Nomenclatura din R.Moldova a obtinut o victorie categorica impotriva poporului

Alianta a murit, zic unii comentatori a fenomenului politic moldovenesc. Ultimele scandaluri dintre componentele AIE, au dezgolit interese inguste de grup, mai simplu zis, lupta pentru ciolan , care au dezgustat profund alegatorii.
Solutia corecta pentru a stopa lupta intre partide si controlul politic asupra intreprinderilor de stat – este privatizarea de urgenta a acestora. Proprietatea privata este motorul dezvoltarii economice, iar statul trebuie sa aiba doar un rol de garant al competitiei  egale, al functionarii legilor si statului de drept.
Sunt de acord partial, cu cei care declara ca AIE a murit, in sensul ca a dezamagit, ca a devenit o structura neperformanta, care nu produce reforme , si s-a transformat in “kormuska”. Un singur exemplu, la aproape doi ani de guvernare AIE, nu avem o Strategie de reformare a justitiei!
Sistemul politic , nascut din modificarile constitutionale din anul 2000, a produs doua feluri de regimuri politice, autoritar si nedemocratic sub Voronin, atinci cind un singur partid reuseste sa cistige peste 61 de mandate in Parlament  si clientelar sub AIE-1 si AIE-2, atunci cind puterea politica si executiva se imparte intre partidele intrate in Parlament, care formeaza majoritatea de guvernare.
Diferenta intre ele consta in faptul, ca spre deosebire de regimul autoritar, in regimul clientelar al AIE exista o minima democratie, caci gruparile care impart puterea politica sunt in competitie intre ele pentru voturile cetatenilor si resursele statului, se critica si se ataca unele pe altele folosind instrumente media, si de aici si senzatia de democratie.
Insa si cel autoritar si cel clientelar , sunt ambele la fel de periculoase pentru R.Moldova.
Da, guvernarea AIE este mai democratica decit  guvernarea comunista, dar la fel de coruptibila, clientelara si neperformanta.
Este evident ca AIE trebuie tratata ca un rau mai mic, ca o structura tranzitorie catre o viitoare guvernare, cu adevarat democratica si reformatoare. Pe buna dreptate , noi am fost naivi, crezind ca odata cu crearea AIE, se vor rezolva toate problemele. Am uitat ca actuala clasa politica in mare parte, este formata si educata in laboratoarele fostului Partid Comunist al Moldovei si al temutului KGB. Iar cind privesti cine comenteaza in media fenomenul politic, comentatorii politici, adica cei care interpreteaza si mesteca pentru popor activitatile politicienilor, vezi ca o buna parte din ei, in special seniorii, sunt sau fosti politruci pe timpul URSS, sau chiar ofiteri de KGB si GRU!!!, te iau fiorii, nu alta.
Cu aceasta clasa politica si cu acesti analisti, dorim sa europenizam R.Moldova?!
Chiar si in lipsa unei legi a lustratiei, patronii posturilor de televiziune, in special rechinii tineri, ar trebui sa mai intervina, sa nu permita otravirea cetatenilor de catre fostii soldati si ofiteri ideologici a regimului sovietic.

Independenta si europenizarea R.M. nu se poate face cu oamenii vechi, care au servit regimul de ocupatie sovietic, cu toata stima fata de multi dintre ei, dar o buna parte sunt brute mancurtizate si arogante, si cind vad ca lauda actuala guvernare, asa cum au sustinut-o subtil si pe precedenta comunista, ma intreb, unde am ajuns?

Pe ruinele AIE, trebuie sa apara o forta noua politica, sau un lider national , care sa scoata Moldova din moarte clinica. Nu minoritatile nationale sunt de vina pentru raminerea in urma a R.Moldova, ele acatuiesc doar circa 20% din populatie. R.M. conform doctrinelor constitutionale, este un stat national cu o majoritate nationala de moldoveni/romani de circa 80% , si in mod normal, acestia ar trebui sa aiba o elita patriotica, proeuropeana, care sa transmita in mase ideile reformatoare si de modernizare europeana. In realitate elita politica si culturala a tarii este impartita pe vectorul est/vest, intre romanism si moldovenism, ceea ce iarasi este o diversiune. Partea din elita moldovenista este proruseasca si face jonctiune cu PCRM , in acest mod acest partid adaugind la votul minoritatilor etnice, inca circa 20% din moldoveni si astfel, detinind primul loc in preferintele electoratului.
O solutie despre care am mai vorbit, ar fi alegerea directa a Presedintelui tarii. Un Presedinte sustinut de UE si SUA, ar putea, asa cum a demonstrat Saakasvili in Georgia, sa stirpeasca coruptia mare, si sa impuna reformele necesare, inclusiv in justitie. Am fost in Georgia, si am vazut ca sediul Ministerului de Interne este transparent, din sticla, ca politia nu este corupta, este amabila, si ca cel mai important – oamenii simpli stimeaza politia, o lauda si se adreseaza cu incredere atunci cind au probleme.
Si atentie, Georgia nu are CCCEC, si nici SIS, functiile acestor structuri fiind indeplinite de catre subdiviziuni a MAI si Procuraturii. Iar lumea criminala georgiana, renumitii, asa numitii “vor v zakone”, stau la puscarie, sau au fugit in Rusia, unde isi continua activitatile criminale.

Daca va continua asa cum este astazi, R.M. este condamnata la disparitie ca stat. Nomenclatura de toate culorile din RM a obtinut o victorie categorica impotriva poporului, care a cedat si in mare parte a fugit peste hotare. Societatea civila este slaba si nu poate sa opuna rezistenta partidelor si nomenclaturii. Statul R.M. de fapt deserveste interesele unei nomenclaturi hapsine transpartinice, iar cetatenii simpli sunt tratati cu aroganta si dispret.
Un stat care nu isi controleaza intreg teritoriul, cu problema trasnistreana separatista nerezolvata, cu un PIB  asemanator tarilor africane de circa 1300 dolari SUA anual pe cap de locuitori, cu o clasa politica corupta si aservita, nu poate exista mult timp la hotarele UE. Posibil ca R.M. mai are la dispozitie doar vreo 10 ani, in care trebuie sa se schimbe ceva radical spre bine.
Alianta a murit, traiasca Alianta.


Filed under: Uncategorized

Sursa
2011-06-30 10:03:02Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

13:13:345G în avioane, Wi-Fi pe șosele – decizia Comisiei Europene deschide noi oportunități de inovare —» Elena Robu
12:12:29ACUM ORI NICIODATĂ. Cartoful fierbinte pe nume Unirea —» Nicolae Federiuc
07:06:26Фотографы —» Бессарабские хроники
06:44:20RELAȚIA CU UN BĂRBAT NARCIS —» Lifestyle
14:56:21Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
12:14:58Rezultatele Evaluării externe periodice 2021-2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
15:24:40Prima întâlnire cu un scriitor —» BiblioCity
10:00:48Pâinea noastră cea de toate zilele —» Moldova Creștină
10:00:21Să îmi iubesc dușmanul | Editorial Radu Blendarencu —» Moldova Creștină
19:06:54Omonimele – cum le deosebim sensul? —» Moldova Creștină
18:47:23RomStoria: Noi nu suntem țigani! —» Curaj.TV | Media alternativă
17:10:59Au lăsat mașina în intersecție ca să-și ia de mîncare! —» Curaj.TV | Media alternativă
12:50:17Nu-și mai roade unghiile! Cum am rezolvat problema —» Sunt MAMĂ!
11:10:30Jurnaliștii comunitari au participat la Gala Jurnalistului Comunitar —» BPR Ungheni's Blog
08:01:35Сказочная палитра Бессарабии на полотнах Михаила Пейкова —» BiblioCity
06:43:44Să păzim poruncile lui Dumnezeu şi, cu dânsele, sufletele noastre! —» Portalul Tineretului Ortodox din Moldova
05:39:26Postul Nasterii Domnului —» Portalul Tineretului Ortodox din Moldova
09:09:21Activități Advent Calendar 2022. Ce vom face anul acesta —» Sunt MAMĂ!
07:04:35LINIA VIEȚII —» Leo Butnaru
14:49:58DINTR-O POSIBILĂ ANTOLOGIE, 2014 —» Leo Butnaru
12:34:49Dorința Sexuală Primitivă, Diferența de Vârstă în Relație și Erecția la Copii —» Curaj.TV | Media alternativă
10:11:03SOLIDARITATE —» Leo Butnaru
07:07:40Milostenia nu-i mai mult sau mai puţin merituoasă, după însemnătatea darurilor —» Portalul Tineretului Ortodox din Moldova
20:08:31Polițistă la volan, la fel ca bărbații cu epoleți, sfidătoare —» Curaj.TV | Media alternativă
19:47:06Am pierdut mii de dolari pe false ”investiții”! —» Curaj.TV | Media alternativă