Chişinău, oraş al businessului sălbatic

Pentru CAPITALA.MD

Chişinăul se extinde, iar împreună cu el şi mediul de afaceri. Dar această creştere nu este acompaniată de o modernizare autentică a oraşului. Dezvoltarea infrastructurii este substituită cu „cârpirea” acesteia preponderent cu ocazia campaniilor electorale. Renovarea capitalei a devenit un „mit” în care orăşenii nu mai cred sub presiunea realităţii urbane, care descompune imaginea capitalei. În loc de oraş european vedem o panoramă provincială, cu drumuri perimate, blocuri sovietice prăfuite şi clădiri „moderne”, apărute în locuri neautorizate, deasupra monumentelor istorice, fie în faţa blocurilor de locuit. Dacă drumurile deteriorate sunt lăsate pe seama administraţiei cu buget auster, atunci grija pentru clădirile învechite se pare că şi-a asumat-o mediul de afaceri. Dar în loc de proiecte cu valoare adăugată pentru interesul comunitar şi sustenabilitatea urbanistică a oraşului, „rechinii” mediului de afaceri sunt ghidaţi de raţionamente economice egocentriste.

Cunoscând bine specificul locuitorilor capitalei atraşi de politică, fie concentraţi pe necesităţi de ordin vital, businessul foloseşte lacunele legale şi coruptibilitatea unor reprezentanţi ai administraţiei pentru a-şi lărgi influenţa în anumite ramuri economice. Afectate de interesele oamenilor de afacere sunt în primul rând „monumentele istorice”, calificate drept obiecte de prisos, ce încurcă dezvoltării „armonioase” a capitalei.

Una din victimele “businessului sălbatic” a fost şi „moştenirea istorică” de pe strada Vlaicu Pârcălab 71, cunoscută ca şi „prima poştă” a oraşului. Aceasta a fost sacrificată pentru ca proprietarii hotelului „Leogrand”, prin intermediul companiei “Leopress” SRL, să-şi poată lărgi spaţiul de lucru. Primăria municipiului a mimat protestul, nici poliţia nu a intervenit, în timp ce excavatoarele dărâmau ultimii pereţi ai monumentului. Primul inculpat este desigur businessul, deoarece a ocolit restricţiile legale, apelând la funcţionari mai puţin cinstiţi.

Puţini s-au răsculat împotriva „businessului sălbatic”. Aceştia, cunoscuţi sub numele de „poştaşii Chişinăului”, au arătat cu degetul la „LeoGrand”, declarându-i boicot pentru nepăsarea faţă de moştenirea istorică şi aspectul urbanistic lăsat oraşului în urma activităţii desfăşurate. Este un semn că oraşul Chişinău mai are „insuliţe” de oameni cu spirit civic.

Dar poate fi aceasta îndeajuns pentru a contracara iresponsabilitatea autorităţilor neprietenoase cu patrimoniul cultural, a pedepsi funcţionarii murdăriţi de corupţie şi a cere „businessului sălbatic” un comportament rezultat din principiile responsabilităţii social corporative?

În fine, un cuvânt trebuie să spună întreaga societate civilă, preocupată însă de competiţia pentru finanţare şi anchilozată în interese meschine de consum cât mai mare de granturi. De asemenea, mingea trebuie pasată şi către Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare care a coordonat crearea Reţelei Pactului Global în R. Moldova. Or, se pare că aceasta a promovat în van responsabilitatea social corporativă în mediul de afaceri local, odată ce unul din membrii Reţelei (LeoGrand) a dat undă verde pentru demolarea monumentului istoric de pe  strada Vlaicu Pârcălab 71.


Filed under: "Poştaşii Chişinăului", Chişinău - capitală cu probleme

Sursa
2011-06-30 14:03:26Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

06:25:28VINO SĂ STĂM SUB POM, SAU - FORMULA DE POLITEȚE —» Leo Butnaru
18:31:16Give the Gift of WordPress.com! —» Misterioz
14:33:00We Heard You Wanted to Add SSH Keys —» Misterioz
13:46:15Arcadie Suceveanu la ceas aniversar —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
13:13:345G în avioane, Wi-Fi pe șosele – decizia Comisiei Europene deschide noi oportunități de inovare —» Elena Robu
12:12:29ACUM ORI NICIODATĂ. Cartoful fierbinte pe nume Unirea —» Nicolae Federiuc
10:49:51”Democrație sustenabilă prin educație electorală!” – o campanie a bibliotecii din Ungheni, demnă de locul I —» BPR Ungheni's Blog
15:52:04Jesus’ first miracle —» Erik and Elena Brewer's Weblog
11:25:30AZI ȘI DE-A PURURI! —» Leo Butnaru
07:06:26Фотографы —» Бессарабские хроники
06:44:20RELAȚIA CU UN BĂRBAT NARCIS —» Lifestyle
15:11:57God’s Promises for Difficult Days —» Erik and Elena Brewer's Weblog
14:56:21Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
12:14:58Rezultatele Evaluării externe periodice 2021-2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
06:23:51POEME, CĂRȚI PRIN ANI... —» Leo Butnaru
15:24:40Prima întâlnire cu un scriitor —» BiblioCity
11:21:17MIȘCĂRILE SUBIECTULUI —» Leo Butnaru
10:00:48Pâinea noastră cea de toate zilele —» Moldova Creștină
10:00:21Să îmi iubesc dușmanul | Editorial Radu Blendarencu —» Moldova Creștină
08:38:02Scriitorul Volodymyr Vakulenko a fost ucis. Trupul său a fost găsit la Izium —» nimic nu e asa cum pare a fi...
08:00:152 NUVELETE. MISTERIOASELE TRANSFORMĂRI DIN... EL, ÎN... EA... —» Leo Butnaru
06:01:15DUPĂ AUSCHWITZ POEZIA A FOST ȘI ESTE OBLIGATORIE —» Leo Butnaru
19:06:54Omonimele – cum le deosebim sensul? —» Moldova Creștină
18:47:23RomStoria: Noi nu suntem țigani! —» Curaj.TV | Media alternativă
17:10:59Au lăsat mașina în intersecție ca să-și ia de mîncare! —» Curaj.TV | Media alternativă