Admiterea 2011 sfaturi utile!

Absolventii de licee traiesc clipe infernale vara aceasta si asta pentru ca sunt pusi in fata unei decizii care urmeaza sa le afecteze intreaga viata. In calitatea mea de Lector Universitar am crezut de cuviinta sa vin sa-i ajut pe acesti tineri in luarea deciziei de inmatriculare la studii. Ajutorul meu o sa vina sub forma a 5 reguli pe care trebuie sa le respecte viitorii studenti, pentru a-si diminua gradul de insatisfactie pe parcursul anilor de studii si, poate, chiar intregii vieti.
1. Nu lasa altii sa decida pentru tine. De regula primul seminar il dedic prezentarilor. Studentii se ridica cate unul in picioare, se prezinta povestsc cate ceva despre ei si despre modul in care au ajuns la ASEM. Numarul celor care raspund ca au ajuns la Universitate pentru ca parintii i-au trimis este destul de mare si anume acei studenti inregistreaza rezultate sub medie. Si asta pentru ca, considera ca le fac o favoare parintilor. Acesti studenti sunt neimpliniti, ca sa nu zic nefericiti, printre ei sunt multi care nici nu absolvesc.

1.Decizia trebuie sa-ti apartina si atunci odata cu aceasta iti asumi si responsabilitatile ce deriva din acea decizie. Viata e prea scurta sa faci facultatea de 2 ori asa ca alege tu, nu lasa altii sa aleaga pentru tine, pleaca urechea la sfaturi dar decizia sa-ti apartina!
2. Investigheaza inainte sa dai documentele.Fa-ti temele de acasa - investgheaza si vezi unde ai sa inveti, cum arata Universitatea, ce profesori predau la acea Universitate. Discuta cu studentii din institutia in care vreai sa-ti continui studiile, Intra pe forumuri si vezi ce spune lumea despre acea institutie, despre personalul didactic etc. O investigare prealabila iti va ajuta sa alegi mai bine Universitatea in care vrei sa inveti. Anii studentiei sunt cei mai frumosi ani, daca Universitatea are profesori extraordinari, o locatie buna, aule frumoase atunci anii tai de studentie vor fi si mai frumosi.
3. Alege cu inima si ratiune.Cand iai decizia fii atent pentru ca aceasta o sa-ti afecteze intreaga viata! Vezi sa-ti placa ceea ce urmeaza sa inveti, altfel iti va fi foarte greu, si nu trebuie sa-ti fie greu trebuie sa-ti fie interesant! Atunci alege ce-ti este mai aproape de inima alege acea facultate absovirea careea iti va ajuta sa faci lucrul drag cel mai bine. Gaseste echilibrul dintre emotii si ratiune. Daca stii ca pe piata nu se mai cer traducatori dar iti plac limbile alege relatii economice internationale s.a.m.d
4. Fii atent la modul in care este organizata admitereaDaca la Universitatea la care vrei sa dai documentele admiterea este super prost organizata, nu ai cu cine sa-ti solutionez problemele de ordin tehnic, care au aparut pe parcurs,  persoanele implicate in admitere sunt foarte irascibile si nu vor sa te ajute atunci fa-ti concluziile. Putin probabil sa poti solutiona problemele aparute pe parcursul anului, va trebui sa te obisnuiesti cu o astfel de atitudine daca o sa accepti sa te inscrii  la acea institutie. De aceea la dmitere fii atent la abilitatile organizatorice ale Universitatii si ia decizi luand in calcul si acest factor pentru ca o sa ai de umblat pe la decant si nu-i exclus sa ai nevoie sa solutionezi probleme si mai dificile.
5. Interpreteaza admiterea 2011 ca pe o etapa de initiere in viata matura. Devii matur prin faptul ca iai prima decizie fundamentala care-ti va influenta viata. Asuma-ti responsabilitatea si consecintele ce vor urma. In momentul in care ai depus actele la facultate si ai facut-o singur, constient si responsabil, ai devenit matur, in cel mai adevarat si nobil sens al cuvantului.
Va garantez ca daca o sa urmati aceste 5 reguli pentru a decide unde o sa invatati, va veti reduce la minim gradul de insatisfactie ce va apare pe parcursul studiilor. Va urez un Doamne ajuta si decizii cat mai corecte.

Sursa
2011-07-12 09:28:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

14:56:21Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
15:24:40Prima întâlnire cu un scriitor —» BiblioCity
18:47:23RomStoria: Noi nu suntem țigani! —» Curaj.TV | Media alternativă
17:10:59Au lăsat mașina în intersecție ca să-și ia de mîncare! —» Curaj.TV | Media alternativă
11:10:30Jurnaliștii comunitari au participat la Gala Jurnalistului Comunitar —» BPR Ungheni's Blog
08:01:35Сказочная палитра Бессарабии на полотнах Михаила Пейкова —» BiblioCity
07:04:35LINIA VIEȚII —» Leo Butnaru
14:49:58DINTR-O POSIBILĂ ANTOLOGIE, 2014 —» Leo Butnaru
12:34:49Dorința Sexuală Primitivă, Diferența de Vârstă în Relație și Erecția la Copii —» Curaj.TV | Media alternativă
10:11:03SOLIDARITATE —» Leo Butnaru
07:07:40Milostenia nu-i mai mult sau mai puţin merituoasă, după însemnătatea darurilor —» Portalul Tineretului Ortodox din Moldova
20:08:31Polițistă la volan, la fel ca bărbații cu epoleți, sfidătoare —» Curaj.TV | Media alternativă
19:47:06Am pierdut mii de dolari pe false ”investiții”! —» Curaj.TV | Media alternativă
16:46:38Imagine Dragons va cânta la festivalul Untold 2023 —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
10:00:08Anxietatea – de la cauze și consecințe, la soluții —» Moldova Creștină
08:50:04DIN ISTORIA (ȘI GEOGRAFIA) LITERATURII ROMÂNE ÎN IMAGINI © —» Leo Butnaru
05:42:32«Новости Приднестровья» продолжают тырить —» Бессарабские хроники
00:05:00Black Friday: All of Our Deals in One Spot —» Misterioz
18:44:12Cehia. Moldovenii de peste hotare sunt „diasporă” —» Curaj.TV | Media alternativă
17:24:22Zice că l-au păcălit cu locul de muncă în Germania —» Curaj.TV | Media alternativă
14:27:05Programul ,,Opera jubiliară a anului 2022” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:26:41Infografic ,,Septembrie - nici o zi fără lectură" —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:30:29REVISTA „NEUMA” ÎNTREABĂ —» Leo Butnaru
10:10:31A fi bun nu costă mult, dar aduce dobânzi mari! —» Moldova Creștină
18:55:30Valurile mortale din asfalt au supraviețuit două anotimpuri —» Curaj.TV | Media alternativă