segmente electorale, in speta Congresul Civic e mai degraba un partid de stinga. Mai degraba este o constructie pragmatica, care are scopul ca si fostul BMD , de exemplu, sa propulseze cit mai multi deputati in Parlament.Apropo, pentru PAS, Blocul Alternativa nu prezinta mare pericol electoral. Va fura putine voturi de centru- dreapta.

Blocul Alternativa, contine doua entitati stingiste, Stoianoglo si Tkaciuk, care nu vor fi votati niciodata de nucleul dur proeuropean, proromanesc si antirusesc de votanti PAS , de circa 30%, astfel asta salveaza PAS de pierderi electorale mari.

Blocul Alternativa va lupta pentru voturi pe centru cu PN si PSDE si pe stinga cu PSRM si partidele lui Sor.

Daca se forma Blocul Alternativa pe baza MAN, PDCM, plus PSDE, ar fi fost mai periculos din punct de vedere electoral pentru PAS.

Pericolul electoral pentru PAS poate veni doar din dreapta dinspre Blocul Impreuna, insa acesta se pare ca nu reuseste sa treaca pragul electoral. Astfel ramine sa vedem cum va evolua in campania electorala Blocul Alternativa si cum il vor aprecia cetatenii la vot.

Da pentru Statele Unite ale Europei

Europa First , da sustin si eu acest narativ.

Asta inseamna actiuni rapide, in speta Formarea Armatei UE. O armata UE puternica, in cadrul unui parteneriat cu NATO, cu trupe nucleare ar fi o garantie de securitate pentru UE.

Redefinirea UE si consolidarea pe modelul SUA.

De exemplu, crearea Statelor Unite ale Europei, constructie confederativa, in care sa intre rapid, maxim trei luni si Ucraina cu R.Moldova si Balcanii de Vest.

Astfel ca UE sa devina o putere politico/militara, sa fie respectata de SUA si de China cu aliata sa Rusia.

Daca nu se reuseste , Vae Victis.

Trump si Putin, nu vor ierta greselile

P.S

De fapt Patrusev referitor la declaratiile despre Romania, in limbaj special, a marcat terenul, a aratat profunzimea patrunderii in institutiile de stat, a aratat cota de control rusesc, prin interviul sau din KP. Kreminul considera ca Romania, alaturi de Slovacia si Ungaria, sunt state loiale Rusiei.

Problemele interventiei rusesti in Romania sunt mult mai grave decit pare si se vor vedea in timp.

Meciul pentru Romania se joaca insa la alegerile prezidentiale

In cazul SA Moldovagaz, Guvernul R.Moldova are doua instrumente de interventie, nationalizarea sau procedura de insolvabilitate

Dupa ce Premierul Recean a indemnat MJ sa examineze legislatia RM privind nationalizarea, au pornit discutii despre acest subiect si destinul SA Moldovagaz.Guvernul trebuie sa actioneze rapid, caci situatia e grava la capitolul aprovizionare cu gaze si energie electrica. Gazprom a incalcat prevederile contractuale, refuza sa livreze gaze in baza contractului. Situatie exceptionala! Guvernul RM trebuie sa actioneze.Solutia nationalizarii partiale a SA Moldovagaz, pare mai rationala, deoarece, Guvernul RM detine 35,33%, Tiraspoltrasgaz 13,44 si Gazprom – 50% si actionari privati circa 2%.

Se prefigureaza doua solutii: sau se nationalizeaza totul, dar atunci se vor prelua si datoriile Tiraspoltransgaz de circa 10 milliarde USD. Sau se preia doar cota Gazprom de 50%, asta pare a fi solutie mai rationala.

Insa la ce compensatie va pretinde Gazprom?In mod normal, in cazul SA Moldovagaz,demult trebuia intentata procedura de insolvabilitate.

Doar ca aceasta procedura va dura mai mult de cinci ani. Iar intreprinderea SA Moldovagaz este strategica , monopolist pe piata de transport si mai ales distributie gaze.

Guvernul, ca sa salveze economia si cetatenii, trebuie sa preia controlul gestiunii intreprinderii de urgenta, sa poata avea minim 51%, ca sa numeasca Administratia, prin negocieri sau nationalizare, in conditiile actuale.Apropo pe rolul Judecatoriei Chisinau este actiunea civila a Primarului de Balti, Alexandru Petcov, care este si actionar la SA Moldovagaz, privind dizolvarea persoanei juridice.Ar fi util ca Domnul Petcov, sa publice cererea de chemare in judecata sa vedem care sunt cerintele.

Pace pentru Ucraina si R.Moldova. Atentie, intram in era Trump

O previziune din partea lui Victor Nichitus: „statul moldovean are toate sansele sa se reintegreze cu regiunea transnistreana si sa devina un condominium neutru”.

Nimeni nu ar putea astazi sa prezica, evolutia relatiilor dintre Trump si Putin si evolutia celor doua conflicte: razboiul ruso/ ucrainean si conflictul transnistrean, inghetat in 1992 prin Acordul Eltin/ Snegur.

De remarcat ca formatul 5+2 nu mai este functional si trebuie inlocuit cu altul. Care este opinia Chisinaului oficial la acest subiect? De acord ca este loc de optimism moderat.

Insa Kremlinul va avea pozitii mai puternice de negocieri, avind in spate China dar si pe Trump in SUA, care e dispus sa accepte un compromis larg.

Sa trecem in contabilitate si faptul ca in SUA prin Trump, dar si in UE, curentul suveranist a cistigat masiv teren contra progresistilor si neomarxistilor , ceea ce va schimba la sigur fata politica si a Europei.

In speta vedem si cazul Romaniei, cu ascensiune puternica a suveranistilor la alegerile recente parlamentare si prezidentiale.

Cine va fi viitorul Pesedinte al Romaniei si cum va trata el relatiile cu R.Moldova?

De regula toate razboaiele se termina cu calitatile de invingatori si invinsi pentru parti.

Ca sa se termine repede un diferend intre state, cineva trebuie sa cedeze de bunavoie. Asa cum a fost cazul Finlandei, care a acceptat pierderi teritoriale, contra pace.

Sau este fortat de marile puteri, exemplul Serbiei, care a fost fortata sa cedeze prin forta armelor.

Tarile mici, depind de jocul marilor puteri si de aliantele din care fac parte.

Despre destinele social- democratiei moldovenesti

Astazi a avut loc Congresul extraordinar al PSDE, la care a fost ales Presedinte nou, Tudor Ulianovschi.

Traditia nescrisa, spune ca bloggerii si comentatorii invitati, printre care am fost si eu, sa vina cu reactii de la eveniment.

De mentionat, ca alegerea lui Tudor Ulianovschi este o miscare corecta, care la sigur va aduce plus valoare partidului.

Ceea ce se stie, e ca el are sustinerea conducerii PSD din ROMANIA , in speta are relatii excelente cu Ponta si Ciolacu.

Are PSDE potential sa devina partid parlamentar?

Intrebare deschisa .

In opinia mea social-democratia din RM, curentul centrist si proeuropean, astazi este farimitat intre PSDE, MAN si PDCM.

Daca cineva are bagheta magica sa uneasca aceste trei partide in unul singur, sau macar intro alianta electorala, ele vor fi in viitorul Parlament.

Astfel , dupa alegerile parlamentare, cursul european poate fi asigurat de catre PAS plus Alianta social- democrata.

Scurt comentariu privind situatia politica si negocieri

Scurt comentariu privind situatia politica si negocieri

Dupa retragerea PSD din negocieri, nu este clara formatarea noii puteri in Romania si a majoritatii parlamentare, dupa alegerile parlamentare.

Momentul adevarului va fi alegerea Presedintilor celor doua camere a Parlamentului, in speta a Presedintelui Senatului.

PSD este in pozitia de joker, va decide daca se va face alianta proeuropeana clasica cu PNL si UDMR. Sau va face alianta tacita cu suveranistii Aur , SOS si Pot.

Este foarte important ca situatia din Romania sa ramina stabila si criza politica sa se consume rapid, ca sa nu afecteze situatia economica si financiara.

1. Посмотрим как решится политический кризис в Румынии, там возможно обострение ситуации. Иоханис, дал слабинку , не сумел организовать отпор, в результате у Кремля вырос пакет в румынском Парламенте до 1/3, с возможностью вечного шаха. Тем более еще не избран новый Президент..

2. Хотя у нас ситуация стабильнее в моменте, все таки тандем Санду/Речан, выстоял, сумели отразить атаку Кремля, на президентских и референдуме, как говорят, пролетела кремлевская пуля мимо головы. Но Правительству будет нелегко, предстоит выйти из зимы с минимальными имиджевыми потерями , в предверии парламентских выборов. Конечно же ситуация в Молдове, во многом зависит от того как разрешится политический кризис в Румынии.

Turul întâi al alegerilor prezidențiale a fost anulat, a decis CC. Atentie la Kremlin, e doliu acolo, operatiunea ” Drakula” a esuat!

La fel ca si Vladimir Lenin sau mai nou Jean-Luc Melenshon in Franta, sau Dughin in Rusia, vine si CG cu idei marxiste, dughiniste si izolationiste.

Doctrina lui CGeorgescu este un amestec de marxism, dughinism si legionarism, un adevarat koktail Molotov politic.

Iar daca ar fi macar o tentativa de implementare, ar duce la fuga capitalului strain din Romania si ar provoca haos si saracie.

-Din programul candidatului Calin Georgescu:

SUVERANISM – DISTRIBUTISMUL CONCIS ȘI CLAR

Suveranism-distributismul este un model social și economic al libertății și al binelui comun (al frățietății), care se bazează pe producția locală și pe democrația participativă și care poate fi soluția salvatoare pentru orice țară, nu doar pentru România.

Economia suveranist-distributistă este economia lucrătorilor-proprietari,a familiei tradiționale, a comunitățiilor, a producătorului român autentic. O economie echitabilă, stabilă și morală, care mărturisește tradiția.Но в чем смысл всего действия?

У Жеоржеску, нет легитимизации победы в первом туре. Вообще его называют радикалом и нерукопожатным.

Версия номер 1: Теория согласно которой, Трамп, который друг Путина, об этом он сам говорит постояно, по его просьбе, помогает Жеоржеску, стать Президентом Румынии. Не станут же такие серьезные мужики, как Кенеди и Карсон ездить в Румынию( дорогая поездка, кто платит за бал) просто так.

Версия вторая: Жеоржеску сам заплатил, Кенеди и Карлону. Но исходя из того что он задекларировал ноль лей расходов на кампанию, то она отпадает

Конечно , если Кенеди приедет в Румынию 5 декабря, это потрясет политическую сцену Румынии, да и нашей Молдовы.

Безусловно повлияет на исход второго тура в Румынии.

Чтоб народу было проще понять, Жеоржеску это румынский Виктор Орбан плюс росийский Дугин.

Despre dezbaterile dintre Maia Sandu si Stoianoglo si votul electronic

:

1 Stoianoglo se agata de notorietatea Maiei Sandu, chiar propune semnarea unui Pact etc.

El are nevoie de dezbateri ca de aer, are nevoie de video si foto cu Maia Sandu.

2.De fapt Stoianoglo se pronunta impotriva sanctiunilor impotriva Rusiei, el da exemplu Turciei. Scorul lui de circa 26% din primul tur, dar si lupta organelor cu coruptia electorala , practic nu-i acorda nicio sansa sa cistige in turul doi.

3. Maia Sandu este evident in atac, cunoaste bine subiectele si are argumente pertinente. A atacat bine la adresa relatiilor psrm, stoianoglo cu Kremlinul. A raspuns bine si la intrebarile despre gaze si energie electrica.

4. Stoianoglo se exprima cu greu in limba romana, nu are vocabular suficient si ezita sa atace dur subiectele grele pentru guvernare. De fapt Stoianoglo a pierdut dezbaterile cu scorul se 9: 1.

5.Maia Sandu nu are nevoie de dezbateri, pentru ca il ridica pe Stoianoglo .

E destul un singur tur de dezbateri.Pentru alegerile viitoare, ca sa terminam discutiile interminabiile despre votul peste hotare trebuie sa implementam sistemul din SUA.

– Sa puteti primi buletinul de vot prin email, prin fax sau ȋl puteţi descărca de pe internet.

Procedura de votare prin corespondenţă SUA

Cetăţenii americani pot primi acum buletinele de vot electronic. In funcţie de statul ȋn care aveţi domiciliul electoral, puteţi primi buletinul de vot prin email, prin fax sau ȋl puteţi descărca de pe internet.

Republica Moldova ar trebui sa aiba o cota de minim 2 senatori si 4 deputati, pentru Parlamentul Romaniei.

Deoarece deja sunt peste un milion de cetateni romani in RM, si pentru ca Republica Moldova nu este diaspora.

Numărul de mandate pentru Senat şi Camera Deputaţilor se determină prin raportarea numărului de locuitori al fiecărei circumscripţii electorale la normele de reprezentare (un deputat la 73.000 de locuitori la Cameră şi un senator la 168.000 de locuitori la Senat), la care se adaugă un mandat de senator, respectiv de deputat, pentru ceea ce depăşeşte jumătatea normei de reprezentare; numărul mandatelor de senator dintr-o circumscripţie nu trebuie însă să fie mai mic de 2, în timp ce numărul mandatelor de deputat nu trebuie să fie mai mic de 4.Pe 3 noiembrie voi vota pentru Maia Sandu în turul doi.

Cetățenii Republicii Moldova, prin referendum constituțional, și-au exprimat opțiunea pentru integrarea în Uniunea Europeană, iar acest parcurs poate fi asigurat doar de un Președinte proeuropean, recunoscut și susținut de liderii UE.

Având în vedere contextul regional actual, cu un război singeros si nedrept, dus de Rusia, în Ucraina, nu ne putem permite riscul ca Republica Moldova să devină un satelit al Kremlinului.

Nemultumirile care le avem privind unele probleme generate de Guvern, le vom discuta in preajma alegerilor parlamentare.

Unionistii, cei care susțin unirea Republicii Moldova cu România, trebuie să înțeleagă importanța prezentării la vot pentru a preveni reocuparea R.Moldova, de către Kremlin.

La 3 noiembrie, să mergem masiv la urne și să votăm pentru Maia Sandu, împotriva influenței Kremlinului și pentru continuarea integrării noastre în Uniunea Europeană!

La întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”, voi răspunde – DA.

La întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”, voi răspunde – DA.

Iată de ce:

Primeaza Interesul național, nu de partid.

Referendumul nu este un instrument în slujba unui partid politic sau a unui candidat, ci reprezintă interesul național al Republicii Moldova. Decizia privind integrarea europeană este una care trebuie luată de întregul popor, nu de o minoritate politică.

Integrarea europeană nu are alternativă.

Republica Moldova nu are o alternativă viabilă la integrarea în Uniunea Europeană. UE oferă stabilitate, prosperitate și securitate, fiind direcția firească pentru viitorul țării noastre.

Unicul instrument politic și juridic

Referendumul reprezintă singura armă politică și juridică pe care o avem pentru a hotărî viitorul european al Republicii Moldova. Este esențial ca poporul să fie cel care decide, printr-un proces democratic, viitorul și destinul țării.

Poporul trebuie să fie cel care determină viitorul Republicii Moldova, iar un referendum este modalitatea cea mai democratică de a lua o astfel de decizie fundamentală.Pentru presa :

E important sa adresati fiecarui candidat citeva intrebari, care sa permita alegatorilor sa vada profilul real al candidatului:

1.Atitudinea fata de neutralitatea RM versus integrarea in Nato.

2. Atitudinea fata de integrarea RM in UE, pro sau contra.

3.Atitudinea fata de Unirea RM cu Romania, pro sau contra.

4. Atitudinea fata de razboiul din Ucraina .

5. Atitudinea fata de limba romana versus limba moldoveneasca, respectiv Istoria romanilor.

6. Atitudinea fata de reglementarea transnistreana.

7. Atitudinea fata de oligarhi, fata de lupta cu coruptia si reforma justitiei.

Mai sunt si altele, voi completa lista