Dilema lui Filat

În ultimele săptămâni, cu precădere după adresarea către națiune a lui Vlad Filat, de marți, toată lumea se întreabă care ar fi cea mai bună soluție pentru guvernarea în continuare a Republicii Moldova. Scenariile care se discută nu sunt decât două. Primul: continuarea în formatul actual; al doilea: alianță PLDM-PCRM.

După mine, primul scenariu este epuizat, deoarece starea de lucruri din AIE 2 a ajuns într-un moment din care e greu să se poată merge mai departe. După cum am spus și altă dată, AIE nu mai există, și ar fi bine pentru toată lumea ca și Filat să recunoască acest lucru cât mai repede.

Al doilea scenariu este perfect real și are șanse foarte mari să pună în aplicare. Din păcate, aici vine și marele semn de întrebare – o coaliție între PCRM și PLDM poate asigura o guvernare mai bună decât cea existentă între 2009 și 2011?

E o întrebare a naibii de grea. Cel puțin pentru mine, care de la extazul din august 2009, când îmi spuneam că am scăpat pentru întotdeauna de comunism și că Moldova o va apuca pe calea reformelor și a integrării europene, am ajuns la 15 iulie 2011 să mă întreb dacă o revenire a comuniștilor la Putere, de această dată în alianță cu PLDM, nu ar fi mai nimerită în situația actuală.

Și știu sigur că în situația mea se află alte sute de mii de oameni, care la fel ca mine, urâm comunismul de moarte. Care am ieșit la 7 aprilie în stradă și am dat jos acest regim, care ne-am riscat viața după 7 aprilie, pentru a prezenta lumii întregi ce atrocități comite regimul lui Voronin. Tot acei care în iulie 2009 am cutreierat Moldova-n lung și-n lat, pentru a da o ultimă lovitură de grație comunismului, am ajuns azi să ne întrebăm dacă oare acești comuniști n-ar fi mai utili Moldovei, pe termen scurt, decât Plahotniuc și slujitorii săi fideli, din PD și PL.

Sincer să fiu, nu pot ști exact. Nu pot spune dacă o revenire la guvernare a comuniștilor acum, împreună cu PLDM, ar face ca situația să fie mai bună sau mai rea decât este.

Este însă foarte ușor de bănuit ce se va întâmpla dacă se va trage în continuare de această deja defunctă AIE. Președintele nu va putea fi ales, pentru că comuniștii se află acum în cea mai bună postură din 2009 încoace și nu vor accepta sub nicio formă să-l voteze pe Lupu. În consecință, la toamnă, cel târziu la primăvară, vom avea alegeri anticipate. Alegeri al căror rezultat chiar poate fi previzibil. Dacă ne uităm ce s-a întâmplat în Chișinău, atunci sunt șanse mari ca și la nivel de țară să pățim la fel, iar comuniștii să obțină un rezultat asemănător cu cel din 5 aprilie 2009.

E greu de crezut că AIE mai poate repeta rezultatul obținut la 28 noiembrie 2010. Pe fondul scandalurilor existente astăzi și a nereușitelor din cei doi ani de guvernare, foștii alegători romantici ai AIE, printre care mă număr și eu, nu vor mai avea deloc entuziasmul de altă dată și este greu de crezut că va exista aceeași mobilizare pentru a vota partidele așa-zis ”democratice”. Chiar Filat singur a zis-o că e destul cât am luptat cu himera comunistă și că ar fi timpul să mai și luptăm cu probleme reale, iar alegătorii cu siguranță conștientizează acest lucru.

Așadar, este aproape cert că în cazul încercării de a menține deja defuncta AIE, vom ajunge la anticipate, iar la anticipate, comuniștii să poată obține o majoritate simplă, care le-ar permite să guverneze de unii singuri. 

Nu cred că europenii vor privi prea bine o repetare a situației din 2001. Când Moldova s-a adâncit în hăul comunist în care am rătăcit 8 ani. Că după ce 8 ani a venit un alt hău, în care rătăcim acum, nu o neagă nimeni, doar că, cel puțin acum, UE ne mai acordă șanse și în continuare face tot posibilul să ne mențină pe linia de plutire. Tot UE i-a dat mână liberă lui Filat, aprobând o eventuală colaborare cu comuniștii pentru a evita alegerile anticipate și dezastrul iminent care ne paște.

Filat trebuie să înțeleagă foarte bine că anticipatele trebuiesc evitate cu orice preț, pentru că riscul ca PCRM să obțină un rezultat asemănător cu cel din Chișinău, este foarte mare. Oficialii europeni cunosc și ei acest lucru, la fel cum și Plahotniuc cunoaște aceasta. Doar că, lui Plahotniuc, un descurcăreț prin definiție fiind, îi va fi mult mai ușor să se reorienteze după anticipate și să migreze din nou către tabără celor puternici.

Așadar, marea dilemă este până la urmă destul de simplă. Ori ne târâim în continuare cu această AIE, maximum 6 luni de zile, intrăm în anticipate cu cele 3 partide măcelărindu-se reciproc și îi aducem pe comuniști la guvernare, ori Filat decide într-un final ce vrea, iar având mandatul UE, asigură alegerea Președintelui și o guvernare pentru următorii 3 ani de zile.

Nimeni nu poate garanta că în acești 3 ani va fi mai bine decât în ultimii doi, sau decât între 2001 și 2008, însă știm sigur că dacă mergem la anticipate, atunci va fi chiar mai rău.

Așadar, domnule președinte al PLDM, Vlad Filat, ce faceți? Vă folosiți acum de mandatul pe care vi-l dă UE, alegeți Președintele și rămâneți Premier și în următorii 3 ani? Ori poate încercați să resuscitați cadavrul numit AIE 2, lucru ce va duce la noi alegeri, iar după acele alegeri, la Dumnezeu știe ce…


Sursa
2011-07-15 11:22:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

20:08:31Polițistă la volan, la fel ca bărbații cu epoleți, sfidătoare —» Curaj.TV | Media alternativă
19:47:06Am pierdut mii de dolari pe false ”investiții”! —» Curaj.TV | Media alternativă
00:05:00Black Friday: All of Our Deals in One Spot —» Misterioz
18:44:12Cehia. Moldovenii de peste hotare sunt „diasporă” —» Curaj.TV | Media alternativă
17:24:22Zice că l-au păcălit cu locul de muncă în Germania —» Curaj.TV | Media alternativă
18:55:30Valurile mortale din asfalt au supraviețuit două anotimpuri —» Curaj.TV | Media alternativă
18:48:59Tramvaiul răzbunător de pe ruta 11 —» Curaj.TV | Media alternativă
21:58:36O activitate de interes maxim… —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
21:04:16Solidaritate cu revolta din Iran, protest la Oslo —» Curaj.TV | Media alternativă
20:30:36Au adus cu trenul sute de mașini noi în capitala sufocată de trafic —» Curaj.TV | Media alternativă
20:24:15Locomotivă de 55 de ani mai cară trenuri CFR —» Curaj.TV | Media alternativă
16:01:51Concurs de oferte pentru achiziționarea produselor igienice —» Asociaţia Obştească "Demos"
15:27:37Concurs de oferte pentru achiziția produselor alimentare —» Asociaţia Obştească "Demos"
12:40:48Aur pentru echipa de elevi și profesori de la Colegiul „Nichita Stănescu” din Ploiești —» Curaj.TV | Media alternativă
14:59:30Программа «Кишинев читает книгу» в библиотеке им. И. Мангера —» BiblioCity
14:54:25SCRIITORUL ȘI ZODIA —» Leo Butnaru
13:53:11«Будущее за молодежью» —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:18:20Programul Naţional LecturaCentral, ediţia a V-a, 2022. Campania ,,Septembrie – nici o zi fără lectură” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:10:48De ce Maia Sandu are nevoie (permanentă) de Alaiba?! —» Sergiu Mocanu
11:13:19Ce diferențe există între Baptiști și Martorii lui Iehova? —» Moldova Creștină
10:28:03POEME DIN „HYPERION” / număr aniversar - 40 de ani de la apariție —» Leo Butnaru
10:22:43UN POET AL SUPRAREALISMULUI SÂRBESC —» Leo Butnaru
08:06:51O familie din Zaporojie cu doi copii minori împușcată pe loc. Genocidul continuă... —» nimic nu e asa cum pare a fi...
07:34:05DISECȚIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
17:00:11Nu uita să te rogi | Editorial Radu Blendarencu —» Moldova Creștină