Putin reface URSS şi Imperiul Rus

Foarte multă lume - filozofi, istorici, sociologi, politologi, scriitori ş.a. - s-a întrebat pe parcursul ultimelor secole, se mai întreabă şi astăzi ce fel de ţară e această Rusie care, având un teritoriu uriaş şi atâtea bogăţii, este o ţară săracă, o sursă de instabilitate şi de insecuritate pentru ţările şi popoarele din jurul ei. 


Pe întreg parcursul existenţei sale, Rusia a ocupat şi a asimilat (pe unele până la dispariţie totală) zeci de popoare mici şi mari, începând cu etniile nordice sau caucaziene şi terminând cu ţări şi state ca Finlanda, Polonia, Ţările Baltice, Moldova de la est de Prut. Există o certitudine deja asupra faptului că ruşii sunt mai preocupaţi de ceea ce se întâmplă în jurul lor decât de ceea ce se întâmplă la ei acasă, ei nu-şi consumă energiile şi talentul pentru a trăi mai bine şi mai civilizat prin a-şi face ţara lor mai bogată. Ruşii sunt interesaţi, de secole, de ideea de a ocupa teritorii străine, a asimila popoare şi a le învăţa cum să trăiască... Şi astăzi, când omenirea încearcă alte formule de existenţă şi coexistenţă, când există un model unic de colaborare numit Uniunea Europeană, Rusia nu renunţă la vechile practici imperiale de a-şi construi relaţiile cu vecinii. Astfel, cu fostele sale colonii (fostele republici sovietice) Rusia se comportă în vechiul stil imperial, considerându-le sfera ei de influenţă. O pârghie importantă pe care o foloseşte Rusia pentru a influenţa politica fostelor republici-surori sunt etnicii ruşi şi minorităţile rusofone din aceste ţări. Acestea sunt de fapt folosite, în mod deschis, drept coloană a cincea a Moscovei, prin intermediul cărora Moscova se amestecă brutal în afacerile interne ale fostelor colonii. În ultimele zile, Rusia ne-a mai dat un exemplu în acest sens. 

Recent, preşedintele Rusiei s-a întâlnit cu ambasadorii şi reprezentanţii permanenţi ai Federaţiei Ruse (FR) peste hotare. Unul dintre mesajele de bază transmise acestora s-a referit la apărarea drepturilor „cetăţenilor şi conaţionalilor noştri” aflaţi în afara frontierelor actuale ale FR. Potrivit lui Putin, instituţiile diplomatice şi consulare ale FR sunt obligate să-i apere pe aceştia în regim non-stop, să reacţioneze prompt, fără întârziere, la orice doleanţă a lor, să le acorde ajutorul şi sprijinul necesar. Respectul faţă de stat, a declarat Putin, depinde în mare măsură de atitudinea şi grija acestuia faţă de cetăţenii săi, care s-au pomenit, nu contează din ce cauză, în situaţii grele sau imprevizibile într-un mediu necunoscut lor. Putin e convins că statul rus trebuie să analizeze şi să revadă fundamental rolul conaţionalilor care locuiesc permanent peste hotare. În acest context, Putin a avansat teza despre aceea că acei care au fost cetăţeni ai URSS trebuie să primească dreptul la cetăţenia rusă: „Consider necesar să revenim la chestiunea acordării în regim relaxant a cetăţeniei celor care au fost cetăţeni ai URSS, descendenţilor direcţi ai celor născuţi în URSS şi chiar în Imperiul Rus”. 

Acordarea în regim relaxant, adică preferenţial, a cetăţeniei ruseşti cetăţenilor de etnie rusă din fostele republici sovietice este o acţiune ostilă întreprinsă împotriva acestora. În condiţiile când practic toate fostele republici sovietice au probleme cu minorităţile ruse care nu doresc să înveţe limba ţărilor care le-a devenit a doua patrie după dispariţia URSS, un asemenea semnal din partea „patriei istorice” îi va face şi mai intoleranţi pe etnicii ruşi, consolidându-i în enclave agresive, neintegrabile în viaţa spirituală a acestor ţări, mereu luptându-se pentru drepturile lor pe care, de altfel, nimeni nu le încalcă. Indiscutabil, această declaraţie a lui Putin va încuraja şi minoritatea rusă din RM care nicidecum nu poate renunţa la psihologia de naţiune dominantă şi se manifestă ca una dintre cele mai puternice coloane a cincea a Moscovei din fostul spaţiu sovietic. 

Dacă Rusia va adopta un nou regim preferenţial de acordare a cetăţeniei ruşilor din fostele sale colonii, aceasta va însemna că ea, Rusia, încă o dată, îşi va confirma statutul de succesoare de drept a URSS şi a Imperiului Rus. În cazul dat, cred că RM va avea curajul, în sfârşit, să înainteze Rusiei lista sa istorică de revendicări... 


Constantin Tănase
Sursa : Timpul.md

Sursa
2012-07-11 16:17:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

17:24:33Greva foamei cu taxiuri galbene în piața Constituției —» Curaj.TV | Media alternativă
09:03:28Armata se comportă în trafic ca poliția, arogant —» Curaj.TV | Media alternativă
08:53:20Poliția, exemplu prost pentru alți șoferi —» Curaj.TV | Media alternativă
20:55:03How We Built a New Home for WordPress.com Developers Using the Twenty Twenty-Four Theme —» Misterioz
14:50:50ABC-ul reciclării —» BiblioCity
11:41:07NADIR (trad. al español*) —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:04:22IMN FURNICARULUI —» Andrei LANGA. Blogul personal
20:50:02Băi de urzici (I) —» Argentina Gribincea's Blog
19:01:16Atacată de o haită de cîini apoi agresată la primăria Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
12:02:58Promovarea valorilor europene —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
07:00:26CONFLUENȚE PESTE MILENII —» Leo Butnaru
06:50:37Vasile Romanciuc, poetul cu aripi de carte —» BiblioCity
06:14:46DIALOG ȘI VERSURI DIN „HYPERION” —» Leo Butnaru
20:38:41More Control Over the Content You Share —» Soţii Bragaru
20:21:06Polițistă la volan, fără centură, cu telefon —» Curaj.TV | Media alternativă
12:39:45My Condolences, You’re Now Running a Billion-Dollar Business —» Soţii Bragaru
19:59:40Dragobete Party de Ziua Îndrăgostiților la Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
14:42:18Un nou club pentru tinere mame la Biblioteca „Ștefan cel Mare și Sfânt” —» BiblioCity
05:57:13Poem fantastic —» Argentina Gribincea's Blog
22:11:39CIREȘE AMARE... —» Andrei LANGA. Blogul personal
21:52:32Expoziție de Mark Verlan la București —» Curaj.TV | Media alternativă
20:07:59Protest la aniversarea începutului invaziei ruse în Ucraina —» Curaj.TV | Media alternativă
20:01:16Despre Macarena feministă și impactul ei —» Curaj.TV | Media alternativă
19:26:39POEȚI STRĂINI TRADUȘI DIN LIMBA SPANIOLĂ ÎN ROMÂNĂ * —» Andrei LANGA. Blogul personal
01:04:15Poemul total versus Cartea de poezie —» Andrei LANGA. Blogul personal