Lordul Voldemort, secera & ciocanul

Vuieşte târgul despre interzicerea imanentă a secerei şi a ciocanului. Era şi timpul – agricultura de performanţă se face cu maşini de secerişi, iar industria contemporană a adoptat tehnologiile moderne. Adevărul e că am un ciocan în dulap, am să-l duc la gunoi. Noroc că nu am seceră.

Ok, ok, cică proiectul legii (l-a văzut cineva? există  link?) vorbeşte despre crimele îmotriva umanităţii, ideologia şi simbolurile comuniste. Cu crimele îmotriva umanităţii e sută la sută clar. O decizie tardivă, dar totuşi corectă. Să spui că nu aşa a fost, înseamnă să minţi. Să minţi în privat e o chestie ce ţine de etică, altceva e să minţi în manualele de istorie. Creează complexe naţionale, distorsionează realitatea şi face rău metabolismului social.

Cu simbolurile nu este la fel de limpede, cu ideologia – şi mai puţin. Se poate pune semnul egalităţii între svastică şi seceră şi ciocan? Opiniile la acest capitol sunt divergente. Nazismul propaga o ideologie de-a dreptul abominabilă: superioritatea rasială. Sub egida ei, oameni fără vină erau transformaţi în obiecte; obiectele erau aruncate la gunoi. Comunismul, pe de altă parte, s-a lansat în afacerea de a vinde promisiunea unei vieţi mai bune pentru cei nevoiaşi. O promisiune susţinută de un plan cincinal de acţiuni. Că în planul respectiv s-a strecurat un disclaimer care a justificat comiterea unor atrocităţi este vina lui Vladimir Ilici şi Iosif Vissarionovici. E o pată de onoare pe mişcarea de stânga pe care comuniştii francezi, spanioli şi italieni se căznesc să o şteargă.

Dar să revenim la oile noastre autohtone. Voronin este un pseudo-comunist; amnistia fiscală, aşa-zisa”liberalizare” economică, etc. au fost nişte gesturi care îl pun în acelaşi rând cu rechinii capitalismului, nici vorbă de ideologie de stânga. Nu are nimic în comun cu comuniştii francezi, spanioli şi italieni. Secera şi ciocanul este utilizat în calitate de brand care apelează la emoţiile unor nostalgici; un brand (încă) de succes. Iniţiativa liberalilor, la doăzeci de ani după destrămarea URSS, e o mişcare prin care acest brand urmează a fi demontat. În termeni de ring, e un mod de a provoca adversarul să se bată fără chiloţi.

Uf… greşeală tactică. Orice copil care a citit Harry Potter ştie că puterea magică a lui Voldemort (Cap-de-Mort în versiunea românească) se ţinea pe frica de a-i rosti numele. Acum ceea ce urmează să se întâmple acestui brand muribund e o renaştere underground. Secera şi ciocanul vor fi decupate de pe postere şi scrise cu cărbune pe ziduri. Plus cinci pentru comunişti; minus cinci pentru liberali. Deja număraţi voi cât înseamnă acest lucru în termeni de procent electoral.

P.S. Chestia cu interzicerea unor denumiri în general nu ţine. A mai fost şi un grec, care din vanitate a dat foc templului zeiţei Artemis. Judecătorul a interzis să-i fie menţionat numele în public. Herostrate îl chema. Ups.


Sursa
2012-07-12 11:45:44Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

07:04:35LINIA VIEȚII —» Leo Butnaru
14:49:58DINTR-O POSIBILĂ ANTOLOGIE, 2014 —» Leo Butnaru
10:11:03SOLIDARITATE —» Leo Butnaru
07:07:40Milostenia nu-i mai mult sau mai puţin merituoasă, după însemnătatea darurilor —» Portalul Tineretului Ortodox din Moldova
20:08:31Polițistă la volan, la fel ca bărbații cu epoleți, sfidătoare —» Curaj.TV | Media alternativă
19:47:06Am pierdut mii de dolari pe false ”investiții”! —» Curaj.TV | Media alternativă
10:00:08Anxietatea – de la cauze și consecințe, la soluții —» Moldova Creștină
08:50:04DIN ISTORIA (ȘI GEOGRAFIA) LITERATURII ROMÂNE ÎN IMAGINI © —» Leo Butnaru
05:42:32«Новости Приднестровья» продолжают тырить —» Бессарабские хроники
00:05:00Black Friday: All of Our Deals in One Spot —» Misterioz
18:44:12Cehia. Moldovenii de peste hotare sunt „diasporă” —» Curaj.TV | Media alternativă
17:24:22Zice că l-au păcălit cu locul de muncă în Germania —» Curaj.TV | Media alternativă
14:27:05Programul ,,Opera jubiliară a anului 2022” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:26:41Infografic ,,Septembrie - nici o zi fără lectură" —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:30:29REVISTA „NEUMA” ÎNTREABĂ —» Leo Butnaru
10:10:31A fi bun nu costă mult, dar aduce dobânzi mari! —» Moldova Creștină
18:55:30Valurile mortale din asfalt au supraviețuit două anotimpuri —» Curaj.TV | Media alternativă
18:48:59Tramvaiul răzbunător de pe ruta 11 —» Curaj.TV | Media alternativă
16:02:58Omofonele – unde punem cratima?  —» Moldova Creștină
16:00:13Ar trebui să ne doară… | Poezie de Mașa Rotaru —» Moldova Creștină
13:00:16Interviu cu Vasile Gherasimciuc, Director al Sărbătorii Speranței în Moldova (14-16 Iulie 2023) —» Moldova Creștină
10:30:02POET AL AVANGARDISMULUI UCRAINEAN - VICTIMA BOLȘEVISMULUI —» Leo Butnaru
10:00:14Nu ne mai pasă | Opinie Mașa Rotaru —» Moldova Creștină
07:58:56Pandemia mai este, chiar dacă n-o vedem —» blog cultural
21:58:36O activitate de interes maxim… —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi