15 minute de dialog cu soarele – SunSay în Chișinău

Dacă sfîrșitul anilor ’90 a marcat cultura muzicală est-europeană prin fenomenul 5Nizza, atunci începutul noului deceniu a venit cu o nouă revelaţie artistică – SunSay. Andrei “Sun” Zaporojeţ este omul din spatele ambelor proiecte. Cu ocazia concertului din Chișinău, Sun ne-a povestit despre planurile de viitor, meditaţia zen budistă și ne-a dezvăluit formula fericirii.

S-a schimbat cumva Chișinăul de la ultima ta vizită?
Sincer, nu prea am reușit să văd nimic deoarece am venit direct în club pentru soundcheck. Cu părere de rău, nu întotdeauna reușesc să fac cîte o plimbare prin orașele pe care le vizitez. În orice caz, sper să comunic cu lumea de aici după concert. Comunicarea cu publicul este și ea o metodă de a-ţi crea o impresie despre un anumit oraș.

Ce planificaţi să faceţi după turneul est-european și, în general, care sînt planurile SunSay pentru 2011?
Vom lucra asupra noului album care va fi înregistrat la Sankt-Petersburg. Aș vrea ca acest album să fie unul viu la maxim. Cred că înregistrările vor începe vara și sper să reușim să lansăm albumul în toamnă.

Ceva colaborări pe album?
Va fi un album în totalitate SunSay, fără invitaţi. Cred că vor apărea și cîteva duete, separat, sau pe viitoarele albume. Planific înregistrarea unei piese cu Alina Orlova. Mai am o mulţime de idei, însă nu voi vorbi despre ele pentru că deocamdată nu am comunicat cu nimeni în acest sens.

Ce se mai aude cu proiectul 5Nizza? Mai putem spera la vreun nou album?
Nu prea cred, sincer. N-am mai cîntat împreună de vreo 5 ani așa că încă nu planificăm niciun album  5Nizza.

Ești o persoană religioasă? Cum ești influenţat tu ca artist de credinţa ta?
Sînt o fiinţă umană în căutare. Pur și simplu cuvîntul religie a căpătat deja o prea mare greutate și importanţă. Orice instituţie religioasă în esenţa sa limitează libertatea individului. Pe de altă parte, dacă e să vorbim despre înţelegerea interioară a religiei, atunci da – sînt un om religios și meditez regulat. Sînt adeptul zen-budismului și pentru meditaţie nu am nevoie de localuri, ritualuri, veșminte sau hrană specială. Pot să fac acest lucru oriunde și oricînd.

Ce semnifică pseudonimul SunSay – “soarele vorbește” sau „învăţătorul”?
SunSay nu are nimic în comun cu termenul de învăţător, pur și simplu este omofon cu sensul japonez al acestui cuvînt. Poate  îmi şi place această comparaţie, însă nu mă consider învăţător, în general sînt prea departe de posibilitatea de a învăţa pe cineva. Deocamdată eu însumi învăţ şi am un învăţător.

Cum crezi, muzica și arta, în general, ar putea să schimbe lumea?
La nivel global, nu. La nivel personal însă muzica este cu siguranţă în stare să te influenţeze, să te schimbe, să te inspire la urma urmei.

Ești de acord cu faptul că muzica rock semnifică protestul? Dacă da, atunci împotriva cui protestezi?
Îmi place protestul în muzica rock, însă noi nu cîntăm rock și eu în general nu protestez. Prefer o altă poziţie – le propun oamenilor să se privească pe ei în interior și să-și schimbe relaţiile cu această lume complicată, schimbătoare și în același timp superbă – o lume în care se petrec lucruri îngrozitoare. Nu este logic să amplifici această agresiune și forţă brută care și așa a cucerit toată lumea. Scopul nostru este altul – să facem viaţa omului mai ușoară.

Cum crezi, e posibilă arta adevărată fără astfel de factori externi ca alcoolul și drogurile?
Bineînţeles că e posibilă, și există o mulţime de exemple în acest sens. Să ne amintim de mișcarea straight-edge din rîndul artiștilor hardcore americani, Henry Rollins ș.a.m.d. Băieţi care cântă o muzică foarte dură și agresivă și care în același timp nu consumă alcool sau droguri, nu fumează și sînt vegetarieni. Apropo, și eu recent am renunţat la carne… sînt foarte mulţi ariști geniali care creează fără a consuma nimic, același Dub FX, de exemplu.

Ai timp să asculţi muzica nouă?
Dacă da, ce te-a impresionat mai mult din albumele recente?

Mi-a plăcut foarte mult Flying Lotus.
Nu știu cît de proaspăt este albumul însă se pare că este o formaţie nou apărută deoarece nu știam nimic despre ei. Am de gînd să mai caut ceva informaţii despre ei pentru că mi-au plăcut foarte mult. În general, ascult mai mult muzica veche gen Nina Simone, James Brown, Fela Kuti, Marvin Gaye etc. Plus la asta îmi place foarte mult Regina Spektor.

Ești interesat de politică sau nu?
Putem spune că trăiesc în afara politicii. Oricum, îmi dau seama  de ce se întîmplă deoarece nu trăiesc cu ochii închiși. Pur și simplu nu-mi formez opiniile în faţa televizorului. Principial nu mă uit la televizor deja de 5 ani.

Cum apreciezi situaţia politică din lume, Rusia, Ucraina?
Părerea mea este că politica și tot ce e legat de ea în timpul nostru este doar murdărie, violenţă, minciună etc. Unicul om care reușește să combine politica cu spiritualitaea este Dalai Lama, însă cu părere de rău nu este lăsat să plece înapoi în patria sa. Sîntem conduși de bancheri și corporaţii globale.

Ce se va întîmpla cu lumea în condiiţiile creșterii enorme a culturii de consum?
Lumea pur și simplu doarme și nu înţelege că poate alege altceva. Din fericire, nu toţi oamenii sînt așa, există și altfel de oameni. Cred că este inutil să strigi peste tot acest lucru, să învinuești și să arăţi cu degetul spre cineva. Eu am ales un alt mod de viaţă, prietenii mei duc un alt mod de viaţă – sîntem puţini însă sîntem o forţă. Nouă ne place pacea și vrem să ne urmăm calea și să ne aflăm la locul nostru fără niciun fel de violenţă.

Ce-ai face în ultimele 15 minute din viaţă?
Aș medita.
Ai o reţetă a fericirii? Dacă da, nu ai vrea să o împarţi cu fanii din Chișinău?
Reţeta fericirii? Fericirea, dragostea, Dumnezeu… nu pot fi încadrate într-un singur sens. Putem vorbi ore întregi despre asta și oricum nu am spune nimic. Fericirea înseamnă libertate, înţelepciune, dragoste – toate astea semnifică manifestările lăuntricului care există în fiecare din noi. Uneori înţelegem asta împreună, alteori- în singurătate. Sîntem cu toţii legaţi într-un fel și în același timp fiecare este individual. Lumea noastră reprezintă un loc foarte interesant și eu cred că merită să trăim  această viaţă liberi și fericiţi, cu gîndul la oamenii din jur.

text » Gonzo
foto » COUBE
locaţie » Club Albion


Sursa
2011-07-05 13:16:10Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

07:04:35LINIA VIEȚII —» Leo Butnaru
14:49:58DINTR-O POSIBILĂ ANTOLOGIE, 2014 —» Leo Butnaru
10:11:03SOLIDARITATE —» Leo Butnaru
07:07:40Milostenia nu-i mai mult sau mai puţin merituoasă, după însemnătatea darurilor —» Portalul Tineretului Ortodox din Moldova
20:08:31Polițistă la volan, la fel ca bărbații cu epoleți, sfidătoare —» Curaj.TV | Media alternativă
19:47:06Am pierdut mii de dolari pe false ”investiții”! —» Curaj.TV | Media alternativă
10:00:08Anxietatea – de la cauze și consecințe, la soluții —» Moldova Creștină
08:50:04DIN ISTORIA (ȘI GEOGRAFIA) LITERATURII ROMÂNE ÎN IMAGINI © —» Leo Butnaru
05:42:32«Новости Приднестровья» продолжают тырить —» Бессарабские хроники
00:05:00Black Friday: All of Our Deals in One Spot —» Misterioz
18:44:12Cehia. Moldovenii de peste hotare sunt „diasporă” —» Curaj.TV | Media alternativă
17:24:22Zice că l-au păcălit cu locul de muncă în Germania —» Curaj.TV | Media alternativă
14:27:05Programul ,,Opera jubiliară a anului 2022” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:26:41Infografic ,,Septembrie - nici o zi fără lectură" —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:30:29REVISTA „NEUMA” ÎNTREABĂ —» Leo Butnaru
10:10:31A fi bun nu costă mult, dar aduce dobânzi mari! —» Moldova Creștină
18:55:30Valurile mortale din asfalt au supraviețuit două anotimpuri —» Curaj.TV | Media alternativă
18:48:59Tramvaiul răzbunător de pe ruta 11 —» Curaj.TV | Media alternativă
16:02:58Omofonele – unde punem cratima?  —» Moldova Creștină
16:00:13Ar trebui să ne doară… | Poezie de Mașa Rotaru —» Moldova Creștină
13:00:16Interviu cu Vasile Gherasimciuc, Director al Sărbătorii Speranței în Moldova (14-16 Iulie 2023) —» Moldova Creștină
10:30:02POET AL AVANGARDISMULUI UCRAINEAN - VICTIMA BOLȘEVISMULUI —» Leo Butnaru
10:00:14Nu ne mai pasă | Opinie Mașa Rotaru —» Moldova Creștină
07:58:56Pandemia mai este, chiar dacă n-o vedem —» blog cultural
21:58:36O activitate de interes maxim… —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi