DESPRE “ALMANAHE,” “SUCCESURI” SI “UN COLEG-DOUA COLEGI”

Ce uneste un brav primar pesedist, ales a doua oara din primul tur de scrutin intr-un sector al Capitalei, cu frumusica mezina a presedintelui tarii -care a ajuns euro-parlamentar- si pe ministrul educatiei in guvernul micutului premier Boc, trompeta credincioasa a Cotrocenilor?  Pe toti au tabarit” ticalosii” reporteri, de cate ori vor sa aiba un interlocutor care sa provoace hazul telespectatorilor. Dupa ce destoinicul Vanghele- care nu poate rezista sa nu deschida gura cand i se pune sub nas un microfon- a devenit celebru pentru pluralul “almanahe”, acum – dupa ce a fost demis din sefia organizatiei de Bucuresti a PSD, a declarat presei ca a fost “ejaculat”, o micuta confuzie cu “ejectat”. Pe aceea care a candidat sub sigla EBA , pluralul de “succesuri” n-a impidecat-o sa fie aleasa euro-parlamentar. Iar  Funeriu, autorul multor agramatisme-care ocupa fotoliul lui Spiru Haret- ne-a uluit pe toti, afirmand cu seninatate ca substantivul “coleg” e de gen neutru ! Ce mare lucru, poate ca – subtire democrat-liberal- n-a vrut sa discrimineze pe doamnele din partid, el e coleg si cu femei, de unde acel buclucas substativ sa fie , neaparat, de gen masculin?

Mai rau a dat-o in bara cand a vrut sa dreaga busuiocul, afirmand ca a avut un …LAPSUS ! Sa nu stie domnia sa ce se intelege prin acest cuvant? Ca sa nu-l obligam sa puna mana pe DEX, ii dam un exemplu: un lapsus (oare?) a avut trupesa Elena- nume atat de drag romanilor, care n-o pot uita pe Lupeasca cea hrapareata a regelui Carol al II-lea si pe “academciana” savanta de renume mondial atat de” iubite”, amandoua. Pe vremea cand era consiliera preferata a domnului Traian Basescu, la un talk-show a afirmat ca Norvegia e membru a UE si ca are in frunte un presedinte.

Pe cei trei- iata ca am numarat si un al patrulea personaj, devenit intre timp mai marele unui minister care are in grija turismul si dezvoltarea tarii- avand la dispozitie un buget generos- ii uneste LIPSA DE CULTURA. Nu pot sa nu-mi exprim si eu, cetatean de rand, ingrijorarea fata de ceea ce se intampla azi in scoala noastra- candva o  fala a Romaniei- cand  citesc perlele din tezele de absolvire a gimnaziului sau chiar a acelora care sustin examenul scris la limba romana la bacalaureat. Sunt gata sa ma inclin si in fata copiilor care manuiesc calculatoarele inca de la varste fragede, dar faptul ca multi elevi nu-si cunosc limba materna, ca nu putini se marginesc sa citeasca numai cartile scriitorilor recomandati de programa scolara- si acelea, in multe cazuri- doar din rezumatele sau referatele care pot fi gasit pe google, imi da frisoane.

Ce exemplu constitue pentru tineri multi dintre oamenii nostri politici, unii ocupand demnitatea de parlamentar sau ministru, cand pana si seful statului nostru, dupa ce il califica pe fostul suveran al Romaniei, om la 90 de ani, care a fost silit sa abdice in conditii tragice, tradator si”sluga a rusilor,” dovedind nu numai lipsa de respect si bun simt, dar si grave lacune in cunoasterea istoriei, atunci cand la o conferinta de presa la Bruxelles, ziaristii il roaga sa-si clarice spusele, domnia sa , plin de iritare, bate cu palma in masa si exclama: “Nu mai puteti dormi de grija clarificarilor, acasa o sa ne lamurim!” S-a ridicat brusc, le-a intors spatele si, cu politetea-i cunoscuta, le-a urat: “Noapte buna!”. Si acasa, intr-un talk-show la o televiziune obedienta, a recunoscut ca el nu e istoric, dar are si domnia sa dreptul sa-si exprime opiniile, nu numai “latraii de la televiziune care il codamna!” “LATRAI” PRINTRE CARE SE AFLA ISTORICI VENERABILI CA ACADEMICIANUL DINU C. GIURESCU SAU FILOZOFI CA ANDREI PLESU, FOST CONSILIER AL PRESEDINTELUI , CA SI ALTI SUSTINATORI AI SAI ,CARE AU TINUT SA-SI EXPRIME DEZAPROBAREA PENTRU ACESTE OPINII PROFUND GRESITE. Colac peste pupaza, la 70 de ani de la invazia trupelor Gemaniei naziste asupra URSS- alaturi de aliatii lor- Traian Basescu a aratat ca, in locul maresalului Antonescu-condamnat la moarte ca criminal de razboi, conform legilor de la Nurnberg-  ar fi ordonat si el ostasilor romani sa treaca Prutul pentru a elibera Basarabia , teritoriu romanesc. Corecta judecata, numai ca domnia sa a uitat ca trupele romane au trecut si Nistrul, ajungand pana la Stalingrad! 

Ceea ce era de asteptat s-a intamplat. Printr-un document de o duritate nemaiintalnita in diplomatie, ministerul rus de externe cundamna vehement nefericitele afirmatii ale presedintelui. Ca roman, ma simt si eu jignit de tonul sfidator al notei de protest, dar nu pot lua , in nici un fel apararea presedintelui nostru care, iata, a devenit o pacoste si pentru  UE si chiar  pentru SUA. Atunci cand leaderi ca  Merkel , Sarkosi sau Obama fac eforturi pentru a incalzi relatiile cu Rusia, tu, sef al unui stat aflat la doi pasi de o mare putere care, oricum, priveste chioras amplasare scutului anti- racheta atat de aproape de granitele sale, sa faci cunsiderente provocatoare, constitue mai mult decat o prostie !

Ar mai fi ceva de adaugat?  La ce te mai poti astepta de la un presedinte care se considera in continuare a fi un comandat de nava iscusit si crede cu seninatate ca  trebuie sa se comporte la conducerea Romaniei la fel cum ar actiona pe un vas aflat in largul marii ! Va astept, dragi prieteni, sa va spuneti parerile in blogul meu care- la doi ani de cand de cand m-am incumetat sa-mi fac publice gandurile- a fost accesat de aproape 15000  de vizitatori.

In rest, sa auzim numai de bine!

Nicolae HolbanSursa
2011-07-01 11:45:12Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

11:10:30Jurnaliștii comunitari au participat la Gala Jurnalistului Comunitar —» BPR Ungheni's Blog
07:04:35LINIA VIEȚII —» Leo Butnaru
14:49:58DINTR-O POSIBILĂ ANTOLOGIE, 2014 —» Leo Butnaru
10:11:03SOLIDARITATE —» Leo Butnaru
07:07:40Milostenia nu-i mai mult sau mai puţin merituoasă, după însemnătatea darurilor —» Portalul Tineretului Ortodox din Moldova
20:08:31Polițistă la volan, la fel ca bărbații cu epoleți, sfidătoare —» Curaj.TV | Media alternativă
19:47:06Am pierdut mii de dolari pe false ”investiții”! —» Curaj.TV | Media alternativă
10:00:08Anxietatea – de la cauze și consecințe, la soluții —» Moldova Creștină
08:50:04DIN ISTORIA (ȘI GEOGRAFIA) LITERATURII ROMÂNE ÎN IMAGINI © —» Leo Butnaru
05:42:32«Новости Приднестровья» продолжают тырить —» Бессарабские хроники
00:05:00Black Friday: All of Our Deals in One Spot —» Misterioz
18:44:12Cehia. Moldovenii de peste hotare sunt „diasporă” —» Curaj.TV | Media alternativă
17:24:22Zice că l-au păcălit cu locul de muncă în Germania —» Curaj.TV | Media alternativă
14:27:05Programul ,,Opera jubiliară a anului 2022” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:26:41Infografic ,,Septembrie - nici o zi fără lectură" —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:30:29REVISTA „NEUMA” ÎNTREABĂ —» Leo Butnaru
10:10:31A fi bun nu costă mult, dar aduce dobânzi mari! —» Moldova Creștină
18:55:30Valurile mortale din asfalt au supraviețuit două anotimpuri —» Curaj.TV | Media alternativă
18:48:59Tramvaiul răzbunător de pe ruta 11 —» Curaj.TV | Media alternativă
16:02:58Omofonele – unde punem cratima?  —» Moldova Creștină
16:00:13Ar trebui să ne doară… | Poezie de Mașa Rotaru —» Moldova Creștină
13:00:16Interviu cu Vasile Gherasimciuc, Director al Sărbătorii Speranței în Moldova (14-16 Iulie 2023) —» Moldova Creștină
10:30:02POET AL AVANGARDISMULUI UCRAINEAN - VICTIMA BOLȘEVISMULUI —» Leo Butnaru
10:00:14Nu ne mai pasă | Opinie Mașa Rotaru —» Moldova Creștină
07:58:56Pandemia mai este, chiar dacă n-o vedem —» blog cultural