Basarabia e România?

Răspunsul am încercat să îl aflu şi eu astăzi. Am fost la lansarea de carte cu acelaşi nume „Basarabia e Rommade by meânia?” a sociologului Dan Dungaciu în care a încercat să abordeze „problema”, dacă o putem numi aşa.

Lume multă s-a adunat. Din toate breslele: jurnalişti (ce-i drept că puţini), ONG-işti, oameni de artă, oameni simpli, politicieni, guvernanţi chiar. A fost şi ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa. Oare de ce? Dar fie, asta e o altă temă…

Ceea ce am încercat să înţeleg din cele spuse de vorbitorii adunaţi, precum scriitorul și deputatul Ion Hadârcă, istoricul Igor Cașu, jurnalistul Val Butnaru, deputatul Vlad Lupan, şi Gheorghe Erizanu, e că fiecare din ei are o părere vizavi de acest subiect.  Erau mulţi, dar nu au căzut de acord cu toţii că „Da, Basarabia e România!”.

La un moment dat chiar am rămas surprinsă când l-am auzit pe Val Butnaru că a exclamat că e de acord cu afirmaţia că Basarabia e Pământ Românesc, dar nu şi cu expresia că Basarabia e România. Într-un fel sau altul aş fi de acord şi eu cu el. Dar a rostit cu aşa o încredere în sine, încât parcă balanţa indeciziei ar trece mai mult pentru prima variantă. Tot el a fost cel care a afirmat că în spatele acestei dileme stă Federaţia Rusă. „Să nu fi fost Rusia, ar dispărea problema celor 2 limbi, ar dispărea cele 2 mitropolii, cele 2 politici externe promovate de guvernanţi, etc”, a ţinut să mai precizeze Val Butnaru.

Dar am rămas şi mai nedumerită la altă afirmaţie: „Moldova e un stat fără naţiune!”. Oare chiar aşa să fie? Oare chiar suntem un popor şi care nu ne putem identifica etnic? Eu, spre exemplu, ştiu cine sunt, ştiu cine îmi sunt strămoşii şi ştiu şi sunt sigură că asemeni mie mai sunt şi alţii. Nu ar trebui să generalizăm. Da, avem ruşi, ucraineni, găgăuzi, romi pe teritoriul ţării, dar asta nu e motiv de a declara sus şi tare că în Moldova nu avem o naţiune!

S-a mai afirmat că nu avem o idee naţională. Atunci ce să spunem despre 7 aprilie 2009? Ce a fost atunci? Oare nu o made by me a unit tinerii să iasă în Piaţa Marii Adunări Naţionale?

Da, din punct de vedere geopolitic Basarabia numai există. Există Republica Moldova. Dar termenul de Basarabie a existat. Şi mai există în inimile celor puţini rămaşi în viaţă, dar născuţi în prima jumătate a secolului trecut.

Totuşi, Basarabia mai există şi azi. Doar că sub alt nume. Şi, DA! Basarabia este România, doar că din punct de vedere etnic. Şi NU! Basarabia nu e România din punct de vedere politic. Dar atunci apare întrebarea, de ce nu avem nevoie de un traducător când vorbim cu cineva din România sau cum s-ar putea traduce din limba „moldovenească” în cea română „Mama coace pâine” sau „dor, doină”?

Dilemă, nu?

Igor Caşu a ţinut să accentueze o idee, pe care cred că mulţi ar susţine-o, dar şi mulţi ar a condamna-o. „Problema unirii se poate rezolva doar prin integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană şi prin dispariţia hotarului ce desparte Republica Moldova de România”. Dar oare aceasta e soluţia? Oare aceasta va convinge susţinătorii unei vechi idei de partid?

Aş recomanda să răsfoiţi măcar un pic filele cărţii „Basarabia e România?” (Nu fac publicitate). La sigur nu veţi regreta.  Şi poate voi veţi găsi un răspuns sută la sută argumentat despre cine suntem noi şi de unde venim: Fiinţele ce respiră, locuiesc şi activează în spaţiul dintre Prut şi Nistru.

Eu, cel puţin, am mai aflat ce opinii mai au şi alţii vizavi de acest subiect. E pentru prima dată, pentru mine, când am reuşit să prind un amalgan de idei şi afirmaţii la o singură întrebare. Şi mă bucur că pot sa preyint argumente întru susţinerea celor care afirmă că Basarabia e România şi pot sa îi copntrazic pe cei care nu sunt de acord cu această afirmaţie.Sursa
2011-06-23 23:18:56Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

11:10:30Jurnaliștii comunitari au participat la Gala Jurnalistului Comunitar —» BPR Ungheni's Blog
07:04:35LINIA VIEȚII —» Leo Butnaru
14:49:58DINTR-O POSIBILĂ ANTOLOGIE, 2014 —» Leo Butnaru
10:11:03SOLIDARITATE —» Leo Butnaru
07:07:40Milostenia nu-i mai mult sau mai puţin merituoasă, după însemnătatea darurilor —» Portalul Tineretului Ortodox din Moldova
20:08:31Polițistă la volan, la fel ca bărbații cu epoleți, sfidătoare —» Curaj.TV | Media alternativă
19:47:06Am pierdut mii de dolari pe false ”investiții”! —» Curaj.TV | Media alternativă
16:46:38Imagine Dragons va cânta la festivalul Untold 2023 —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
10:00:08Anxietatea – de la cauze și consecințe, la soluții —» Moldova Creștină
08:50:04DIN ISTORIA (ȘI GEOGRAFIA) LITERATURII ROMÂNE ÎN IMAGINI © —» Leo Butnaru
05:42:32«Новости Приднестровья» продолжают тырить —» Бессарабские хроники
00:05:00Black Friday: All of Our Deals in One Spot —» Misterioz
18:44:12Cehia. Moldovenii de peste hotare sunt „diasporă” —» Curaj.TV | Media alternativă
17:24:22Zice că l-au păcălit cu locul de muncă în Germania —» Curaj.TV | Media alternativă
14:27:05Programul ,,Opera jubiliară a anului 2022” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:26:41Infografic ,,Septembrie - nici o zi fără lectură" —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:30:29REVISTA „NEUMA” ÎNTREABĂ —» Leo Butnaru
10:10:31A fi bun nu costă mult, dar aduce dobânzi mari! —» Moldova Creștină
18:55:30Valurile mortale din asfalt au supraviețuit două anotimpuri —» Curaj.TV | Media alternativă
18:48:59Tramvaiul răzbunător de pe ruta 11 —» Curaj.TV | Media alternativă
16:02:58Omofonele – unde punem cratima?  —» Moldova Creștină
16:00:13Ar trebui să ne doară… | Poezie de Mașa Rotaru —» Moldova Creștină
13:00:16Interviu cu Vasile Gherasimciuc, Director al Sărbătorii Speranței în Moldova (14-16 Iulie 2023) —» Moldova Creștină
10:30:02POET AL AVANGARDISMULUI UCRAINEAN - VICTIMA BOLȘEVISMULUI —» Leo Butnaru
10:00:14Nu ne mai pasă | Opinie Mașa Rotaru —» Moldova Creștină