Țara Deștepților și a Pragmaticilor

O prietenă îmi reproșa astăzi că scriu prea mult despre Plahotniuc. Că ”tocmai aș da impresia că sunt obsedat de el”. Că, vezi Doamne, moldovenii ar ști deja ce criminal este Plahotniuc și fără ceea ce scriu eu, și că ar trebui să scriu despre altceva. Mai pe scurt, cum ar spune Constantin Cheianu, că moldovenii sunt deștepți și ei știu totul și fără a le spune cineva.

Da! Am recunoscut eu. Da, eu sunt obsedat de Plahotniuc. Da eu sunt obsedat de Filat. Sunt obsedat de măscăriciul ăsta ajuns Președinte, pe care-l cheamă Timofti. Sunt obsedat pentru că indivizi ca ăștia compromit orice șansă de a ieși în lume a acestei țari. Că din cauza guvernării acestor indivizi, de la 75% intenție de integrare europeană în 2007, am ajuns astăzi undeva la 50%. De ce s-a întamplat asta? Păi când vezi cum guvernează niște criminali care sunt declarați mari pro-europeni, mai și acoperindu-se cu numele de Alianță pentru Integrare Europeană, ce dracu să mai crezi tu în calitate de simplu cetățean, nu prea informat, dar care simte cum nu va mai avea mâine ce să pună în ghiozdanul copilului la școală și-i așteaptă de pe zi pe zi pe cei de la Union Fenosa să-l lase fără lumină, deoarece nu a plătit ultima factură?

Să revenim însă la deștepții și pragmaticii moldoveni, cei care știu totul în această țară, și cu toate că știu (mai degrabă au ei impresia că știu) preferă să stea așa deoparte, și să nu se implice în ceea ce cataloghează ei drept ”reglări de conturi”. De ce fac acești oameni așa? Pentru că e la modă frate! Cine se descurcă azi bine în țara asta? Nu cel care încă de pe băncile școlii își face relații bune cu profesorii? Nu cel care e primul care organizeaza colectarea celor 100 de euro pentru susținerea examenelor la BAC? Nu cel care se asigură să-și facă cumătri la Cancelaria de Stat, la Procuratura Generală, la Judecătoria Buiucani și prin alte locuri întrebate tare în Moldova lui 2012? Nu cel care indiferent ce lege nu ar încălca, găsește o mie de euro și câțiva cumătri în locurile menționate mai sus, pentru a acoperi orice problemă? Ăștia sunt ”oamenii de succes” din această țară? Iar mulți alții fac tot posibilul să ajungă și ei ”de succes”.

Și-apoi când văd un amărât romantic, căruia chiar îi pasă de ce se întâmplă în această țară și vrea și el să trăiască așa cum a văzut prin vest, adică în conformitate cu legea. Adică să respecte statul, iar la rândul său – să fie respectat de stat, ”păi ăsta e un prost”. ”Ăsta e un obsedat”. ”El nu-i deștept și pragmatic ca noi”. Așa gândesc parveniții sau cei cu vise de parvenire, din Moldova.

Nu vreau acuma să mă laud, s-o fac pe grozavul, dar printre cei care citesc acest blog se află și mulți prieteni, colegi sau foști colegi, care știu bine că dacă aș fi făcut și eu parte din rândul deștepților și pragmaticilor, eram și eu acum vreo bucată de consilier de ministru sau altă sculă importantă (în viziunea lor) care să lingă călcâiele șefilor, în speranța că peste nuștiu câți ani vor ajunge și ei în funcții înalte, cu mulți cumătri suspuși, adică ”oameni de succes”.

Pentru că asta e, în viziunea lor, să fii ”om de succes în Moldova”. Să fii un cățeluș ascultător, care să se gudure pe lângă șefuleți, să dea din coate pentru a-și crea relații, iar mai apoi, la rândul său să-ncalce și ei legea-n stânga și-n dreapta, pentru a parveni și a deveni ”oameni de succes”. 

Sorry băieți, dar dacă vă așteptați de la mine să fiu deștept și pragmatic, atunci n-ați găsit omul potrivit. Eu decât să fiu deștept și pragmatic în Moldova, mai bine fac valizele, scot pașaportul românesc și iau o destinație vestică, unde să trăiesc omenește, nu pragmaticește.

Iar pe final, mă întreb: oare ce se întâmpla dacă-n Moldova existau mai puțini deștepți și pragmatici și mai mulți obsedați? Să zicem că-n presa de la Chișinău existau mai mulți obsedați, că la Procuratură erau vreo câțiva, prin judecătorii se mai găseau și-acolo ceva obsedați. La fel în Poliție, în CCCEC, în guvern și alte structuri ale acestui stat, care sunt acuma pline de deștepți și pragmatici. Oare dacă erau acolo câțiva obsedați, obsedați de lege  și de adevăr, mai eram eu acuma etichetat drept obsedat? Nu, pentru că indivizi precum Plahotniuc demult erau la pușcărie.


Sursa
2012-07-04 20:23:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

06:25:28VINO SĂ STĂM SUB POM, SAU - FORMULA DE POLITEȚE —» Leo Butnaru
18:31:16Give the Gift of WordPress.com! —» Misterioz
14:33:00We Heard You Wanted to Add SSH Keys —» Misterioz
13:46:15Arcadie Suceveanu la ceas aniversar —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
13:13:345G în avioane, Wi-Fi pe șosele – decizia Comisiei Europene deschide noi oportunități de inovare —» Elena Robu
12:12:29ACUM ORI NICIODATĂ. Cartoful fierbinte pe nume Unirea —» Nicolae Federiuc
10:49:51”Democrație sustenabilă prin educație electorală!” – o campanie a bibliotecii din Ungheni, demnă de locul I —» BPR Ungheni's Blog
15:52:04Jesus’ first miracle —» Erik and Elena Brewer's Weblog
11:25:30AZI ȘI DE-A PURURI! —» Leo Butnaru
07:06:26Фотографы —» Бессарабские хроники
06:44:20RELAȚIA CU UN BĂRBAT NARCIS —» Lifestyle
15:11:57God’s Promises for Difficult Days —» Erik and Elena Brewer's Weblog
14:56:21Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
12:14:58Rezultatele Evaluării externe periodice 2021-2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
06:23:51POEME, CĂRȚI PRIN ANI... —» Leo Butnaru
15:24:40Prima întâlnire cu un scriitor —» BiblioCity
11:21:17MIȘCĂRILE SUBIECTULUI —» Leo Butnaru
10:00:48Pâinea noastră cea de toate zilele —» Moldova Creștină
10:00:21Să îmi iubesc dușmanul | Editorial Radu Blendarencu —» Moldova Creștină
08:38:02Scriitorul Volodymyr Vakulenko a fost ucis. Trupul său a fost găsit la Izium —» nimic nu e asa cum pare a fi...
08:00:152 NUVELETE. MISTERIOASELE TRANSFORMĂRI DIN... EL, ÎN... EA... —» Leo Butnaru
06:01:15DUPĂ AUSCHWITZ POEZIA A FOST ȘI ESTE OBLIGATORIE —» Leo Butnaru
19:06:54Omonimele – cum le deosebim sensul? —» Moldova Creștină
18:47:23RomStoria: Noi nu suntem țigani! —» Curaj.TV | Media alternativă
17:10:59Au lăsat mașina în intersecție ca să-și ia de mîncare! —» Curaj.TV | Media alternativă