Adjika sos iute





Cuvântul "Ajica" are origine abhaza, şi înseamnă pur şi simplu "sare". Atunci cand pastorii plecau în primăvară, pe păşunile de pe munte cu cireada de oi, proprietarii oilor le dadeau sare. Sarea cauzeaza animalelor sete, şi ele încep să consume cantităţi mari de apă şi alimente, care sporesc creşterea rapidă în greutate. Sarea a fost un produs scump si pentru ca pastorii sa nu fure, sarea era amestecata cu ardei iute . Insa păstorii foloseau excelent acest amestec si uneori adăugau in el condimente din cele mai parfumate, cum ar fi coriandru, hamei-suneli, şi usturoi. Amestecul rezultat abhazii il numesc «apirpil-djica» ce inseamna «sare piperata» sau «adjictzatza» care înseamnă «sare macinata cu ceva», iar alte naţiuni ale lumii, o numesc simplu adjica .

Pentru un borcanel de 500 de grame :

Ingrediente:3 gogosari mari
4 rosii mijlocii
4 catei mari de usturoi
3 ardei iuti curatati de seminte
1 mana leustean tocat
1 mana patrunjel tocat
1 mar mijlociu
1 lingura miere de albini sau zahar
1 lingurita de sare
5 linguri otet de mere sau struguri sau sucul de la o lamaie
3 linguri generoase de bulion ( dar sa fie un bulion de calitate cu consistenta groasa si dulce )


Mod de preparare:Rosiile se prajesc pe toate partile intr-o tigaie gril si se curata de coaja.
Toate legumele curatate se dau prin blender sau masina de tocat carne.
Se fierb 15 minute impreuna cu bulionul, la sfarsit se adauga usturoiul pisat, zarzavatul tocat si sucul de lamaie si se mai dau cateva clocote 2 minute.
Turnati adjica intr-un borcan cu filet sterilizat in prealabil in apa clocotita impreuna cu un capac si uscat, sigilati capacul si serviti la iarna sau o preparati pentru consum imediat si o tineti la frigider, in acest caz adjica nu se fierbe, se coc doar rosiile si se da tot prin blender simplu si delicios de-ti vine sa mananci lingura dupa lingura si tot nu ma satur :))

Pofta buna !

Sursa
2011-11-15 23:29:36



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

05:42:00POEZIA LUMIII —» Leo Butnaru
17:53:00Ludoteca și CREI, IP Gimnaziul \'\'Victor Coțofană\'\'. —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
13:53:34Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
12:30:00Zare —» Andrei LANGA. Blogul personal
05:07:00SCRIITORII ȘI MARA —» Leo Butnaru
22:33:17Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
22:25:10Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:41:57Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
06:51:00SCUZE DUPĂ ÎNTÂLNIREA CU DIAVOLUL —» Leo Butnaru
05:18:00EX LIBRIS, 1974. —» Leo Butnaru
03:21:20Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
17:20:33Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:21:15Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
06:09:006 DIN 11 —» Leo Butnaru
05:50:00Ecce homo —» Andrei LANGA. Blogul personal
21:38:49Mamaia lui Fuego —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
12:54:38Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
12:54:38Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
12:51:00Fără Titlu —» Andrei LANGA. Blogul personal
05:26:00JOCURILE COPILĂRIEI —» Leo Butnaru
11:17:00LA ÎNCEPUT A FOST CAIETUL... —» Leo Butnaru
08:54:00DIN COSMOGRME —» Leo Butnaru
04:21:16Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
15:18:55Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
07:58:48#16 Уилл Гомперц – Непонятное Искуство —» Castraveţ