Gambitul comunist


Comuniștii moldoveni, conștienți de faptul că bătălia politică din Republica Moldova este una care are mai multe semnificații simbolice decît cele de la prima vedere, au făcut deja rocada și se pregătesc de un gambit. Deși partidele puterii, în care se regăsesc liberal democrații conduși de Vladimir Filat, liberalii lui Mihai Ghimpu și social democrații conduși de Marian Lupu, au servit cupele cu șampanie, jocul de șah încă nu a luat sfîrșit.

Opoziția moldavă, deși a pierdut municipiul Chișinău, a cîștigat controlul în principalele orașe și centre regionale ale Republicii Moldova, centre care au capabilitatea de a asigura importante fluxuri financiare pentru singurul partid de opoziție din Republica Moldova, cel al comuniștilor. Controlul partidelor politice asupra fluxurilor financiare existente în acest spațiu, devine imperativ în condițiile în care campaniile electorale moldovenești devin din ce în ce mai scumpe. Orașe ca Otaci, Lipcani, Taraclia, Soroca și am enumerat doar cîteva din cele 86 de localități mari în care stînga moldovenească deține controlul după turul doi al alegerilor locale generale, au capacitatea de a își asigura singure dezvoltarea economico-financiară locală dar au și puterea de a oferi noi bazine electorale.

A știi să pierzi, pentru a cîștiga în perspectivă este o tactică mai puțin folosită de către politicienii din Republica Moldova, aceștia dorindu-și puterea pentru beneficii imediate. Eșecul de la prima vedere al comuniștilor ascunde în el cîștigul unor importante centre strategice pe care PCRM le va folosi în bătălia din toamnă.

Singurul partid din alianța de guvernare care gîndește în perspectivă, este cel condus de liberal democratul Vladimir Filat, care a reușit să își consolideze bazinul electoral, cîștigînd conducerea a 283 de localități. Partidul Democrat a obținut primăriile a 218 de localități iar liberalii moldoveni controlează 97 de primării. Partidele Alianței pentru Integrare Europeană,aflată la guvernare, din cele 900 de primării existente în Republica Moldova, au obținut împreună controlul a 598 de primării. Comuniștii moldoveni, au obținut controlul asupra 202 autorități locale.

Prezent la interviul dimineții de la postul de radio chișinauean Ploia de Argint, Victor Gurău, care alaturi de alți politilogi din Republica Moldova este și unul din ideologii PCRM, afirma că rezultatul "bun" obținut de comuniștii moldoveni la alegerile locale generale fac posibil ca potențialul răspuns la eventualele negocieri referitoare la evitarea alegerilor anticipate și participarea deputaților PCRM la alegerea șefului statului moldovean, să fie unul negativ. Gurău consideră că partidele puterii se simt timorate de faptul că în ciuda demonizării timp de doi ani a comuniștilor moldoveni, în ciuda tuturor discursurilor și ale acțiunilor anti-comuniste care au avut loc din 2010 pînă în prezent, o parte importantă a electoratului moldovean alege încă secera și ciocanul. Din datele statistice puse la dispoziție de Comisia Electorală Centrală din cele 900 de primării partidele din alianță controlează 598. Singuri, comuniștii moldoveni, în ciuda tuturor demonizărilor la care au fost supuși, au reușit să obțină controlul a 202 de localități. Această frică, care deși pare că păzește harbuzăria, este însă responsabilă de apariția tuturor erorilor de comportament ale AIE, a spus politologul moldovean, referindu-se la certurile și fricțiunile existente în sînul alianței de guvernare din Republica Moldova.

După analiza la rece a rezultatelor alegerilor locale generale putem concluziona că atît opoziția cît și cele trei componente ale puterii au destule forțe pentru a aștepta demararea unei alte competiții electorale cea parlamentară. Răspunsul negativ oferit de premierul moldovean în cadrul unei emisiuni de televiziune referitor la o posibilă prezență a lui Igor Dodon în cabinetul de miniștri condus de Filat, ne face să credem că Republica Moldova va rămîne fără un președinte ales de către actualii deputați ai Parlamentului de la Chișinău, deci alegerile parlamentare sînt inevitabile.

În Moldova alegerile s-au terminat! Trăiască alegerile!

Up-date :

Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei a respins planul propus de Alianţa pentru Integrare Europeană, pentru depăşirea crizei privind alegerea preşedintelui prin modificarea normelor constituţionale printr-o simplă lege organică, aprobată de majoritatea parlamentară.

În răspunsul său la interpelarea Curţii Constituţionale a Moldovei, comisia a menţionat că norma privind alegerea şefului statului prin 3/5 de voturi ale deputaţilor nu poate fi modificată prin lege organică.


Sursa
2011-06-21 09:51:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

09:41:02Număr record de crame la Vernisajul Vinului —» Fine Wine
14:43:57UE va oferi peste 530 de milioane de euro pentru cooperare teritorială incluzând Ucraina și Moldova în perioada 2021-2027 —» Elena Robu
13:11:39Lansarea platformei online compensatii.gov.md —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:29:345 decembrie - Ziua Internaţională a Voluntarilor în Slujba Dezvoltării Economice şi Sociale. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:27:02Anunţ ,,Ajutor la contor" —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
08:14:13CSE a dispus revizuirea tarifelor pentru energie electrică —» Elena Robu
21:47:46Omonimele – cum le deosebim sensul? (2) —» Moldova Creștină
19:56:23Decembrie, luna totalurilor și a concluziilor #live #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
19:49:53Dezbatere: Capitalismul pe muchie de cuțit —» Curaj.TV | Media alternativă
18:23:50Mărul otrăvit al lui Cristoiu —» Nicolae Federiuc
15:11:41Spune că a lucrat o lună în Polonia fără să fie plătit —» Curaj.TV | Media alternativă
15:01:03În R. Moldova, poliția a descoperit o rachetă căzută în apropierea orașului Briceni —» Elena Robu
14:58:07Dumitru – primul moldovean în echipa politici Google/Youtube —» Curaj.TV | Media alternativă
14:52:11Cum evităm E-urii din alimentație și alte substanțe periculoase pentru sănătatea noastră —» Elena Robu
14:19:05Lena Chilari la atelierul Vlad Ioviță, Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
14:11:00Acțiune unionistă la Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
14:07:02Fărădelegi pe strada Armenească, cu complicitatea poliției —» Curaj.TV | Media alternativă
13:45:42Despre impact —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
09:45:36Ce să faci când continuu visezi pe cei morți? —» Moldova Creștină
06:48:03Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
06:44:00Laboratorul internațional „Noi perspective asupra designului instituțional al finanțării publice pe bază de proiect pentru cultură în țările Parteneriatului Estic" —» BiblioCity
07:38:16Micile și marile bucurii ale lunii noiembrie 2022 —» Sunt MAMĂ!
11:56:54Город Днепр за один день —» Бессарабские хроники
11:05:27Erotic massage Bucharest Romania —» Virtual Chişinău
06:25:28VINO SĂ STĂM SUB POM, SAU - FORMULA DE POLITEȚE —» Leo Butnaru