La 21 februarie am avut marea ocazie să particip la o cursă inedită: „Curse pentru mediu curat și turism responsabil”, cu ocazia Zilei Internaţionale a Ghidului de Turism ( sărbătorită la data de 21 februarie).
Deși, despre eveniment am aflat cu mult timp înainte că să se fi anunțat oficial, eu deja știam că voi participa, (apropo, merci pentru invitație, Lilia) . Nu este prima cursă organizată de Asociaţia Jurnaliştilor de Mediu şi Turism Ecologic din RM și Clubul Cicliştilor Amatori din RM, dar de data aceasta un rol aparte l-a avut și Asociația Ghizilor, Lectorilor și Translatorilor din RM.
Scopul evenimentului, (dar și a campaniei, în general), este de a sensibiliza reprezentanții industriei turismului, jurnaliștii, cetățenii Republicii Moldova asupra modului sănătos de viață, promovând, în același timp, potențialul turistic al țării.
Ceea ce pot spune din start, că a fost ceva destul de neobișnuit, dar și destul de „sănătos” în același timp.
Nu cred că fiecare dintre cei care citește acum acest blog ar renunța la așternutul cald, de sâmbătă dimineața, pentru a alerga la temperaturi negative. Iată că aproximativ 50 de oameni au făcut acest lucru: jurnaliști, cicliști, ghizi, ba chiar și copii, și chiar și persoane de peste ocean au decis să-și împartă dimineața împreună.

Ne-am întâlnit în PMAN. Eram printre primii participanți care au sosit, și reușisem să îngheț de-a binelea până acele ceasornicului de pe Arcul de Triumf au bătut ora 10.00.

A urmat o întrare spectaculoasă a cicliștilor și un cuvânt de salut din partea organizatorilor, ba chiar și a vice=ministrului mediului Dorin Dusciac.
A urmat îmbarcarea într-un autocar tare confortabil cu WI-fi, și o oprire la Podul de la Telecentru, pentru o poză comună. Drumul până la vinăria Mileștii Mici a fost destul de scurt, dar și destul de bun, chiar și cicliștii au confirmat-o.

Am rămas plăcut surprinsă de cele văzute la intrare. Pietre, dar și o curățenie de invidiat. Ne-a întâmpinat chiar directorul, dl Gheorhe Castraveț, de la care am aflat și mai multe lucruri.

1. Vinăria Mileștii Mici are o „adâncime” de 86 de m.
2. Aici există o ”colecție de aur” din vin de calitate și vin de calitate superioară, din anii 1986-1987, inclusă în Cartea Recordurilor.

3. Salariul minim al unui angajat al vinăriei este de 5000 de lei.
4. Anual, Vinăria e vizitată de circa 20.000 de turiști.
5. Din acest an, e posibil ca numărul acesta să mai crească datorită traseului turistic Prahova-Ialoveni.
6. Se vrea reabilitarea drumului Piatra Albă- str. Grenoble din Chișinău, pentru a ajunge mai ușor la destinație.
7. Ghizii vorbesc româna, rusa, engleza, franceza și italiana.
(un filmuleț realizat de Media TV Cimișlia)
8. Noi nu suntem primii care am fugit prin această oraș-subteran vinicol. Angajații vinăriei fug în fiecare zi pe aici. 
9. Orașul subteran se întinde pe aproximativ 52 de km ( noi am exploarat doar vreo 3).
10. Există mai multe trasee, pentru excursii, pentru cicliști, mașini, pentru angajați.
11. Cea mai scumpă sticlă de vin costă aproximativ 29.000 lei, din anul 1973. E un vin alb, de desert, dar are o culoare mai mult aurie cu denumirea de „Buket Moldavii”.
12. Se zice că vinăria se află acum pe locul unde câteva sute de ani în urmă era Marea Sarmară.

13. Un fapt destul de interesant, cel puțin mie mi s-a părut, toate magazinele de firmă ale vinăriei Mileștii Mici sunt aranjate în subsoluri, pentru că se conduc după principiul că în subsol, vinul se păstrează mai bine.
14. Pe aici a fost și Steve Seagal.

15. Vizita vinăriei, pentru cei care vor să o facă, costă de la 300 de lei, cu degustarea a trei tipuri de vin.
Și tare mi-a plăcut declarația directorului vinăriei când a anunțat că „aici transformă licoarea din bobița de struguri în vinurile Mileștii Mici”.
Cât privește cursa, a fost tare nostimă. Am avut 3 popasuri, ultimul fiind chiar și cu o degustare de vin alb, roșu și spumant și cu plăcințele.

O altă oprire a avut loc la sala cu „Colecția de aur” pe care am putut să o admirăm din plin.

Mi-au plăcut și străzile denumite după soiurile de vin: Cabernet, Sauvignon, Pinot, Aligote. Ceva neobișnuit. Și butoaiele aranjate gospodărește „pe străzi”, chiar dacă au mai mult rol estetic.

Mă așteptam să fie cu mult mai greu, dar am rezistat la cele 12 grade, doar în tricou. Și credeam că vom avea parte de mai multă umezeală și miros de vin. Dar nu a fost chiar așa. Plămânii au suportat destul de ușor aerul orașului subteran. Poate din acest motiv, am reușit să ajung a treia la final, după Constantin și Andrei. 
