Ultimă oră! Moldova a condamnat regimul totalitar comunist și a interzis secera și ciocanul!


Ultimă oră! Moldova a condamnat regimul totalitar comunist și a interzis secera și ciocanul!
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie
Republica Moldova a condamnat regimul totalitar comunist! Secera și ciocanul - simbolurile ideologiei comuniste au fost scoase înafara legii. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost votat, cu 53 voturi pro, în urmă cu câteva clipe de către Parlament.

Pentru adoptarea acestei hotărâri s-au expus toate partidele reprezentante ale AIE - PL, PD și PLDM. Respectiv, fracțiunea PCRM, socialiștii lui Dodon și grupul deputaților neafiliați condus de Vadim Mișin - au fost împotrivă. După vot, comuniștii au părăsit sala de ședințe a Parlamentului. Astfel, partidele politice nu vor mai putea utiliza și face propagandă cu atributele ideologiei comuniste.

PCRM a ripostat cum a putut. „Eu mă mândresc că sunt comunist! Mai bine să fii comunist decât fascist ca dvs. Voi încercați să limitați drepturile Partidului Comuniștilor, cel mai mare partid din Republica Moldova și unicului partid de opoziție!”, a declarat deputatul Grigore Petrenco.

„Eu sunt împotriva regimurilor totalitare, atât a comunismului, cât și a fascismului și nazismului. Iar dumneata dl Petrenco, dacă te consideri comunist înseamnă că ești și fascist pentru că ambele au fost regimuri totalitare. Ai înțeles? Bonjour Maman! Asta e în limba franceză”, i-a răspuns Mihai Ghimpu.

Potrivit liberalului, comuniștii vor fi nevoiți să-și schimbe simbolica de partid, iar secera și ciocanul să le înlocuiască cu „o roată de samocat” sau „o lingură și furculiță pe o farfurie”.

„PSRM, la fel ca și marea majoritate a celor aflați în sală, condamnă crimele regimului totalitar comunist. Însă, noi considerăm că acest proiect este îndreptat mai mult ca pe o răfuială politică cu opoziția. De aceea noi nu vom susține acest proiect”, a menționat liderul socialiștilor, Igor Dodon.

La rândul său, Vadim Mișin a declarat că adevărurile istorice au fost distorsionate de către liberali și a chemat deputații să nu voteze pentru acest proeict de lege.

Și liberal-democratul Chiril Lucinschi s-a abținut de la vot, motivând că ar trebui condamnat nu doar comunismul, dar și nazismul și fascismul.

Înainte de procedura de vot, 20 de deputați comuniști s-au înscris pentru luări de cuvânt. Declarațiile acestora au durat în total peste două ore. În total, acest proiect s-a examinat și dezbătut timp de 5 ore.

Proiectul de hotărâre privind aprecierea istorică și politico-juridică a regimului totalitar comunist din Republica Moldova prevede condamnarea regimului totalitar comunist din Republiac Sovietică Socialistă Moldovenească care a comis crime împotriva umanității, precum și acțiunile turor persoanelor care au contribuit la comiterea acestor crime. Totodată, legea interzice utilizarea pe teritoriul Republicii Moldova în scopuri politice a simbolurilor regimului totalitar comunist ( secera și ciocanul) și promovarea ideologiilor totalitare.
1613.2012.ro

UNIMEDIA precizează că proiectul de condamnare a crimelor regimului totalitar comunist a fost propus spre examinare Parlamentului în 2010, în urma recomandărilor Comisiei Cojocaru, creată la iniţiativa liderului PL, Mihai Ghimpu. Până acum, Legislativul nu a mai inclus pe ordinea de zi proiectul de hotărâre.

Recent, fracțiunea PCRM a propus condamarea regimului nazist, însă AIE „a pus piciorul în ușă”, declarând că alături de nazism trebuie condamnat și comunismul, leninismul și stalinismul.

Sursa: UNIMEDIA

Sursa
2012-07-12 22:19:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

08:10:38Este Allah cel mai mare? —» Moldova Creștină
17:24:33Greva foamei cu taxiuri galbene în piața Constituției —» Curaj.TV | Media alternativă
16:21:13Radacini Metier – Best of Show Moldova Sparkling Wine —» Fine Wine
14:05:302024 Geneva Motor Show-uleţ —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:03:28Armata se comportă în trafic ca poliția, arogant —» Curaj.TV | Media alternativă
08:53:20Poliția, exemplu prost pentru alți șoferi —» Curaj.TV | Media alternativă
20:55:03How We Built a New Home for WordPress.com Developers Using the Twenty Twenty-Four Theme —» Misterioz
15:29:40Despre guvernarea PAS, deja la timpul trecut. „Sistemul se opune” abia începe —» Nicolae Federiuc
14:50:50ABC-ul reciclării —» BiblioCity
11:41:07NADIR (trad. al español*) —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:04:22IMN FURNICARULUI —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:15:14Moldova, record de medalii la Mundus Vini —» Fine Wine
20:50:02Băi de urzici (I) —» Argentina Gribincea's Blog
19:01:16Atacată de o haită de cîini apoi agresată la primăria Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
12:02:58Promovarea valorilor europene —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
07:00:26CONFLUENȚE PESTE MILENII —» Leo Butnaru
06:50:37Vasile Romanciuc, poetul cu aripi de carte —» BiblioCity
06:14:46DIALOG ȘI VERSURI DIN „HYPERION” —» Leo Butnaru
20:38:41More Control Over the Content You Share —» Soţii Bragaru
20:21:06Polițistă la volan, fără centură, cu telefon —» Curaj.TV | Media alternativă
12:39:45My Condolences, You’re Now Running a Billion-Dollar Business —» Soţii Bragaru
19:59:40Dragobete Party de Ziua Îndrăgostiților la Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
14:42:18Un nou club pentru tinere mame la Biblioteca „Ștefan cel Mare și Sfânt” —» BiblioCity
05:57:13Poem fantastic —» Argentina Gribincea's Blog
22:11:39CIREȘE AMARE... —» Andrei LANGA. Blogul personal