X. Metode şi procedee didactice

1. Enumeraţi metodele procesului de învăţămînt

Metodele sunt instrumente de lucru atat ale profesorului cat si ale elevilor. Ele au o sfera de cuprindere a tuturor componentelor procesului didactic, cu implicatii atat asupra predarii, cat si a invatarii si evaluarii. Orice metoda include in structura sa un numar de operatii ordonate intr-o anumita succesiune logica. Aceste operatii, care apar ca tehnici mai limitate de actiune, ca simple detalii sau componente ale unei metode, sunt numite frecvent procedee. In ultima instanta, o metoda ne apare ca un ansamblu organizat de procedee, care se pot succeda sau relua in functie de o situatie noua.

Metode didactice – evoluţia gândirii pedagogice şi modul de aplicare a acesteia la nivel de tehnologie a instruirii:
metoda convorbirii euristice (“maieutica socratică”),
metoda naraţiunii,
metoda prelegerii;
metoda observaţiei,
metoda experimentului;
metoda exerciţiului,
metoda modelării;
metoda problematizării;
metoda lecturii (dirijate, independente),
metoda instruirii asistată pe calculator
2.Analizaţi procedeele didactice în funcţie de tipul obiectivelor urmărite
Procedeul didactic reprezintă nişte soluţii didactice, utilizate în viaţa practică. în ajutorul procedeelor didactice vin tehnicile şi mijloacele didactice. Relaţia dintre metodă şi procedeu, este una mereu în schimbare, avînd un caracter dinamic.

Alegerea judicioasa a metodelor si procedeelor didactice ajuta la reusita lectiei. Indecursul unei lectii se folosesc de obicei mai multe metode potrivit sarcinilor didactice urmarite. Fiecaresarcina didactica se realizeaza mai bine prin utilizarea anumitor metode. Spre a realiza o lectie buna, profesorul alege din fiecare grupa de metode pe cea sau pe cele care sint in concordanta cu scopul urmarit,cu virsta si pregatirea anterioara a elevilor. Utilizarea judicioasa a fiecarei metode, la locul si timpul celmai potrivit, in conditii variate de la o clasa la alta, de la o tema la alta, contribute la sporirea eficientei lectiei.

Lectia duce la bune rezultate instructive si educative, daca profesorul stabileste cu claritate si precizie scopul pe care-si propune sa-l realizeze cu ajutorul ei. Acest scop constituie pivotul in jurul caruia se axeaza intreaga lectie. Alegerea metodelor si procedeelor, alegerea continutului lectiei si reliefarea unor parti din acest continut, structura lectiei si imbinarea modului de munca individuala cu cel colectiv depind de scopul urmarit prin lectie. Scopul unei lectii exprima esenta instructiv-educativa a acesteia. Intr-o lectie se urmaresc de obiceimai multe scopuri, dar unul este dominant. Celelalte sint subordonate lui. Orice lectie, din orice disciplina de invatamint, urmareste in primul rind realizarea unui scop apropiat, particular, care decurge din tema acelei lectii. O anumita lectie concreta de matematica, literatura, istorie, desen, trebuie sa dezvolte personalitatea elevului sub anumite aspecte, sa-1 ajute sa progreseze in anumite directii. Acesta este scopul principal al acelei lectii. Cind se fixeaza acest scop apropiat al lectiei, se tine seama ca prin realizarea lui se contribuie si la realizarea alter scopuri maiindepartate, mai cuprinzatoare, cum ar fi : scopul urmarit de predarea acelui obiect de invatamint la clasarespectiva si in scoala respectiva, scopul urmarit de gradul de invatamint respectiv, pregatirea pentru aface fata unor sarcini actuale si de perspectiva ale societatii, contributia la dezvoltarea unor aspecte intelectuale, morale, estetice ale elevului si, in sfirsit, contributia acestei lectii la dezvoltarea multilateralaa personalitatii elevului. Intre aceste scopuri exista o legatura indisolubila. Scopurile mai indepartate ajutala precizarea scopulul apropiat al lectiei; iar realizarea scopului apropiat constituie un pas spre realizareascopurilor mai indepartate. De aceea este deosebit de importanta fixarea cu claritate si precizie a scopului lectiei.
3. Proiectaţi mijloacele necesare pentru realizarea unei activitaţi didactice (disciplina la alegere)

Mijloacele de invatamant – Ansamblul instrumentelor materiale, naturale sau tehnice, selectate si adaptate pedagogic la nivelul metodelor si procedeelor de instruire, pentru realizarea eficienta a sarcinilor de predare-învatareevaluare. Introducerea în practica didactica a mijloacelor de învatamânt nu este un scop în sine, ci au rolul de a sprijini desfasurarea activitatii de predare-învatare si realizarea obiectivelor instructiv-educative prestabilite.

Clasificare mijloace didactice:
a) mijloace didactice vizuale (imagini, ilustrate, proiecţii fixe);
b) mijloace didactice sonore (discuri, radio, casetofon);
c) mijloace didactice audiovizuale (filme sonore, televiziune – completate în ultimele decenii de tehnicile video şi de folosirea computerului în procesul de învăţământ – televiziunea prin satelit, CD-ROM-urile, instruirea prin internet etc.).

Activitatea didactică pentru disciplina – limba straina (engleza):
a) METODE sI PROCEDEE: conversatia, expunerea, demonstratia, explicatia.
b) FORME DE ORGANIZARE: activitate frontala combinata cu activitate în grup si individuala.
c) RESURSE: – capacitatile de învatare ale elevilor;
                        – cunostintele însusite anterior de catre elevi cu privire la conversatia in grup;
d) MIJLOACE DIDACTICE: informativ-demonstrative: vizuale-fisa de lucru, imagini; sonore- discuri, casetofon.



Sursa
2012-05-26 02:17:45



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

19:27:00EUROVISION? – ACUM TREI ANI, ÎN 2022, CA ȘI AZI, ÎN 2025 —» Leo Butnaru
05:37:00Fără Titlu —» Leo Butnaru
13:58:53Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
13:22:10Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
12:06:23Nou: spumant Maestro Viorica —» Fine Wine
11:36:37Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
09:47:54Invăță in Moldova! —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
09:45:34„Învăță în Moldova!” —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
06:08:00DIN POEMELE RECENTE —» Leo Butnaru
02:36:03Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
13:02:04Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
11:17:44Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
05:22:00DIN REVISTA TINERILOR —» Leo Butnaru
01:10:15Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:35:17Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
12:18:11Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
07:24:35De ce paraliticului de la Vitezda nu i se cere credință? —» Portalul Tineretului Ortodox din Moldova
04:31:00DIN POEMELE RECENTE —» Leo Butnaru
01:06:05Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
01:06:05Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
01:02:33Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
10:48:20Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
09:52:09Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
05:13:00EMIL CONSTANTINESCU FAȚĂ ÎN FAȚĂ CU SCRIITORII —» Leo Butnaru
18:29:48Fără Titlu —» Путепроводные Заметки