SCRISOARE DESCHISĂ a Ligii Studenţilor Basarabeni din România
Către: Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului
În atenţia Excelenţei Sale Domnului Ministru Daniel Petru Funeriu
Stimate Domnule Ministru,
Liga Studenţilor Basarabeni din România (“LSBR”) este o federaţie constituită la nivel naţional, reprezentativă pentru studenţii originari din Republica Moldova care-şi fac studiile în România şi care şi-a stabilit printre cele dintâi priorităţi consolidarea unui dialog constructiv şi transparent între instituţiile Statului român şi mediul asociativ de elevi și studenţi al românilor basarabeni.
Conform prevederilor Statutului său, LSBR apără şi reprezintă interesele studenţilor basarabeni în procesul de admitere la studii în România.
Prin urmare, Federaţia îşi exprima îngrijorarea faţă de nepublicarea până în prezent, 14.07.2011, a Metodologiei de şcolarizare pentru etnicii români din afara graniţelor pentru anul de studii 2011-2012.
Metodologia de admitere reprezintă singurul act în baza căruia autoritățile române pot oferi informaţiile necesare absolvenţilor de etnie română din Republica Moldova privind desfăşurarea procesului de admitere.
Nepublicarea acesteia până în prezent a trezit un val de nedumerire în rândurile tinerilor absolvenţi, deoarece aceştia nu au posibilitatea să cunoască următoarele aspecte:
a. Ce trebuie să conţină dosarul pentru admiterea la studii.
b. Unde şi când trebuie să fie depus dosarul de admitere;
c. Câte burse sunt oferite de Statul român în fiecare centru universitar.
Menţionăm că pentru anul de studii 2010-2011, Metodologia a fost publicată pe data de 01.07.2010, iar perioada de admitere s-a desfăşurat între 21.07.2010 – 31.07.2010, astfel încât tinerii absolvenţi au avut posibilitatea de a studia şi analiza oportunităţile oferite de statul român.
Studiile în România reprezintă o experienţă şi o provocare pentru elevii din Republica Moldova, astfel încât acestia trebuie să cunoască în prealabil în ce oraşe se oferă burse pentru liceele/facultăţile la care doresc să studieze, precum şi restul problemelor ce privesc procesul de admitere.
Totodată, dosarul de admitere la studii trebuie completat in timp util in vederea depunerii acestuia, fiind necesar obţinerea de copii legalizate a actelor de studii, solicitarea duplicatelor, eliberarea adeverinţelor medicale etc.
Având în vedere experienţa anilor precedenţi, credem că întârzierea publicării Metodologiei va duce la întârzierea procesului de admitere pentru elevii şi studenţii etnici români din Republica Moldova.
Pentru toate argumentele expuse mai sus, Federaţia Liga Studenţilor Basarabeni din România vă solicită publicarea de urgenţă a Metodologiei de şcolarizare pentru etnicii români din afara graniţelor României pentru a facilita procesul de admitere la studii în România.
Avem convingerea că deschiderea şi disponibilitatea Excelenţei Sale cu privire la aspiraţiile şi problemele etnicilor români din Republica Moldova, precum şi din celelalte împrejurimi ale Statului român, va conduce la un răspuns favorabil solicitării noastre în cel mai scurt termen.
În acest sens, vă asigurăm de întreaga noastră deschidere şi dorinţă de colaborare.
Cu deosebită consideraţie,
Grupul de Iniţiativă al Românilor din Basarabia Bacău
Organizaţia Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni Braşov
Asociaţia Studenţilor şi Eelevilor Basarabeni Bucureşti
Grupul de Iniţiativă Basarabeană Cluj
Liga Studenţilor Basarabeni Galaţi
Asociaţia Tinerilor Români din Afara Graniţelor Iaşi
Asociaţia Studenţilor şi Eelevilor Basarabeni Oradea
Liga Studenţilor Basarabeni Ploieşti
Grupul de Iniţiativă al Românilor din Basarabia Suceava
Liga Studenţilor Basarabeni Timişoara
Asociaţia Studenţilor Basarabeni Craiova

Sursa
2011-07-16 15:18:16