INIS „ProMemoria” a comemorat victimele totalitarismului sovietic


   Pe data de 5 iulie 2012, Institutul de Istorie Socială „ProMemoria”, în parteneriat şi cu susţinerea Primăriei Municipiului Chişinău, Direcţia Cultură, a organizat în incinta Bibliotecii publice „Onisifor Ghibu” din Chişinău Conferinţa ştiinţifico-practică „Deportarea din 6 iulie 1949: cauze şi urmări”.   În faţa celor prezenţi în sala Bibliotecii – supravieţuitori ai deportărilor, istorici, profesori, reprezentanţi ai mass-media – a vorbit doamna Valentina STURZA, preşedintele Asociaţiei foştilor deportaţi şi deţinuţi politici din Moldova. Domnia sa a povestit soarta dramatică prin care a trecut familia dumneaei, tatăl fiind primar în satul Ciuciuleni, raionul Hânceşti, până la invazia URSS asupra României. Dna Valentina Sturza a vorbit, de asemenea, despre problemele cu care se mai confruntă şi astăzi foştii deportaţi, dar şi despre acţiunile Guvernului Filat în vederea soluţionării acestor probleme.
  Dr. Ludmila COJOCARU (INIS „Promemoria”) a prezentat comunicarea „Comemorarea victimelor comunismului: politici europene”; titlul comunicării spune de la sine: există deja o tradiţie şi o practică de comemorare a victimelor regimurilor comuniste în statele europene, o experienţă ce merită din plin a fi ştiută şi aplicată şi în RM.
  Dr. Viorica OLARU-CEMÂRTAN, Chişinău, a vorbit despre „Deportările staliniste din RSSM -  crimă împotriva umanităţii”. Domnia sa a făcut o trecere în revistă a deportărilor comise de regimul bolşevic în URSS până la invadarea României, după care a vorbit despre cele trei valuri de deportări din RSSM (1941, 1949, 1951). Concluzia autoarei: regimul comunist din URSS a comis grave crime împotriva umanităţii; toate acestea în condiţiile în care URSS a semnat Declaraţia universală a Drepturilor omului, pe care se obligase s–o respecte.
  Invitatul INIS „ProMemoria”, dl Victor MAROLA, doctorand în istorie contemporană la Institutul de istorie ,,George Bariţiu”, Academia Română, filiala Cluj Napoca, şi asistent universitar la Universitatea din Bucureşti (Facultatea de teologie ortodoxă), a prezentat comunicarea „Aspecte psiho-sociale în deportările din Moldova”. Am salutat dorinţa domnului Victor Marola de a se apleca asupra tematicii tragediei românilor basarabeni, de a examina subiecte mai puţin cercetate de ştiinţa istorică.Domnul drd Florin ŞANDRU, Academia Română, Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului din Bucureşti, a vorbit despre „Martiri şi supravieţuitori români ai deportărilor staliniste: noi mărturii documentare” – pe baza unor documente de arhivă, dar şi pe baza mărturiilor unor basarabeni, stabiliţi în România, dl Fl. Şandru a adus noi informaţii, referitoare la tragedia deportărilor comuniste din iulie 1949.
  Dl dr. Nicolae FUŞTEI, INIS „ProMemoria”, a fost prezent la manifestare cu comunicarea „O geografie a Operaţiunii „Sever” (1 aprilie 1951)”. Dl N. Fuştei a studiat fondul de documente, referitoare la deportarea Martorilor lui Iehova în aprilie 1951; domnia sa posedă informaţii inedite, referitoare la acel tragic moment din istoria noastră comună. Dl N. Fuştei a redactat deja un studiu despre acea deportare, sperăm că va fi în curând publicat.
  Profesorul de istorie Iacob CAZACU, basarabean stabilit în Toronto (Canada), a vorbit în faţa celor prezenţi despre activitatea comunităţii româneşti din Canada în vederea reîntregirii Neamului Românesc şi susţinerii cauzei unioniste în RM.    Dl prof. univ., dr. hab. Anton MORARU a încheiat suita de comunicări, vorbind despre o periodizare ce se impune, referitoare la deportările din cadrul URSS.
  După ce au fost expuse comunicările, cei prezenţi la Conferinţă au trecut la dezbateri, la expunerea propriilor  experienţe, la înaintarea unor propuneri pentru activitatea de viitor.     Astfel, cei prezenţi au susţinut propunerea de a transforma Conferinţa ştiinţifico-practică într-un Seminar permanent, care se va întruni lunar (începând cu septembrie 2012), seminar în cadrul căruia se vor dezbate probleme legate de politicile totalitarist-sovietice, inclusiv – deportările, înfometarea provocată etc.Deasemenea, a fost înaintată propunerea de a constitui un grup de jurişti, specilişti în domeniul crimelor împotriva umanităţii şi drept internaţional, pentru ca, acest grup, să sintetizeze crimele comunismului şi să demonstreze actul de genocid împotriva basarabenilor. S-a insistat, apoi, asupra noţiunii de “Ocupaţie ruso-sovietică”. Au fost expuse şi alte idei constructive, de care vom ţine cont în viitor.
  La încheierea Conferinţei toţi cei prezenţi au primit din partea organizatorilor cărţi de istorie şi revista „ProMemoria”, nr. 1/2011.
  Prof. univ., dr. hab. Anatol PETRENCU, preşedinte al INIS „ProMemoria”, vicepreşedinte PL.7 iulie 2012.
  PS. Ieri, 6 iulie 2012, în scuarul din faţa Gării, acolo, unde acum 63 de ani au fost urcaţi în vagoane „marfare” oamenii gospodari ai Basarabiei însângerate, a fost organizat un miting comemorativ. Pentru prima dată de când foştii deportaţi comemorează victimele terorii comuniste, la eveniment a fost prezent Preşedintele RM dl Nicolae Timofti, rudele căruia au fost deportate, în 1949, în Siberia. A fost prezent, de asemenea, Primul ministru al guvernului RM, dl Vlad Filat.
  A fost prezent şi a vorbit în faţa celor adunaţi dl Mihai Ghimpu, deputat, preşedintele PL. A vorbit, de asemenea, dl Dorin Chirtoacă, Primar general al Municipiului Chişinău, prim-vicepreşedinte PL.
A.P.
În imagini: Conferinţa din 5 iulie 2012; Scuarul din faţa Gării: comemorarea jerfelor deportărilor, 6 iulie 2012.

Sursa
2012-07-07 15:18:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

06:01:46LACONIC —» Leo Butnaru
08:10:38Este Allah cel mai mare? —» Moldova Creștină
17:24:33Greva foamei cu taxiuri galbene în piața Constituției —» Curaj.TV | Media alternativă
16:21:13Radacini Metier – Best of Show Moldova Sparkling Wine —» Fine Wine
14:05:302024 Geneva Motor Show-uleţ —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:03:28Armata se comportă în trafic ca poliția, arogant —» Curaj.TV | Media alternativă
08:53:20Poliția, exemplu prost pentru alți șoferi —» Curaj.TV | Media alternativă
20:55:03How We Built a New Home for WordPress.com Developers Using the Twenty Twenty-Four Theme —» Misterioz
15:29:40Despre guvernarea PAS, deja la timpul trecut. „Sistemul se opune” abia începe —» Nicolae Federiuc
14:50:50ABC-ul reciclării —» BiblioCity
11:41:07NADIR (trad. al español*) —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:04:22IMN FURNICARULUI —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:15:14Moldova, record de medalii la Mundus Vini —» Fine Wine
06:38:28CORIFEI AI POEZIEI FRANCEZE —» Leo Butnaru
20:50:02Băi de urzici (I) —» Argentina Gribincea's Blog
19:01:16Atacată de o haită de cîini apoi agresată la primăria Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
15:55:15MĂRIEI SALE POEZIA —» Leo Butnaru
12:02:58Promovarea valorilor europene —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
07:00:26CONFLUENȚE PESTE MILENII —» Leo Butnaru
06:50:37Vasile Romanciuc, poetul cu aripi de carte —» BiblioCity
06:14:46DIALOG ȘI VERSURI DIN „HYPERION” —» Leo Butnaru
20:38:41More Control Over the Content You Share —» Soţii Bragaru
20:21:06Polițistă la volan, fără centură, cu telefon —» Curaj.TV | Media alternativă
12:39:45My Condolences, You’re Now Running a Billion-Dollar Business —» Soţii Bragaru
19:59:40Dragobete Party de Ziua Îndrăgostiților la Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă