Gingivita

 

 

Gingivita este una dintre cele mai frecvente probleme dentare. Afecţiunea este cazută de igiena orală precară. Principalul simptom al gingivitei este tumefierea şi înroşirea gingiilor. Netratată, boala poate provoca apariţia paradontitei, o afecţiune dentară extrem de serioasă.

 

Principalul simptom al gingivitei este tumefierea şi înroşirea gingiilor. Gingiile sângerează cu uşurinţă, în mod special, în timpul perierii dinţilor. Gingia îşi modifică, de asemenea, culoarea, de la roz până la roşu închis. Totodată, lezarea gingiilor se produce cu uşurinţă în momentul perierii dinţilor sau al mestecării alimentelor.

 

Gingivita se referă la inflamaţia gingiei, structură care înconjoară baza dinţilor. Cauza apariţiei gingivitei este placa dentară, un film lipicios şi incolor de bacterii care îmbracă dinţii. Odată solidificată, placa se transformă în tartru. Formarea plăcii dentare şi a tartrului poate să irite gingia. Acumularea acestora creează pungi de bacterii între gingii şi dinţi, ceea ce poate determina inflamarea şi sângerarea gingiilor. Gingivita este o modificare a culorii, texturii şi a conturului ţesutului gingival, parţial sau pe întreagă circumferinţă a dintelui. Primele semne sunt o modificare discretă a culorii şi o tendinţa de sângerare din interiorul şanţului gingival. Gingivita este o boală care afectează doar gingia, se întinde sub linia de inserţie a gingiei, afectând ţesuturile de suport ale dinţilor şi osul, cauzând, astfel, apariţia parodontopatiei. Gingivita se manifestă prin gingii roşi, inflamate, care sângerează cu uşurinţă la periaj. Gingivita apare, în cele mai multe cazuri, în timpul pubertăţii, revenind pe parcursul vieţii sub diferite grade de gravitate. Formele uşoare de boală sunt frecvente la adulţi. Cel mai des întâlnit factor este igiena orală precară.

 

Gingiile sănătoase au o consistenţă fermă şi o culoare roz-deschis. Dacă observaţi că gingiile sunt tumefiate, foarte sensibile la atingere, sângerează cu uşurinţă şi au culoarea roşu-închis, s-ar putea să suferiţi de gingivită. Deseori, oamenii observă pentru primă oară o schimbare la gingiile lor atunci când remarcă faptul că perii periuţei de dinţi devin roz după ce se spală pe dinţi, semn că gingiile sângerează sub presiunea periuţei. Dacă aveţi astfel de simptome, consultaţi stomatologul. Determinarea stării de sănătate gingiilor se va face măsurând adâncimea spaţiilor dintre dinţi şi şanţurile gingivale. Radiografiile dentare pot fi, de asemenea, de ajutor medicului stomatolog.

 

Gingivita este deseori lipsită de durere şi trece neobservată. Dacă nu este identificată, gingivita poate duce la parodontită, o boală mai gravă care afectează structurile se susţinere ale dinţilor şi duce la căderea acestora.

 

Primul pas în tratarea gingivitei este curăţărarea dinţilor, îndepărtatea plăcii dentare şi a tartrului. Această curăţare poate provoca dureri, în special în situaţia în care gingia este sensibilă. Procedura de curăţare este cunoscută sub numele de detartraj. Dinţii cu defecte de aliniere, plombele ieşite în relief sau lucrările dentare prost realizate, cum ar fi punţile şi coroanele, pot face dificilă îndepărtarea plăcii dentare. Dinţii pot fi îndreptaţi pentru a minimiza acumularea plăcii dentare, plombele pot fi înlocuite, iar lucrările dentare pot fi refaşonate.

 

Dacă îţi îngrijeşti bine dinţii periindu-i corect în fiecare zi, curăţându-i cu aţă dentară în mod regulat şi apelând frecvent la curăţarea profesională, şansele de a face gingivită scad foarte mult.Sursa
2011-06-17 20:34:47Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

07:04:35LINIA VIEȚII —» Leo Butnaru
14:49:58DINTR-O POSIBILĂ ANTOLOGIE, 2014 —» Leo Butnaru
10:11:03SOLIDARITATE —» Leo Butnaru
07:07:40Milostenia nu-i mai mult sau mai puţin merituoasă, după însemnătatea darurilor —» Portalul Tineretului Ortodox din Moldova
20:08:31Polițistă la volan, la fel ca bărbații cu epoleți, sfidătoare —» Curaj.TV | Media alternativă
19:47:06Am pierdut mii de dolari pe false ”investiții”! —» Curaj.TV | Media alternativă
10:00:08Anxietatea – de la cauze și consecințe, la soluții —» Moldova Creștină
08:50:04DIN ISTORIA (ȘI GEOGRAFIA) LITERATURII ROMÂNE ÎN IMAGINI © —» Leo Butnaru
05:42:32«Новости Приднестровья» продолжают тырить —» Бессарабские хроники
00:05:00Black Friday: All of Our Deals in One Spot —» Misterioz
18:44:12Cehia. Moldovenii de peste hotare sunt „diasporă” —» Curaj.TV | Media alternativă
17:24:22Zice că l-au păcălit cu locul de muncă în Germania —» Curaj.TV | Media alternativă
14:27:05Programul ,,Opera jubiliară a anului 2022” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:26:41Infografic ,,Septembrie - nici o zi fără lectură" —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:30:29REVISTA „NEUMA” ÎNTREABĂ —» Leo Butnaru
10:10:31A fi bun nu costă mult, dar aduce dobânzi mari! —» Moldova Creștină
18:55:30Valurile mortale din asfalt au supraviețuit două anotimpuri —» Curaj.TV | Media alternativă
18:48:59Tramvaiul răzbunător de pe ruta 11 —» Curaj.TV | Media alternativă
16:02:58Omofonele – unde punem cratima?  —» Moldova Creștină
16:00:13Ar trebui să ne doară… | Poezie de Mașa Rotaru —» Moldova Creștină
13:00:16Interviu cu Vasile Gherasimciuc, Director al Sărbătorii Speranței în Moldova (14-16 Iulie 2023) —» Moldova Creștină
10:30:02POET AL AVANGARDISMULUI UCRAINEAN - VICTIMA BOLȘEVISMULUI —» Leo Butnaru
10:00:14Nu ne mai pasă | Opinie Mașa Rotaru —» Moldova Creștină
07:58:56Pandemia mai este, chiar dacă n-o vedem —» blog cultural
21:58:36O activitate de interes maxim… —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi