Omul şi banii
Comportamentul oamenilor se modifică fundamental în funcţie de sumele pe care le au la dispoziţie pentru cheltuiala proprie. Astfel, lipsa banilor poate fi percepută ca o înrobire şi o izolare a oamenilor. Oamenii săraci socializează mai puţin şi au o viaţă mult limitată. Posibilităţile financiare deschid multe uşi. Totodată, la atingerea unui anumit nivel de înavuţire, oamenii încep să fie preocupaţi de nevoi mai elevate şi de autodepăşire. Am avut ocazia să cunosc oameni care nu au avut multe posibilitaţi, dar care norocul le-a surâs în viaţă şi au reuşit să strângă mici averi. Au fost complet schimbaţi. Au devenit mai sociabili, mai încrezători în forţele proprii.Existenţa sărăciei crează sentimente de neputinţă şi de frustrare celor care se află într-o perioadă de regres economic personal şi care nu se pot adapta mediului economic în continuă schimbare. Această reacţie le scade şi mai mult şansele de reuşită şi de relansare economică. Pe de altă parte le scade puterea de negociere datorită constrângerilor economice şi necesităţii acoperirii nevoilor primare.
După depăşirea perioadei dificile, şi relansarea economiei familiei oamenii tind să uite de perioadele dificile transformându-se ei înşişi în “asupritori” ai celor nevoiaşi. Un nivel mulţumitor de trai asigură şi un confort mental şi o linişte interioară care permite o viziune detaşată asupra problemelor şi realizarea unor alegeri mai bune. O astfel se situaţie oferă şi o poziţie mai bună de negociere. Îndestularea sau îmbogăţirea determină şi o schimbare psihologică a individului. Acesta tinde să fie mai puţin atent cu cheltuielile “mărunte” şi este predispus exceselor şi risipei.
Societatea viitorului trebuie să aibă în vedere aceste înclinaţii ale individului. În paralel cu eforturile de eradicare a sărăciei, trebuie legiferate excesele si este necesară crearea unei societăţi cu o mentalitate de cumpătare. Această etapă este obligatorie şi necesară înaintea eliminării banilor.
Aşa cum în economia contemporană, sunt oameni care dispun şi gestionează resurse uriaşe în cadrul orelor de muncă pentru un salariu infim în comparaţie cu sumele vehiculate, este necesar ca în societatea liberă de bani, aceştia să gestioneze resursele pentru mai mulţi oameni, fără a beneficia de recompense suplimentare. Această ipostază este posibilă doar în contextul unei societăţi şi unei culturi evoluate, cu un grad ridicat de altruism. Drumul este lung, dar trebuie sa existe o voinţă şi un grup care să facă pregătirile necesare evoluţiei.
Sunteţi dispuşi să vă sacrificaţi?
Sursa: http://profectus.wordpress.com
Sursa
2011-06-20 09:01:00