Secrete ale longevităţii

Genele influențează sănătatea noastră numai în proporție de 20%, în rest contează stilul de viaţă.

În Ikaria, insulă din Grecia, secretul stă în păstrarea obiceiurilor culinare sănătoase, insula fiind mai izolată, iar aici nu au apărut încă restaurante fast-food sau alimente semipreparate.

Dieta locală se bazează pe legume și mai puţină carne sau zahăr. Un asemenea regim de viaţă creşte cu până la 6 ani durata vieţii.

Un alt secret este uleiul extra virgin de măsline, care însoțește orice masă din această insulă. Se știe că acest ulei este un puternic antioxidant, care reduce riscul de cancer sau boli cardiace.

Se consumă săptămânal lapte de capră. Este mai ușor de digerat decât laptele de vacă și conține o substanță care reduce nivelul de hormoni de stres din organism. Din acest lapte se prepară și multe brânzeturi, totul este 100% ecologic, creșterea caprelor fiind una din principalele ocupații ale localnicilor.

Plantele sunt remedii importante în această insulă, în special ceaiurile, care scad tensiunea și reduc riscul de demenţă sau de infarct.

Mișcarea zilnică nu este o problemă pentru ikarieni. Cum insula are un relief muntos, toți locuitorii, chiar și bătrânii, au parte de exerciții fizice moderate chiar dacă merg numai pana la magazin sau la cafenea, să discute cu prietenii.

Un alt secret este siesta de la miezul zilei. Numai 30 de minute de somn ajută la reducerea stresului și la sănătatea inimii. De aceea, turiștii nu trebuie să se mire dacă după ora 13.00 magazinele sunt închise și străzile pustii.

Poate cel mai banal secret, dar și cel mai greu de urmat este faptul ca în Ikaria oamenii nu se grăbesc. Nu poarta ceasuri și nu este o problemă dacă cineva întârzie la vreo întâlnire.
Timpul petrecut alături de familie și prieteni este însa neprețuit.

Studiile au demonstrat ca aceste activități ajută la scăderea riscului de depresie sau de îngrășare.

sursa

Sursa
2012-07-15 08:32:00



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

14:54:38Pentru copiii de la Tabăra de Vară a Alianței Franceze vara a început cu lecții —» BiblioCity
14:54:13La Tabără, la Bibliotecă vin copii talentați —» BiblioCity
14:53:49În vacanța mare? De unul singur? Oare cum ar fi? —» BiblioCity
14:53:27Orice întâlnire a copiilor cu scriitorii devine un eveniment memorabil —» BiblioCity
14:52:43Cartea cea de toate zilele. Adevărată lecție de educație patriotică și spirituală —» BiblioCity
14:52:19Copii și Cuvinte. O Vacanță Mare cu o Scriitoare Mare este o Poezie scrisă împreună —» BiblioCity
14:51:57CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
14:49:23GHICITORI PE PORTATIV. Scriitoarea Marcela Mardare și-a amintit de elevii săi de cândva —» BiblioCity
17:35:45IHTIANDRU —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:16:32105 ani de la nașterea artistului plastic Gleb Sainciuc —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
14:45:27EDITORIAL | Cazul „expertului” pedofil și noua mare provocare a lumii „moderne” —» Nicolae Federiuc
11:04:24DACĂ CITIȚI ÎN BULGARĂ, UN INTERVIU DIN REVISTA „FLACĂRA”, EDITATĂ DE UNIUNEA SCRIITORILOR DIN BULGARIA Leo Butnaru - Ognian Stamboliev —» Leo Butnaru
03:42:46PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:02:18EXTRAS DIN INTERVIU —» Leo Butnaru
03:01:20JURNALUL CA MEMORIE, 1992 —» Leo Butnaru
10:18:42Primul concediu în patru cu Ilinca și Matei (probabil ultimul în Creta) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
16:32:16Marea strategie scurtcircuitată —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:32:49CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
04:10:45PĂMÂNTUL FĂGĂDUINȚEI / POEME —» Leo Butnaru
19:04:43PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:11:39Mărturii din GULAG filmate la Burlacu, Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
06:46:22Cercetașii ingenioși vara la Bibliotecă —» BiblioCity
06:25:46Amintiri despre foame și canibalism —» Curaj.TV | Media alternativă
03:30:24JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
15:07:39Trei reguli de știut când servim spumant! —» Fine Wine