Cine va guverna în Moldova?

În ultimele zile au apărut tot mai multe zvonuri despre o eventuală cădere a guvernului Filat. Iar la cum decurg lucrurile în acest moment, chiar nu văd cum ar mai putea funcționa acest guvern, mai ales după ce Filat i-a cerut voalat demisia lui Lazăr, iar vicepreședintele PD a venit cu o replică foarte acidă la adresa Premierului. Și nu pot să nu-i dau dreptate în acest caz lui Lazăr. Pentru că dacă ești Premier și un subaltern al tău te umilește în felul în care o face Lazăr, nu poți să-i ceri demisia prin declarații de presă voalate, ci s-o faci direct, așa cum i-ar sta bine unui șef de guvern adevărat. Dar la ce atitudine are Filat, așa răspunsuri primește de la cel care, în mod normal, ar trebui să se comporte precum un subaltern și să-i îndeplinească dispozițiile. Oricine ar fi fost în locul lui Lazăr, văzând cât de inconsecvent și șovăielnic e Filat, ar fi procedat la fel.

Ce alternative există

Revenind însă la zvonurile privind o eventuală cădere a guvernului Filat, care devin tot mai puternice și mai credibile, nu putem să nu ne întrebăm și ce ar urma după această eventuală cădere?

Pentru Filat nu există foarte multe alternative, și pe oricare dintre ele ar miza, are nevoie de foarte mult sânge-n instalație și curaj pentru a o putea scoate la capăt, caracteristici de care, însă, nu prea a dat dovadă niciodată.

1. Prima alternativă a lui Filat ar fi să rămână, în continuare, Premier în această formulă. Dacă ar face această alegere Filat ar fi ridicol. Pentru că Lazăr îl va lua în continuare la mișto și nici nu se va gândi la demisie, iar de ”măsuri asumate” împotriva păpușarului nici nu poate fi vorba. O guvernare în actuala formulă, care va funcționa în condițiile de astăzi, nu poate decât să-l dezavantajeze pe Filat. Iar lupta ”asumată” cu păpușarul se va rezuma doar la declarații țipătoare de presă și nimic mai mult. Pentru a lupta cu Plahotniuc ai nevoie să tai sistemul de la rădăcină și să construiești altul. Mai bine zis să lași să crească altul. Unul sănătos.

2. Iar aici ajungem la a doua alternativă a lui Filat, care de fapt, nici nu prea poate fi considerată o alternativă. Spun asta pentru că ar trebui să meargă într-o alianță cu PCRM. Ori o alianță cu PCRM nu-i va garanta mare lucru lui Filat. Nici măcar fotoliul de Premier pentru prea mult timp, pentru că la cum îl cunoaștem pe Voronin și la cât de mult s-a iubit acesta cu păpușarul nu cu multă vreme în urmă, nu putem exclude o reaprindere a sentimentelor între cei doi. Dacă mai adăugăm aici și trădarea alegătorilor, care nu vor uita să-l sancționeze, atunci Filat chiar nu are niciun motiv să meargă într-o alianță de guvernare cu PCRM, pentru că riscurile ar fi uriașe.

3. Se mai discută și o eventuală guvernare a PLDM cu susținere parlamentară. Asta însă nu poate fi posibilă fără susținerea PCRM-ului. Iar condițiile comuniștilor de a susține un asemenea guvern ar fi cu siguranță unele destul de dure, și nu se vor lăsa până ce nu vor obține funcția de Președinte al țării. Nici o astfel de formulă nu i-ar asigura vreo stabilitate lui Filat și fotoliului de care ține, fiind cam la fel de sinucigașă și ca în cazul 2.

4. Niște analiști politici romantici de pe la Chișinău vorbesc despre guvern de tehnocrați moldoveni, neafiliați politic. Un astfel de guvern chiar are cele mai mici șanse de existență, pentru că la ora actuală în Moldova nu ai de unde-i lua pe acești ”tehnocrați neafiliați politic”. Și chiar de s-ar găsi, cu siguranță acești vor fi ”neafiliați” în primele 5 minute de guvernare, după care îi vor chema pe Filat, Plahotniuc și Voronin la licitație și se vor afilia foarte rapid. Din păcate așa-i firea moldoveanului.

5. Mai există o alternativă, pe care eu o consider a fi chiar cea mai viabilă în situația dată și care ar împăca pe toată lumea. Ar împăca-o dacă această lume (politicienii moldoveni) ar fi normală și și-ar dori cu adevărat bunăstarea acestei țari. Eu o văd în felul următor: Guvernul Filat să demisioneze, Parlamentul să aleagă Președintele țării, iar noul Președinte să numească Premierul. Iar acest Premier să nu fie un moldovean. Să fie un om propus de Bruxelles, dacă tot absolut toate forțele politice care sunt astăzi în Parlament se bat cu pumnul în piept că vor Integrare Europeană. Dacă sunt atât de sinceri și deschiși reformelor, să accepte ca măcar în următorii 3 ani, până la viitoarele alegeri parlamentare, să avem un guvern de tehnocrați europeni profesioniști.

Sunt sigur că Europa ar răspunde afirmativ la o asemenea propunere și că ritmul reformelor ar lua-o foarte rapid din loc. Pentru a se realiza însă acest lucru avem nevoie de foarte multă voință politică. Cum însă oamenii care decid în acest moment în politica moldovenească sunt Filat, Plahotniuc și Voronin, mai mult ca sigur că niciunul dintre ei nu ar accepta o asemenea formulă. Deoarece toți au afaceri dubioase, iar o Putere corectă ar reprezenta un adevărat pericol pentru ei. 

În aceste condiții, șansele pentru o guvernare viabilă pentru Republica Moldova sunt foarte scăzute. Iar viteza cu care ne apropiem de alegeri anticipate crește tot mai mult.


Sursa
2011-06-27 17:55:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

13:13:345G în avioane, Wi-Fi pe șosele – decizia Comisiei Europene deschide noi oportunități de inovare —» Elena Robu
07:06:26Фотографы —» Бессарабские хроники
06:44:20RELAȚIA CU UN BĂRBAT NARCIS —» Lifestyle
14:56:21Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
12:14:58Rezultatele Evaluării externe periodice 2021-2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
15:24:40Prima întâlnire cu un scriitor —» BiblioCity
10:00:48Pâinea noastră cea de toate zilele —» Moldova Creștină
10:00:21Să îmi iubesc dușmanul | Editorial Radu Blendarencu —» Moldova Creștină
19:06:54Omonimele – cum le deosebim sensul? —» Moldova Creștină
18:47:23RomStoria: Noi nu suntem țigani! —» Curaj.TV | Media alternativă
17:10:59Au lăsat mașina în intersecție ca să-și ia de mîncare! —» Curaj.TV | Media alternativă
12:50:17Nu-și mai roade unghiile! Cum am rezolvat problema —» Sunt MAMĂ!
11:10:30Jurnaliștii comunitari au participat la Gala Jurnalistului Comunitar —» BPR Ungheni's Blog
08:01:35Сказочная палитра Бессарабии на полотнах Михаила Пейкова —» BiblioCity
09:09:21Activități Advent Calendar 2022. Ce vom face anul acesta —» Sunt MAMĂ!
07:04:35LINIA VIEȚII —» Leo Butnaru
14:49:58DINTR-O POSIBILĂ ANTOLOGIE, 2014 —» Leo Butnaru
12:34:49Dorința Sexuală Primitivă, Diferența de Vârstă în Relație și Erecția la Copii —» Curaj.TV | Media alternativă
10:11:03SOLIDARITATE —» Leo Butnaru
07:07:40Milostenia nu-i mai mult sau mai puţin merituoasă, după însemnătatea darurilor —» Portalul Tineretului Ortodox din Moldova
20:08:31Polițistă la volan, la fel ca bărbații cu epoleți, sfidătoare —» Curaj.TV | Media alternativă
19:47:06Am pierdut mii de dolari pe false ”investiții”! —» Curaj.TV | Media alternativă
16:46:38Imagine Dragons va cânta la festivalul Untold 2023 —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
10:00:08Anxietatea – de la cauze și consecințe, la soluții —» Moldova Creștină
08:50:04DIN ISTORIA (ȘI GEOGRAFIA) LITERATURII ROMÂNE ÎN IMAGINI © —» Leo Butnaru