Clipe dulci

Clipe dulciClipe dulci


Blog culinar inspirat din bucataria internationala !
RSS posts

Arta si Cultura


Comenteaza





Tort musuroi de furnici reteta ruseasca


Pentru blat: Unt - 200 grame Zahăr pudra - 125 de grameFăină - 640 gGalbenusuri- 3Praf de copt - 15 grameZahar vanilat- 1 pachetelSmântână - 125 de grame Crema:Unt - 300 grameLapte condensat fiert - 700 grameSeminte de mac - 3 linguri Glazura:50 gr. zahar150 ml. lapte200 gr. ciocolata amaruie (58% continut unt de cacao)50 gr. unt Mod de preparare: Toate ingredientele se topesc, amestecand la foc mic, apoi se raceste sa fie putin de tot calda inainte de a glazura tortul sau prajiturile :) Preparati blatul:Mixati untul moale cu zaharul pudra si cel vanilat pana se inalbeste untul, adaugati smantana si 3 galbenusuri si mai mixati pana se vor amesteca la viteza medie.Cerneti faina amestecata cu praful de copt peste untul mixat si amestecati pana se leaga aluatul.Aluatul se da prin masina de tocat carne si se aranjeaza pe tava in suvite ca niste plete de fata pe toata suprafata tavii asternute in prealabil cu folie de aluminiu sau hartie de copt. Coaceti blatul la 180 grade Celsius pana se rumeneste frumos la suprafata.Dupa ce se va raci blatul il sfaramam bucatele mici de la 0,7 cm pana la 1 cm.Crema:Mixam untul moale cu laptele condensat ( sa fie ambele la temperatura camerei ) pana obtinem o crema.Amestecam crema cu bucatelele de blat si cu 3 linguri de seminte de mac prajite putin in prealabil, lasam compozitia sa se imprieteneasca pentru 1,30 ore pe masa, apoi o turnam in forna dorita si o presam bine ca sa nu rezulte goluri de aer pe peretii formei. Dupa ce a stat la frigider vreo 4 ore, scoatem torta din forma si o decoram dupa dorinta, eu am glazurat-o si am invelit-o intr-un strat de firimituri de pandispan maruntit in blender.
Decor din zahar pentru tort de nunta


Te casatoresti curand? In acest caz, ai multe pregatiri de facut pentru a avea o nunta ca in povesti. Secretul consta in lucrurile marunte, de aceea ai nevoie de decoratiuni de nunta pe masura, daca iti doresti o nunta de vis. Decoratiunile din zahar pentru nunta pot face mare diferenta, de aceea este recomandat sa apelezi la servicii de calitate ale unui cofetar. Pasta de zahar este un material care poate deveni o opera de arta in mainile unui maestru cofetar. Tortul de nunta este una dintre atractiile unei nunti, momentul taierii tortului fiind practic unul din punctele culminante, astfel este imperativ necesar ca totul sa fie perfect. Figurinele pentru mire si mireasa din pasta de zahar sunt decoratiuni pentru nunta care dau un farmec aparte tortului, si personalizeaza toata experienta. Un maestru cofetar poate folosi insa diferite decoratiuni pentru torturi, cum ar fi florile din pasta de zahar, pentru a adauga mai mult efect tortului mirelui si miresei. Pentru comenzi, ma puteti contacta pe pagina de facebook Clipe dulci !
Tort Fraisier


Vreti sa stiti cat de bun este acest tort ? Doar va recomand sa incercati reteta, ca sa va convingeti mai apoi ca merita sa il mai faceti si pentru ocazii speciale din familia voastra ! 



Ingrediente: Pentru blat: 4 oua 4 linguri de ulei rafinat 1 pahar de faina ( vol. 200 ml.) 1 pahar zahar ( vol. 200 ml. ) 1 fiola esenta de vanilie Pentru crema: 500 ml. lapte 1 fiola esenta de vanilie 4 linguri amidon de porumb 110gr. zahar 2 oua si un galbenus 60gr. unt 1 pachetel de gelatina de la Dr. Oetker 500 ml. frisca vegetala, eu am folosit Creme Patisserie Meggle 2 linguri zahar Pentru umplutura: ~500 gr. capsune Pentru sirop: 1 cana mica pentru cafea de zahar 1, 5 cana de apa 1 fiola esenta de migdale Pentru foaia de martipan: 100 gr. faina nuci de migdale 100 gr. zahar pudra optional adaugati esenta de migdale dupa gust  pentru a lega compozitia sirop de zahar cu proportia 1/1 cat cuprinde ca sa rezulte un aluat elastic Pentru decor: cateva capsune trase prin ciocolata alba 100 gr. ciocolata alba glazura de ciocolata pentru pictat preparata din: 6 linguri lapte, 6 linguri zahar, 6 linguri cacao neagra, 50 gr. unt, 100 gr. ciocolata 50 % cacao ( aceasta glazura este foarte buna si pentru a glasuza un tort, o puteti folosi si la implutura pentru cozonac, dupa ce s-a racit). Mod de preparare: Blat: Ouale cu zaharul se incalzesc pe foc mic, amestecand energic pana cand se vor incalzi la temperatura de 45, 50 de grade Celsius, trebuie sa se topeasca zaharul, puteti inmuia un deget in compozitie cand o incalziti, trebuie sa fie o temperatura suportabila pielii, aproape fierbinte. Mixati compozitia timp de 10 ~ 15  minute, ea trebuie sa devina alba ca o crema si pufoasa, iar cand ridicati telul din compozitie, crema de ou ar trebui sa curga de pe batatoarele mixerului, incet cu un jet gros. Adaugati uleiul si esenta de vanilie si mai mixati timp de 20 de secunde. Incorporati in 3 rate faina cernuta in crema oua, cu ajutorul unui tel prin metoda rasturnarii cu miscari circulare, pe orizontala de jos in sus. Coaceti blatul in cuptorul incalzit la 180 de grade Celsius ( treapta 4 la cuptorul cu gaz), intr-o forma cu diametrul de 28 de cm. unsa cu unt sau cu ulei, doar pe fundul tavei si tapetata cu hartie cerata pentru copt la fel doar pe fundul tavei. Blatul se coace pana va trece testul scobitorii, in jur de 35, 40 de minute in functie de cuptorul disponibil. Dupa ce s-a copt, intoarceti tava pe un gratar cu fundul in sus si lasati blatul sa se raceasca complet, apoi treceti de jur imprejur cu o lama subtire de cutit pe peretii tavei, ca sa desprindeti blatul si sa-l scoateti din tava. Indepartati hartia de copt si taiati blatul pe verticala in 2 parti egale.   Crema:

Aceasta crema se prepara in doua etape, prima data vom prepara crema fiarta de oua ( creme mousseline ) pe care o vom incorpora in crema de frisca batuta. Hidratam gelatina cu 50 ml de lapte din cantitatea totala timp de 20 de minute. Amestecam bine ouale si galbenusul cu zaharul si amidonul sa nu ramana cocoloase. Punem laptele pe foc si il incalzim doar pana in punctul de fierbere. Oparim ouale, turnand peste ele cate un polonic de lapte fierbinete,  amestecam energic cu un tel ca sa nu faca boturi si sa nu reusesca sa se inchege compozitia. Turnam aceasta compozitie intr-o cratita curata, antiaderenta si o incalzim pe foc mic, amestecand in continuu pana se va ingrosa ca o smantana grasa. Dupa ce ati preparat crema, o transferati imediat in alt vas ca sa opriti procesul de fierbere (daca crema a rezultat cu cococloase, aceasta situatie se poate rezolva usor, strecurand crema printr-o sita ). Adaugati in crema de oua untul si esenta de vanilie, iar cand se va raci putin, adaugati gelatina hidratata ( temperatura recomandata este de 60 de grade Celsius ). Acoperiti vasul cu o folie direct pe crema ca sa nu formeze crusta si o lasati deoparte pana se va raci la temperatura camerei. Mixati usor frisca cu 2 linguri de zahar, pana va forma moturi timp de 2~2,5  minute, trebuie sa rezulte o crema pufoasa care isi tine forma, dar nu este ferma ca untul. Incorporati crema de oua in frisca prin metoda rasturnarii. Asamblare:

Asamblam tortul intr-un inel de inox reglabil pentru deserturi. Intr-o farfurie cu dimensiunea potrivita, punem exact pe centru inelul reglabil. Aranjam in interiorul lui o foaie de blat, o insiropam foarte bine cu ajutorul unei linguri si lipim de peretii inelului capsunele taiate felii ( pentru un aspect mai frumos, este important sa alegem capsuni de aceeasi inaltime ). Cu ajutorul unei spatule distribuim o parte din crema pe peretii inelului si pe blat, adaugam capsune taiate, mai punem un strat de crema, iar capsune si la final distribuim crema ramasa si o netezim frumos pe toata suprafata tortului. Acoperim cu a doua foaie de blat si o insiropam la fel de generos. La final intindem o foaie de martipan pe planul de lucru infainat cu zahar pudra sau cu amidon de porumb, si o rulam usor pe sucitor ca sa o deplasam mai usor pe tort. Cu ajutorul sucitorului taiem marginile foii de martipan si o impingem usor cu degetele de pe marginea inelului in asa fel ca sa se lipeasca martipanul uniform pe toate suprafata blatului.  Punem tortul in frigider pentru 4 ore, apoi indepartam inelul, eu fac acest lucru cu ajutorul unui fion, incalzind peretii inelulul de jur imprejur ( atentie sa nu il incalziti mult timp, riscati sa topiti prea mult crema ). Decor:

Pentru decor, am tras cateva capsune prin ciocolata alba topita la bain-marie.  Am preparat glazura, topind toate ingredientele pe foc mic, amestecand in continuu. Am turnat glazura calda intr-un Sac à poche cu gaurica mica si am desenat un ornament spontan, lasand mijlocul pentru capsune.

Recomandari: Daca doriti sa serviti acest tort in aceeasi zi, folositi pentru umplutura capsune taiate , iar daca veti sevi tortul a doua zi ( termenul de pastrare maxim 24 de ore ), este recomandat sa folosit in interiorul tortului capsune intregi aranjate in picioare, in asa fel tortul va arata la fel de frumos ca peretii lui si in sectiune. In al doilea caz este important sa aranjati capsunele cu putin spatiu intre ele si sa aveti grija sa umpleti toate golurile cu crema. Pofta buna si spor in bucatarie !
Compozitie florala din pasta de zahar


Flori efectuate din pasta de zahar pentru decoratia torturilor.











Supa crema de dovleac cu raci gatita in dovleac la cuptor






Am vrut sa completez dovleacul cu o nota mai de lux, combinandu-l cu racii care-mi plac si ei foarte mult, per ansamblu a iesit foarte delicios :) Ingrediente: 1 dovleac de 2,5 kg 20 de raci 1 lingura de sare de mare grunjoasa 1 legatura marar 5 boabe de ienibahar 50 gr. unt 1,5 linguri rase de amidon Mod de preparare: Dovleacul se spala si se coace in cuptor la foc iute timp de ~ 1,30 ore, nu trebuie decat sa inceapa sa prinda culoare. Intre timp cat se coace dovleacul, spalati racii, daca sunt vii, ii congelati 30 de minute, apoi ii spalati foarte bine, pe fiecare in parte sub jet de apa rece. Puneti racii la fiert, intr-o cratita, turnati apa cat sa-i cuprinda si puneti sarea, mararul spalat si boabele de ienibahar, ii fierbeti 15 minute din momentul cand incepe apa sa fiarba.

Scoateti racii din apa ( apa o strecurati si o pastrati pentru supa ). Curatati racii dupa ce s-au racit putin, mai intai le rupeti labele pe care le pastrati pentru supa apoi, scoateti carnea din cozi, indepartand matul din interiorul carnii si o pastrati deoparte.

Dupa ce s-a racit putin dovleacul copt, ii taieti partea de sus, in asa fel ca sa va rezulte un capacel, ii scoateti cu ajutorul unei linguri semintele si fibrele din interior apoi, tot cu ajutorul lingurii ii scobiti pulpa din interior, avand grija sa-i lasati peretii intregi cu grosimea de 2 cm, pastrati pulpa dovleacului pentru supa.

Maruntiti labele racilor cat mai marunt, cu ajutorul unui blender, turnati in cana blenderului putina supa in care au fiert racii, ca sa mearga treaba mai usor. Strecurati piureul obtinut si il amestecati cu pulpa dovleacului maruntita cu ajutorul blenderului la fel de fin, ca sa va fie mai usor sa o maruntiti, turnati putina supa in cana blenderului. Acum dupa ce ati impreunat ambele piureuri, le subtiati cu supa de la raci, turnati cate putina supa si amestecati pana ajungeti la consistenta de supa crema. Turnati supa obtinuta intr-o cratita si o aduceti la temperatura de fierbere, acum turnati in ea amidonul diluat cu putina apa rece si un cub de unt de calitate, mai fierbeti supa timp de 2, 3 minute, gustati supa si mai adaugati sare, daca e cazul.

Turnati supa in dovleacul copt in prealabil, lasand ~ 3 cm de la marginea de sus, ca sa nu dea in foc cand va incepe sa fiarba in cuptor. Coaceti supa fara capacelul dovleacului pe care l-ati taiat, in cuptorul incins la 200 de grade C, aproxemativ 30 de minute, pana devine putin mai aramiu la culoare. Am servit supa garnisita cu cateva bucatele de carne de raci, seminte de dovleac prajite (pe care le-am pastrat de la dovleacul copt ) si crutoane proaspat coapte, stropite cu putin ulei de masline, putina paprica dulce, mix de ierburi provinciale si frecate cu putin usturoi dupa ce s-au copt timp de 15 minute la 180 de grade Celsius. Pofta buna, este o supa surprinzator de gustoasa, de sezon si sanatoasa.
Biscuiti de ovaz






Biscuitii copilarii mele aromati, cu o textura crocanta la exterior si moale in interior, sunt buni si cei din comert, dar cei facuti acasa sunt incredibil de buni, asa ceva nu se poate cumpara, incercati ! Ingrediente: 90 gr. faina cate 1/3 lingurita de scortisoara si praf de copt 1/2 lingurita sare fina 115 gr. unt moale cate 100 gr. zahar brun si zahar alb 1 ou 1 lingurita extract de vanilie sau esenta 1,5 pahare fulgi de ovaz pentru pregatire rapida/instant 1/2 pahar stafide sau merisoare uscate Mod de preparare: Mixati untul moale cu extractul de vanilie si zaharul ~ 5 minute, adaugati oul si mai mixati 1 minut. In alt bol amestecati toate ingredientele uscate cu faina cernuta apoi, le amestecati bine cu compozitia lichida. Pe un covoras de silicon sau intr-o tava asternuta cu hartie de copt, distribuiti la distanta intre ele, bilute din aluatul obtinut cu ajutorul unei linguri pentru inghetata.

Ii coaceti in cuptorul preaincalzit la 190 de grade Celsius timp de 15 minute. Dupa ce s-au copt le puneti pe o masa pana se racesc apoi, le serviti cu placere cu o cana de lapte sau ceai :) Sunt foarte gustosi, iti ataca creierul de nu mai poti sa te opresti :P, eu insa va recomand sa nu mancati mai mult de doi biscuiti pentru ca sunt foarte calorici. Pofta buna si sper sa-i incercati !
Inghetata de fistic






Daca e sa aleg, as alege inghetata de fistic, e preferata mea si e la mare cautare, pentru ca gustul natural nu se gaseste usor, iar pretul e chiar foarte mare, de aceea am ales sa o gatesc acasa, este mult mai economa decat cea din comert si foooooarte gustoasa :P !!!Ingrediene:80 fistic curatat ( din 250 de grame de fistic necuratat, vor rezulta 100 de grame de miez de fistic ) 200 ml. lapte300 ml. frisca neindulcita de la 23 % grasime80 gr. zahar ( se poate adauga mai mult zahar, dupa gust )2 galbenusuri1 pachetel de zahar vanilat ( optional ) 10 ml. esenta de fisticColorant alimentar verde ( optional ) Mod de preparare: Intr-o cratita cu peretii grosi, amestecati zaharul vanilat, zaharul, galbenusurile si laptele, le puneti pe foc mic si amestecati in continuu in crema cu un tel sau cu o spatula de silicon, pana se va ingrosa.Imediat ce va inveli dosul unei linguri, crema este gata si trebuie turnata imediat in alt vas ca sa opriti procesul de gatire.Dupa ce ati preparat crema, este nevoie sa o strecurati printr-o sita.Acoperim crema cu o folie de plastic si o racim foarte bine.Acum ne ocupam de fistic, decorticam nucile de fistic si le oparim cu apa clocotita cateva minute.Dupa ce le-am oparit, le curatati de coaja ca sa ramana miezul curat, se curata foarte usor.Nucile curatate se pun in bolul blenderului si se dilueaza cu putina frisca din cantitatea totala, puneti atat cat e nevoie ca sa le puteti marunti foarte fin ( trebuie sa obtineti un piure ), turnati frisca treptat ca sa nu puneti prea multa. Frisca ramasa se mixeaza cu mixerul pana va forma moturi. Amestecati crema de oua cu piureul de fistic, apoi il incorporati cu ajutorul unui tel in frisca mixata, tot acum adaugati si esenta de fistic. Daca doriti puteti sa adaugati putin colorant alimentar verde, pentru o culoare mai vie. Turnati inghetata obtinuta in bolul masinii de facut inghetata si o inghetati pana la consistenta necesara in jur de 30 de minute. Transferati inghetata intr-un bol cu capac si o inghetati in congelator pana va fi gata. Daca nu aveti o masina de facut inghetata , turnati inghetata intr-un bol cu capac si o puneti in congelator, o amestecati cu un tel sau cu o furculita ca sa spargeti cristalele de gheata, din ora in ora pana va ajunge la consistenta unei creme foarte groase si va fi mai dificil de amestecat, dupa care o lasati sa inghete in totalitate. Pofta buna !!!
Inghetata de cafea






Inca o bunatate pentru iubitorii de cafea :) Ingrediente: 4 galbenusuri 250 ml lapte 300 smantana pentru frisca 100 gr. zahar ( se poate adauga mai mult sau mai putin zahar, dupa gust ) 1 pachetel de zahar vanilat ( optional ) 4 lingurite cu varf de cafea solubila ( eu am folosit Jacobs Monarch Millicano, este o cafea macinata combinata cu cafea solubila ) 25 ml. coniac (optional ) Mod de preparare: Fierbem laptele si dizolvam in el cafeaua, dupa ce s-a racit putin il turnati cu atentie peste galbenusurile amestecate cu zaharul vanilat si zaharul, amestecand energic. Turnati compozitia intr-o cratita cu peretii grosi si o puneti pe foc mic, amestecati crema in continuu cu un tel sau cu o spatula de silicon, pana se va ingrosa. Imediat ce va inveli dosul unei linguri, crema este gata si trebuie turnata imediat in alt vas, ca sa opriti procesul de gatire. Dupa ce ati preparat crema, este nevoie sa o strecurati printr-o sita. Acoperim crema cu o folie de plastic si o racim foarte bine. Frisca se mixeaza pana va forma moturi. Cu ajutorul unui tel, incorporati crema de galbenusuri racita si coniacul, in frisca mixata. Turnati inghetata intr-o tava de copt din sticla cu diametrul de ~28 cm, o acoperiti cu folie de plastic si o puneti in frigider ( in tava, va ingheta mai repede, pentru ca are o suprafata mai intinsa ). Amestecati inghetata cu un tel ca sa spargeti cristalele de gheata, din ora in ora pana va ajunge la consistenta unei creme groase si va fi mai dificil de amestecat, dupa care o lasati sa inghete in totalitate. Pofta buna !!!
Pastrav in marinata de migdale cu sos picant de capsuni




Pastravul in marinata de migdale, este una din ultimele mele descoperiri de succes. Marinata cu care se unge pastravul, se combina foarte bine cu acest peste si ii accentuiaza gustul pe cat se poate de bine. Pestele iese foarte fin si moale, se topeste in gura. Ce tot spun...aici e nevoie sa-l incercati :), iar daca esti un gurmand si iubesti sa experimentezi in bucatarie, atunci va trebui cu siguranta sa gusti acest fel de mancare de peste cu sos picant de capsuni, elegant si foarte gustos !!! Ingrediente: pentru peste: 2 pesti medii de pastrav dezosati 3 linguri de migdale usor prajite 1 lingurita praf de scortisoara 1 lingurita praf de ghimbir 1 lingurita sare 50 ml. ulei de masline pentru sos: 250 gr. capsuni proaspete sau decongelate 1 lingura miere 1/2 lamaie 1 ardei iute rosu ( mic ) daca e foarte iute, puneti doar 1/2 2 linguri frunze de bazilic tocat 2 linguri frunze de menta tocata 2 lingurite rase de amidon alimentar Mod de preparare: Pestele: Curatam pestele de solzi si il dezosam in asa fel ca sa ne ramana pestele intreg, il crestem cu un cutit pe deasupra.

Intr-un blender, macinam migdalele impreuna cu uleiul, sarea, praful de scortisoara si ghimbir, pana se obtine o pasta omogena. Ungem pestele pe ambele parti cu pasta de migdale si il prajim la foc iute, impreuna cu 1/2 de lamaie taiata rondele pe o tigaie gril, cate 4 minute pe fiecare parte, sau 4 minute pe un gril dublu.

Sosul de capsuni: Spalam capsunele si le impartim in jumatate, una o facem pasta cu ajutorul blenderului, iar cealalta jumatate o tocam cu cutitul in bucatele cat mai mici. Intr-o cratita mica, punem la fiert pasta de capsune impreuna cu sucul de la 1/2 de lamaie si ardeiul iute tocat marunt, fierbem sosul pana da in cocot. Amestecam amidonul cu putina apa si il turnam in cratita cu sos, la foc mic, amestestecam in continuu pana se va ingrosa putin. Oprim focul si adaugam in sos, cealalta parte de capsuni tocate marunt, mierea de albini si verdeturile tocate marunt.

Servim pestele cu sosul de capsuni si cu rondele de lamaie, langa un pahar de vin rose. Pofta buna !
Cum facem flori din ciocolata (tutorial Video)


Dupa parerea mea, este o metoda foarte simpla si la indemana tuturor, cu putina perseverenta, veti obtine un decor extraordinar de simpatic, pentru tortul preferat :) !!!



Tiramisu la pahar cu nectarine si mure ( Reteta Video)




Un desert de vara racoritor si foarte gustos, un mare avantaj este ca se face fara sa folositi focul, tinand cont de caldurile de afara, cred ca e binevenit :) ! Ingrediente: 1 pahar suc de portocale proaspat stors, 2 nectarine, 1 canuta de mure, 250 gr. branza Mascarpone, 2 oua ( asigurati-va ca sunt proaspete ) 4 linguri zahar, 1 pachetel zahar vanilat, 30 ml. coniac, 10 piscoturi Savoiardi, ciocolata amaruie, menta pentru decor Mod de preparare: Spalam ouale in apa calduta cu putin sapun, le clatim in apa curata si le uscam cu un servetel. Separam galbenusurile de albusuri. Adaugam un varf de sare, zaharul si zaharul vanilat in albusuri. Mixam albusurile pana obtinem o bezea pufoasa.

Mixam branza Mascarpone cu galbenusurile pana obtinem o crema omogena. Adaugam coniacul in crema si mai mixam o data ( coniacul in aceasta reteta are nu numai rolul de aromatizator, dar si de un bun dezinfectant, luand in cosideratie faptul ca vom folosi oua ne prelucrate termic). Cu ajutorul unui tel in forma de para, incorporam albusurile batute in crema de branza cu miscari circulare de jos in sus, punem crema la frigider, pana vom pregati fructele.

Taiem fructele.

Cu ajutorul unui cutit cu lama subtire, facem carceii din ciocolata pentru decor,care trebuie sa fie la temperatura camerei (veti reusi mai bine, daca ciocolata e chiar tinuta in prealabil intr-un loc cald, spre exemplu in bucatarie langa o sursa de caldura ).

Asamblam desertul in pahare,incepem cu un strat de piscoturi Savoiardi inmuiati in suc de portocala. Continuam cu un strat de fructe taiate apoi un strat de crema, repetam sa aranjam in aceeasi ordine inca o data.

Pofta buna !
Inghetata de ciocolata simpla


Ingrediente: 100 gr. ciocolata amaruie 3 linguri cacao neagra 250 gr. frisca indulcita pentru creme 100 ml. lapte Mod de preparare: Intr-un bol puneti cacao si turnati peste el cate putin laptele, amestecand in continuu in asa fel ca sa desfaceti in el praful de cacao. Sfaramati ciocolata in bucati si o adaugati in lapte, apoi il incalziti pana la ~ 50 de grade Celsius, opriti focul si amestecati cu o spatula pana se va topi ciocolata. Raciti compozitia si o puneti la frigider pana se va raci bine ~ 15 minute. Mixati frisca rece pana face moturi, adaugati in ea compozitia de ciocolata si mai mixati pana se va omogeniza. Turnati compozitia intr-un bol si o puneti in frigorifer, o mixati din ora in ora de vreo 4 ori, pana va deveni o compozitie vascoasa care se ia dupa tel, dupa care lasati inghetata se se intareasca complet. Pofta buna !
Inghetata de fructe ( reteta video )




Dragii mei, va indemn sa preparati inghetata acasa, naturala, fara coloranti, stabilizatori si emulgatori cu atat mai mult e bine sa o faceti acasa pentru ca-i puteti micsora indicele glicemic, ceea ce cred ca este foarte important :) ! Reteta mea preferata este cea mai simpla inghetata cu fructe pe care o impartasesc cu drag :D Ingrediente pentru inghetata de: Caise 400 gr. ( cantarite dupa ce le veti zdrobi) , zahar 80 gr, frisca indulcita pentru crema 200 ml, lapte 100ml, esenta de migdale ½ lingurita. Zmeura 500 gr, zahar 80, frisca indulcita pentru crema 200 ml, lapte 100ml. Banane coapte 2 bucati mari, zahar 60 gr, frisca indulcita pentru crema 200 ml, lapte 100ml. Mod de preparare: Toate ingredientele folosite pentru inghetata, trebuie sa fie reci. Daca aveti o masina de facut inghetata, inghetati bolul masinii in prealabil, peste noapte in frigorifer. Daca nu aveti o masina pentru inghetata, turnati crema obtinuta pentru inghetata intr-un bol, il puneti in frigorifer si o mixati cu mixerul din 2 in 2 ore, de 2~3 ori, pentru a zdrobi cristalele de gheata si a obtine o consistenta cremoasa, eu am facut aceasta procedura in ambele cazuri. Este recomandat inainte de a turna crema pentru inghetata in bolul masinii, sa o tineti in frigider ~ 1 ora. Inghetata facuta la aparat, se mixeaza in bolul inghetat 45 de minute apoi, o puneti in frigorifer impreuna cu bolul masinii pentru ~5, 6 ore sau peste noapte. In dependenta de ce fructe veti folosi, cantitatile de zahar si fructe vor varia putin ! Inghetata de caise: spalam caisele si le oparim in apa clocotita 40 de secunde, le decojim si le zdrobim in blender, mixam bine frisca impreuna cu zaharul, pana cand face moturi apoi, adaugam treptat laptele si la sfarsit esenta si fructele pregatite in prealabil, mai mixam putin pana se omogenizeaza impreuna. Inghetata de banane: mixam bine frisca impreuna cu zaharul pana cand face moturi apoi, adaugam bananele zdrobite in blender, impreuna cu laptele si adaugate imediat in frisca ( pentru a nu reusi sa se intunece prea mult la culoare), mai mixam putin pana se omogenizeaza impreuna. Inghetata de zmeura: jumatate din cantitatea de zmeura, se fierbe 2 minute cu zaharul, cealalta jumatate o zdrobiti in blender si o adaugati la cea fiarta dupa ce s-a racit. Mixam bine frisca, pana cand face moturi apoi, adaugam treptat laptele si la sfarsit fructele, mai mixam putin pana se omogenizeaza impreuna. Pofta buna !
Clafoutis cu ciocolata si cirese ( Reteta Video )


Va propun sa incercati o prajitura cu cirese de sezon, e foarte gustoasa si usor de facut :)

Explicatii in filmulet :) Ingrediente :

Pofta buna :)

Cus-cus cu prepelite in glazura de rodie




Ingrediente: 1 pachet de paste cus-cus 4 prepelite 150 ml. suc de rodie 50 gr. zahar 1 rodie 200 gr. caise uscate 1 legatura ceapa verde 6 catei de usturoi 1/2 cana fulgi de migdale prajiti ulei de masline pentru prajit sare si piper dupa gust 1 cana supa de pui Mod de preparare:



Prepelitele se spala bine, se curata de resturile de pene si se taie pe sira spinarii, inlaturand-o. Sucul de rodie se fierbe cu zaharul si cu 3 catei de usturoi, pana devine gros ca un sirop. Cus-cusul se prajeste intr-o tigaie cu putin ulei, amestecand in continuu pana devine auriu, apoi se fierbe in apa cu sare, circa 10 minute si se strecoara. Dupa ce strecurati cus-cusul, turnati in el supa de pui amestecati si acoperiti cu capac. Prepelitele sarate si piperate pe fiecare parte se prajesc cu pielea in jos, in timp ce se prajesc, presati-le cu ajutorul unui capac ca sa prinda mai repede si mai uniform culoare, le prajiti pana devin aurii. Puneti prepelitele intr-o tava pentru copt, le legati cu ata piciorusele ( pe care o veti inlatura dupa coacere ) si le ungeti cu melasa de rodie optinuta prin reductia sucului de rodie. Coaceti prepelitele in cuptorul incins la 170 de grade Celsius timp de 20 de minute, intre timp le mai ungeti de 2 ~3 ori cu melasa de rodie pana se coc. Cat se coc prepelitele, prajiti in tigaia in care le-ati gatit 3 catei de usturoi cateva secunde, apoi adaugati fulgii de migdale, semintele de rodie, caisele uscate ( tinute in prealabil pana se vor inmuia in apa fierbinte, apoi stoarse de lichid ) si ceapa verde tocata, caliti, amestecand 2~3 minute, adaugati cus-cusul fiert si amestecati pana se omogenizeaza compozitia. Serviti prepelitele pe un platou peste cus-cus. Pofta buna !
Cuiburi din taietei de casa cu oua marmorate de prepelita




Ingrediente: 5 cuiburi de taietei de casa Arnos 1 legatura ceapa verde 50 gr. cascaval parmezan + mozzarella pentru pizza date pe razatoare sau taiate cuburi mici 1 ou 3 linguri smantana 20 % grasime 16 felii rosii uscate in ulei de masline 3~4 bucati de ficatei de gaina cateva linguri de faina pentru infainat ficatul 10 oua de prepelita apa vopsita cu coji de ceapa, strangeti cat mai multe coji, fierbeti apa impreuna cu cojile de ceapa ( apa cat sa le cuprinda ) atat timp, ca sa iasa o culoare cat mai intensiva sare si piper dupa gust ulei pentru prajit Mod de preparare: Ouale de prepelita le fierbem timp de 3 minute, le racim si cu ajutorul unei linguri de lemn, lovind peste fiecare ou, le facem crapaturi mici pe toata suprafata. Punem ouale intr-o cana cu apa colorata cu coji de ceapa in asa fel ca sa le acopere si le mai fierbem timp de 30 de minute. Dupa ce au fiert, verificati un ou, il stergeti de apa prin tamponare cu un servetel si il curatati de coaja, daca efectul marmorarii nu este suficient de satisfacator puteti sa le mai fierbeti inca 10 minute. Alta metoda de a marmora ouale este sa lasati ouale fierte in prealabil la fel cu coaja crapata in aceasta apa colorata peste noapte, in acest rastimp apa va patrunde ouale prin crapaturile de pe coaja si le va vopsi. Ca colorant natural puteti folosi si cafea preparata tare. Ficateii se spala bine si se scurg de apa. Tavaliti fiecare bucata de ficat prin faina inainte de al praji. Incingeti o tigaie cu putin ulei si ii prajiti pe ambele parti la foc iute pana vor deveni aurii, sarati si piperati pe fiecare parte in timp ce se prajeste. Cand se vor raci ficateii, ii taiati bucatele potrivite pentru a fi mai tarziu introduse in cuiburile de taietei.

Fierbeti taieteii in apa clocotita cu sare pana cand sunt gata, ii gustati dupa timpul indicat pe pachet si daca mai este nevoie ii mai lasati sa fiarba. Dupa ce au fiert ii scurgeti de apa si ii clatiti cu apa rece ( fiarta in prealabil sau plata ) puneti in ei ceapa, partea alba a cepei o taiati, iar cozile le puneti intregi, turnati peste taietei oul desfacut cu smantana si putina sare, amestecati pana se vor omogeniza bine ingredientele. Intr-o tava de yena, unsa cu putin ulei formati cuiburi, luand cu o furculita cate un bot de taietei, rotitile in jurul sau pana formati un cuib de marimea potrivita, in interiorul fiecarui cuib puneti cateva felii de rosii, pe mijloc bucatele de ficat prajit si presarati la sfarsit cu cascaval ras.

Coaceti cuiburile in cuptorul incins la 180 de grade Celsius timp de 8~10 minute. Cand le scoateti din cuptor le decorati pe fiecare pe mijloc cu cate 1, 2 oua marmorate de prepelita. Pofta buna !
Tutorial cum vopsim ouale de Pasti cu imprimeu de frunze


Pentru ca e timpul de cautari intensive pe net, m-am gandit sa postez o modalitate mai naturala si putin mai fitoasa de a vopsi ouale pentru Pasti. Marele avantaj il reprezinta vopseaua naturala, obtinuta din cojile de la ceapa stranse in prealabil, imi place foarte mult culoarea care rezulta si faptul ca nu ramai cu vopseaua pe maini in timp ce curati un ou vopsit :) In cativa pasi simple veti obtine niste oua vopsite frumos :) Aveti nevoie de: Oua Ciorapi de dama din nailon Frunzulite de diferite forme Benzi elastice din cauciuc Ata Apa Coji de ceapa O bucatica de slanina de porc Mod de preparare: 1. Incepeti cu stransul cojilor de ceapa, veti avea nevoie de ~ o cratita cu capacitatea de ~4 litri cu coji. 2. Fierbeti cojile de ceapa in apa, pana cand obtineti o apa colorata bine.

3. Spalati ouale inainte de a le lipi frunzulitele. 4. Treceti prin apa fiecare frunzulita inainte de a o lipi de ou, apoi puneti fiecare ou intr-o bucatica de ciorap de dama care s-au rupt, le mai dati o sansa de viata ;) 5. Prindeti ciorapul cu un elastic ca in imagine, dupa care il legati bine cu ata si scoateti elasticul, pentru ca in apa fierbinte se va rupe.

6. Fierbeti ouale pana observati ca au prin culoarea dorita, le verificati din cand in cand ca sa vedeti cat timp le mai fierbeti.

7. Dupa ce au fiert ouale, le inlaturati frunzele si le puneti sa se raceasca putin pe o bucata de hartie, dupa care le stergeti cu o bucatica de slanina de porc ca sa luceasca frumos. Voilà !!!
Cozonac Treccia Russa












Sursa Laura Adamache am schimbat putin reteta, facand mai multe cautari pe net, dar la ea am gasit prima data aceasta reteta care m-a incantat :) ! Ingrediente: Aluat: Ingredientele sunt pentru o forma mare de cozonac sau 2 mai mici pentru chec 600~690 gr. faina cernuta 250 ml. lapte 2 oua 90 gr. unt 1/3 lingurita sare 1/2 lingurita turmeric 90 gr. zahar 20 gr. drojdie proaspata coaja rasa de la o portocala 1 lingurita esenta de vanilie ulei pentru uns tava Umplutura: 2 linguri scortisoara 2 linguri faina 100 gr. zahar brun 1/2 pahar miez de nuca prajita si curatata de coaja 1/2 pahar merisoare uscate 90 gr. unt moale 1 galbenus amestecat cu 1 lingura de lapte pentru uns cozonacul









Mod de preparare: Drojdia se lichefiaza cu 1 lingurita de zahar pana devine lichida si se amesteca cu laptele caldut, turnam laptele intr-un leghean cu 200 gr. faina, amestecam maiaua cu un tel cu suprafata siliconata sau cu o lingura de lemn, pana se omogenizeaza, o punem la dospit acoperita cu un servetel curat intr-un loc caldut ferit de curenti pentru 1 ora. Dupa ce a dospit maiaua, adaugam in ea ouale batute putin cu zaharul si turmericul, apoi untul topit cu aromele, sarea si restul de faina . Trebuie sa rezulte un aluat moale, dar elastic care nu se lipeste de maini, daca simtiti nevoia, puteti sa mai adaugati faina cat sa nu sa se lipeasca aluatul de maini si sa-l puteti lucra. Framantati aluatul ~5 minute, il acoperiti si-l mai lasati la crescut intr-un loc caldut, inca pentru 1,5 ore pana isi dubleaza volumul. Intindeti aluatul pe planul de lucru intr-un blat cu grosimea de 8~10 mm, cu laturile de ~ 40/30 cm . Il ungeti cu untul moale, presarati peste blatul de aluat scortisoara amestecata cu zaharul si faina, uniform pe toata suprafata, apoi il presarati cu miezul de nuca si merisoarele il acoperiti cu o bucata de folie de aluminiu si il presati o data cu sucitorul pe toata suprafata ca sa se lipeasca mai bine umplutura de aluat. Rulati aluatul intr-un snur, ii taiati 2 bucati din rulada cu dimensiunea de ~5 cm cu un cutit foarte bine ascutit si le pastrati deoparte, acum taiati acest snur in jumatate pe lungime, lasand un capat netaiat de 5 cm, puneti intre cele doua snururi optinute la capatul netaiat una din bucatile de aluat taiate in prelabil ( de 5 cm ) il impletiti, rasucind fasiile optinute ( va straduiti sa-l rasuciti cu sectiunile in sus, sa se uite umplutura in sus ) cand ajungeti aproape de sfarsitul rasucirii puneti a doua bucata de aluat si terminati de rasucit ca in poze. Punem cozonacul optinut intr-o tava asternuta cu hartie pentru copt unsa cu ulei si-l lasam sa creasca pana ajunge la buza formei de copt. Ungem cozonacul cu un galbenus amestecat cu putin lapte si il coacem la 180 gr. C cuptor preaincalzit timp de ~40 de minute. Pofta buna !
Paste cu sos de sfecla




Ingrediente: 200 gr spaghetti 300 gr. sfecla 100 ml. vin alb sec sau demidulce ulei de masline pentru prajit 1 ceapa 4 catei de usturoi taiat marunt 1/2 nucsoara rasa 30 gr. cascaval cu mucegai si frunze de busuioc pentru servit sare si piper negru dupa gust Mod de preparare:

Fierbem sfecla pana e gata, apoi se curata de coaja si se taie bastonase. Calim uleiul intr-o tigaie si prajim in el ceapa taiata pestisori pana se caramelizeaza putin la culoare, apoi adaugam la ceapa sfecla, mai calim cateva minute si adaugam in prajeala sare si piper dupa gust, usturoiul, vinul si nucsoara rasa.

Spaghetele se fierb al dente in apa cu sare, scurgem apa, dar lasam o cana pentru sos daca va fi nevoie. Prajum pastele in alta tigaie cu putin ulei de masline ~ 2 minute, mai adaugam putina apa de la pastele fierte daca e nevoie ca sa nu le ardeti. Amestecam pastele cu sosul de sfecla, gustam de sare si piper, mai adaugam daca e nevoie si le servim fierbinti cu cateva bucatele cascaval cu mucegai si frunze de busuioc. Pofta buna !
Spaghetti cu fructe de mare






Reteta ideala pentru orice masa rapida si gustoasa, care se prepara usor si cu ingrediente delicioase :) Ingrediente: 1/2 pachet spaghetti 1 borcan de 1l de rosii in suc propriu curatate de coaja 1 pachet de midii inghetate 250 gr. 1 pachet cocktail cu fructe de mare inghetat 250 gr. 1 praz 4 catei usturoi 1 canuta vin de masa alb ulei de masline pentru prajit 200 ml. frisca lichida 1/2 ardei rosu iute sare dupa gust foi de lipie armeneasca ( Lavas ) pentru servit Mod de preparare:

Intr-o tigaie adanca de tip vok, se infierbanta uleiul de masline, in el caliti putin prazul taiat rondele impreuna cu usturoiul strivit cu partea lata a cutitului si ardeiul iute pana devine putin aurit la culoare.Stingeti prajeala cu vinul apoi adaugati in tigaie rosiile cu tot cu suc, fierbeti sosul la foc moderat timp de 30 de minute, adaugati frisca si mai lasati sa dea cateva clocote ~4 minute, la sfarsit adaugati in sos fructele de mare si mai fierbeti-le impreuna timp de 2 minute, potriviti gustul sosului de sare.Fructele de mare si midiile se fierb putin, pentru ca sunt fierte in prealabil de producator inainte de impachetare, daca le fierbeti mai mult riscati sa stricati toata gustosenia pentru ca se vor intari.Spaghetele se fierb al dente in apa cu sare.La servit luati o bucata de aluat copt de lipie armeneasca, taiati-o pe mijloc in forma de cruce si imbracati-o pe farfuria in care veti servi pastele, indoiti colturile rezultate de lipie din centru spre marginile farfuriei, in mijlocul fiecarei farfuri puneti spaghete fierte, iar peste ele turnati sos cu fructele de mare.E o mancare atat de buna.. putin picanta si foarte aromata.Pofta buna!
Biscuiti Linzer de Craciun






Linzer Cookies este variatia celebrului Linzer torte, desi este acum celebru în întreaga lume, patria acestei tarte elegante, este orasul Linz din Austria. Migdalele macinate, coaja de lamaie rasa si condimentele aromate, imbogatesc gustul magic al crustei de unt, care se ung de obicei cu gem de zmeura, inainte de a fi acoperiti cu un alt biscuit crocant cu un geam prin care se vede apetisantul gem. Sunt niste biscuiti deliciosi si foarte frumosi, care se servesc in timpul sarbatorilor, fiind un cadou minunat pe masa de Craciun. Ingrediente: 1 cana de alune sau migdale, prajite si decojite 115 gr. unt nesarat, la temperatura camerei 1/2 cana de zahar tos macinat in pudra 1 galbenus de ou 1 lingurita coaja rasa de portocale sau coaja de lamiae 3/4 lingurita. extract de vanilie 1/4 lingurita extract de migdale 1 cana faina 1/2 lingurita. scortisoara 1/4 lingurita sare fina ~ 1/4 ceasca gem de zmeura fara samburi zahar pudra Mod de preparare: Cu ajutorul unui blender, prin impulsuri scurte se macina foarte fin alunele prajite. Intr-un castron mare, folosind un mixer electric, se bate untul moale la viteza mare, pana devine pufos si se deschide la culoare. Se adauga zaharul pudra si continuati sa le mixati pana le combinati. Reduceti viteza mixerului la cea mai mica si adaugati galbenusul de ou, coaja de portocala, vanilia și extractul de migdale, amestecati-le. Separat amestecati faina impreuna cu scortisoara si sarea. Adaugati alunele macinate si le amestecati. Adaugati amestecul de faina la amestecul de unt si le mixati la viteza mica sau le amestecati cu o lingura de lemn pana rezulta o coca moale de aluat. Impartiti aluatul în 2 parti egale si il intindeti intre 2 folii de celofan ( eu am intins direct pe covorasul de silicon pentru copt acoperit cu o folie de celofan). Puneti foile de aluat intins in frigider pentru ~1 ora pana se intareste bine. Incalziti cuptorul la 170 ° C. Scoateti o foaie de aluat din frigider, indepartati folia de celofan de deasupra si decupati biscuitii in forma dorita, jumatate sa fie intregi si jumatate cu o gaura decupata pe mijloc. Indepartati cu ajutotul unui cutitas cu varful subtire marginile aluatului, in asa fel ca pe covoras sa ramana doar biscuitii decupati. Coaceti biscuitii pana cand sunt putin auriti la talpa, aproximativ 8~10 minute ( acest proces trebuie urmarit, pentru ca riscati sa-i ardeti, se coc repede si foarte mult depinde de cuptor ( eu am copt inainte pentru proba un biscuit, ca sa vad cat timp este necesar pentru coacere ). Dupa coacere ii puneti pe o suprafata dreapta ca sa nu-si schimbe forma cat sunt fierbinti si moi, ii lasati pe covorasul de copt pana se racesc. Pentru ai asambla, biscuitii, ii ungeti cu cate 1 lingurita de gem pe cei care nu au fost decupati pe mijloc, neajungand pana la marginea biscuitului cu 0,5 cm, iar pe cei decupati ii pudrati cu zahar pudra si apoi ii lipiti cate doi cu cei care au fost unsi cu gem. Sfat: Casa sa se lipeasca biscuitii intre ei perfect, trebuie sa ungeti cu gem partea biscuitului pe care s-a copt ( adica talpa, nu fata ) si sa pudrati biscuitul decupat pe fata ! Va doresc Craciun Fericit !!!

Generat în 0.328 secunde.