Lordul Voldemort, secera & ciocanul

Vuieşte târgul despre interzicerea imanentă a secerei şi a ciocanului. Era şi timpul – agricultura de performanţă se face cu maşini de secerişi, iar industria contemporană a adoptat tehnologiile moderne. Adevărul e că am un ciocan în dulap, am să-l duc la gunoi. Noroc că nu am seceră.

Ok, ok, cică proiectul legii (l-a văzut cineva? există  link?) vorbeşte despre crimele îmotriva umanităţii, ideologia şi simbolurile comuniste. Cu crimele îmotriva umanităţii e sută la sută clar. O decizie tardivă, dar totuşi corectă. Să spui că nu aşa a fost, înseamnă să minţi. Să minţi în privat e o chestie ce ţine de etică, altceva e să minţi în manualele de istorie. Creează complexe naţionale, distorsionează realitatea şi face rău metabolismului social.

Cu simbolurile nu este la fel de limpede, cu ideologia – şi mai puţin. Se poate pune semnul egalităţii între svastică şi seceră şi ciocan? Opiniile la acest capitol sunt divergente. Nazismul propaga o ideologie de-a dreptul abominabilă: superioritatea rasială. Sub egida ei, oameni fără vină erau transformaţi în obiecte; obiectele erau aruncate la gunoi. Comunismul, pe de altă parte, s-a lansat în afacerea de a vinde promisiunea unei vieţi mai bune pentru cei nevoiaşi. O promisiune susţinută de un plan cincinal de acţiuni. Că în planul respectiv s-a strecurat un disclaimer care a justificat comiterea unor atrocităţi este vina lui Vladimir Ilici şi Iosif Vissarionovici. E o pată de onoare pe mişcarea de stânga pe care comuniştii francezi, spanioli şi italieni se căznesc să o şteargă.

Dar să revenim la oile noastre autohtone. Voronin este un pseudo-comunist; amnistia fiscală, aşa-zisa”liberalizare” economică, etc. au fost nişte gesturi care îl pun în acelaşi rând cu rechinii capitalismului, nici vorbă de ideologie de stânga. Nu are nimic în comun cu comuniştii francezi, spanioli şi italieni. Secera şi ciocanul este utilizat în calitate de brand care apelează la emoţiile unor nostalgici; un brand (încă) de succes. Iniţiativa liberalilor, la doăzeci de ani după destrămarea URSS, e o mişcare prin care acest brand urmează a fi demontat. În termeni de ring, e un mod de a provoca adversarul să se bată fără chiloţi.

Uf… greşeală tactică. Orice copil care a citit Harry Potter ştie că puterea magică a lui Voldemort (Cap-de-Mort în versiunea românească) se ţinea pe frica de a-i rosti numele. Acum ceea ce urmează să se întâmple acestui brand muribund e o renaştere underground. Secera şi ciocanul vor fi decupate de pe postere şi scrise cu cărbune pe ziduri. Plus cinci pentru comunişti; minus cinci pentru liberali. Deja număraţi voi cât înseamnă acest lucru în termeni de procent electoral.

P.S. Chestia cu interzicerea unor denumiri în general nu ţine. A mai fost şi un grec, care din vanitate a dat foc templului zeiţei Artemis. Judecătorul a interzis să-i fie menţionat numele în public. Herostrate îl chema. Ups.


Sursa
2012-07-12 11:45:44Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

11:08:19Ministrul Culturii – în vizită la biblioteca din Negurenii Vechi —» BPR Ungheni's Blog
06:09:59DIN POEZIA FRANCEZĂ A SEC. XX —» Leo Butnaru
05:24:313 Motive Pentru Care Să Nu Te Muți în America —» DOINITSA BLOG
19:18:05168 de ani de la dezrobirea romilor din Țara Românească —» Curaj.TV | Media alternativă
17:36:34Small Changes, Big Impact: A Look at What’s New In the WordPress Editor  —» Ştefan Grigoriţa
10:58:51Bârna din ochiul șarlatanului. Sau despre cum și-au luat moldovenii un pumn în figură și au început să vadă mai bine —» Nicolae Federiuc
09:46:01Idei cu scîntei în Agora despre Romi, Români și Cioran —» Curaj.TV | Media alternativă
20:43:30Hummer EV, monstrul “ecologic” —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
18:06:20APUS —» Andrei LANGA. Blogul personal
16:53:42Poemul total versus Cartea de poezie —» Andrei LANGA. Blogul personal
16:45:43IMN FURNICARULUI —» Andrei LANGA. Blogul personal
10:29:37DOGGY – o carte cu un subiect actual —» BiblioCity
02:58:15Ultima zi din mai —» turn up the silence
18:49:00Lansare memorii de Gherasim Păduraru la LondoHome —» Curaj.TV | Media alternativă
08:00:07De ce două botezuri? De ce dorește cineva să fie mai presus decât ortodoxia? —» Moldova Creștină
00:48:21Sexbomb în centrul Bienne-ului —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
14:14:58Ziua Internațională a Cititului împreună & Ziua Națională a Lecturii sărbătorite în BPO Rîșcani —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:13:49Secretara n-a fost pedepsită pentru spray lacrimogen în primărie —» Curaj.TV | Media alternativă
09:20:03Idei în Agora. Cantemir, homo viator. Din tenebre, spre Lumini —» Curaj.TV | Media alternativă
06:09:37POEME DE LA „NEUMA” —» Leo Butnaru
21:31:43Panorama tictoc —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
11:34:17Ziua Națională a Lecturii a fost marcată la bibliotecă —» BPR Ungheni's Blog
11:08:16Un băiat de 20 de ani le-a reparat ceasurile și a condus într-un an 26 de oameni la Hristos —» Moldova Creștină
09:58:05Cum să procedeze creștinul când vede nedreptate în biserică? —» Moldova Creștină
08:32:04Crama Mircești: primele albe din roada 2023 —» Fine Wine