Cine din deputați nu a fost la păscut vaca?
Pe lângă ardoarea cu care au lucrat astăzi deputații în ședința de plen a parlamentului, fia ea chiar și prelungită după o pauză de o săptămână, și pe lângă proiectele de legi cu care au reușit aleșii poporului să se descurce întru-un timp record de scurt după ultimele măsurări din RM, o dezbatere a unui proiect de lege, a lăsat, cred, cea mai mare parte a tinerilor cu gura căscată, care, la rândul lor, cred că-și vor schimba opțiunile politice, mai ales în ceea ce privește viziunile liberale.După atâta așteptare, tinerii în sfârșit au ajuns în ziua în care parlamentul a încercat să legifereze o situație care îi putea avantaja după ratarea a cinci ani de zile petrecuți întru sistem de învățământ ratat de cel puțin din momentul obținerii independenței.
Parlamentul a pus astăzi în discuție proiectul de lege cu privire la clasificatorul funcțiilor publice în cadrul căreia a fost pusă în dezbateri și aspectul experienței tinerilor care și-au desfășurat activitatea în bază de voluntariat, dar care au reușit pe parcursul mai multor ani să acumuleze experiență poate mai bogată decât a unor parlamentari care stau în parlament de cel puțin câteva legislaturi.
Inițiativa a fost destul de interesant dezbătută până în momentul în care a liderul liberalilor i-a trimis pe tineri la păscut vaca, sau în Portugalia la părinți.
Argumentul adus de dl Ghimpu cum că tinerii absolvenți umblă cu păscutul vacilor după absolvirea facultății, iar apoi vin și sub pretextul că au experiență pretind să fie angajați în diverse instituții ale statului este o jignire la adresa tineretului studios, dar și la adresa celor care petrec ani de zile prin organizații neguvernamentale fiind implicați în proiecte de amploare care de cele mai multe ori substituie activitățile și atribuțiile de bază ale unor instituții ale statului.
Ași vrea să-l întreb pe dl Ghimpu, câți din consilierii proaspăt aleși pe lista PL (fie municipali, fie de nivelul I sau II) cunosc procedura de elaborare a unui proiect de decizie a consiliului local, raional sau municipal? Câți din primarii aleși care reprezintă Partidul Liberal cunosc care este procedura de elaborare a unei solicitări de finanțare pentru un proiect de interes local? Câți din acești reprezentanți ai poporului cunosc cel puțin o limbă străină și să scrie cel puțin un e-mail? Și nu mai puțin important, câți din pretinșii aleși ai poporului, iarăși indiferent de nivel, au absolvit cel puțin facultatea, fără a mai vorbi de obligativitatea actuală de a avea și un masterat (și aici nu vreau să aduc aminte despre sistemul parazitar ți ratat în care se obțin inclusiv diplomele de studii de magistru, chipurile în domenii foarte strict determinate)?
Din păcate, astăzi, în situația în care cea mai mare parte a tinerilor după absolvirea facultății se trezesc într-un cerc vicios (nu ai practică nu poți pretinde la funcție, nu ai studii nu poți avea practică, ai practică neplătită, nu ai funcție etc.), speranța lor de a se ”reabilita” după ani de stat la molii în pereții facultății a fost spulberată, sau cel puțin puntea pe care urma să fie traversată prăpastia și-a pierdut câteva elemente, de altfel vitale pentru stabilitatea lui.
Sursa
2011-07-05 12:15:00