Chişinăul şi-a menţinut statutul de capitală a R. Moldova

La 8 iulie, 2011, Curtea de Apel Bălţi, după un şir întreg de diversiuni comuniste, a validat alegerea lui Dorin Chirtoacă în funcţie de Primar General al Chişinăului. Astfel, străduinţele comuniştilor de a da peste cap expresia concentrată a realizărilor Renaşterii Naţionale din ultimii 20 de ani – numită Chişinău, au suferit eşec. De fapt, hotărîrea Curţii de Apel Bălţi depăşeşte cu mult validarera mandatului de Primar General. După fierberea şi îngrijorarea din societate, această hotărîre este un vot de recunoaştere fără rezerve a Chişinăului drept capitală a R. Moldova. Şi aceasta este cu atît mai important, că hotărîrea s-a luat anume la Bălţi, de unde comunştii mizau şi mai mizează că vor ţine sub control societatea. Iar Bălţiul n-a întîrziat să se anunţe şi necomunist. Comuniştii puteau să mizeze pe victorie dacă se adresau doar la Tiraspol, căci în altă parte unde?

Atît în Tiraspol, cît şi în Chişinău s-a investit foarte mult ca aceste 2 urbe să deservească efectiv interesele imperiale pe direcţia sud-vest. Privitor la Tiraspol, sunt mai multe abordări ca timp, mijloace, comportament, iar ce ţine de Chişinău, este nevoie de un efort susţinut şi constant pentru demontarea investiţiei sovetice-imperiale. Pur şi simplu, nu există alternative, varianta kazahă pentru noi este inaplicabilă.

Cînd preşedintele kazah, Nazarbaev, a început reformele şi a încercat să-şi modernizeze Ţara, a înţeles că cel mai mare opozant îi este chiar capitala Alma-Ata şi nu va putea face nici o mişcare, fiindcă îl boicota toată nomenclatura sovietică, toată infrastructura imperială care era concentrată acolo. Nazarbaev nu avea nici timp şi nici forţe ca să le demonteze. Nazarbaev a avut voinţă politică. Printr-o decizie, absolut neaşteptată de nimeni, a mutat capitala la Astana, o localitate mică, neştiută, care nici în cele mai colorate visuri nu se vedea capitală. A mutat acolo toate instituţiile statului golite de nomenclatura sovietică rămasă în Alma-Ata, de unde aceasta aştepta înfrîngerea lui Nazarbaev. Aşteptare în zadar. Unde este voinţă, este rezultat. Astana, astăzi este un oraş modern şi capitală a Kazahstanului.

Noi, fraţilor, nu avem unde “umbla” cu Chişinăul prin Ţară, căci este prea strîmt între Nistru şi Prut. Noi trebuie să-l mutăm, dar să-l mutăm în sufletele noastre, să-l îmbogăţim cu toată imaginaţia noastră şi să-l repunem înapoi pe colinele Buiucanilor, Rîşcanilor, Schinoasei, Ciocanei, să-l repunem pe bulevarde, străzi şi ulicioare curate şi pline de verdeaţă, încărcate de istoria fiinţei noastre, care să vrăjească inimile oaspeţilor şi să ruşineze neprietenii. Să facem ca Chişinăul să fie cel mai mare şi cel mai frumos oraş din spaţiul românesc de la est de Prut, să fie un fel de Meccă a noastră, pentru românii din afara României. De fapt, aşa şi era pentru noi, românii din fosta uniune, aici se venea şi se tămăduiau durerile pe Aleea Clasicilor.

Dacă comuniştii cîştigau alegerile, Chişinăul risca să rămână un oraş mare, un centru industrial şi comercial, fiindcă aici este concentrată aproape o treime din populaţia Ţării, circa 75 % din economia naţională, încoace duc toate drumurile. Dar, Chişinăul a rămas capitala R. Moldova. Îl felicit pe Dorin Chirtoacă că a devenit Primar General, nu doar al Chişinăului, dar al capitalei. Domnule Primar General, în următorii 4 ani aveţi de guvernat capitala Ţării, pe care-n această perioadă trebuie să o transformaţi într-o capitală europeană.

Radu VodăSursa
2011-07-09 21:46:48Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

19:56:23Decembrie, luna totalurilor și a concluziilor #live #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
19:49:53Dezbatere: Capitalismul pe muchie de cuțit —» Curaj.TV | Media alternativă
15:11:41Spune că a lucrat o lună în Polonia fără să fie plătit —» Curaj.TV | Media alternativă
14:58:07Dumitru – primul moldovean în echipa politici Google/Youtube —» Curaj.TV | Media alternativă
14:19:05Lena Chilari la atelierul Vlad Ioviță, Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
14:11:00Acțiune unionistă la Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
14:07:02Fărădelegi pe strada Armenească, cu complicitatea poliției —» Curaj.TV | Media alternativă
13:45:42Despre impact —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
06:48:03Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
06:44:00Laboratorul internațional „Noi perspective asupra designului instituțional al finanțării publice pe bază de proiect pentru cultură în țările Parteneriatului Estic" —» BiblioCity
06:25:28VINO SĂ STĂM SUB POM, SAU - FORMULA DE POLITEȚE —» Leo Butnaru
18:31:16Give the Gift of WordPress.com! —» Misterioz
14:33:00We Heard You Wanted to Add SSH Keys —» Misterioz
13:46:15Arcadie Suceveanu la ceas aniversar —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
13:13:345G în avioane, Wi-Fi pe șosele – decizia Comisiei Europene deschide noi oportunități de inovare —» Elena Robu
12:12:29ACUM ORI NICIODATĂ. Cartoful fierbinte pe nume Unirea —» Nicolae Federiuc
10:49:51”Democrație sustenabilă prin educație electorală!” – o campanie a bibliotecii din Ungheni, demnă de locul I —» BPR Ungheni's Blog
19:38:56Cu gunoiul pînă-n grindă, dar cu tricolor în tindă —» Curaj.TV | Media alternativă
15:52:04Jesus’ first miracle —» Erik and Elena Brewer's Weblog
11:25:30AZI ȘI DE-A PURURI! —» Leo Butnaru
07:06:26Фотографы —» Бессарабские хроники
06:44:20RELAȚIA CU UN BĂRBAT NARCIS —» Lifestyle
15:11:57God’s Promises for Difficult Days —» Erik and Elena Brewer's Weblog
14:56:21Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
12:14:58Rezultatele Evaluării externe periodice 2021-2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu