O igienă corectă în timpul sarcinii poate diminua inflamaţia gingiilor, care oricum apare datorită modificărilor hormonale din organismul femeii. Dar sănătatea orală a mamei înseamnă sănătatea şi dezvoltarea armonioasa a viitorului copilul.
Gingivita de sarcină este o stare de inflamaţie a gingiilor datorită modificărilor hormonale din timpul sarcinii. Ţinută sub control şi observaţie de către medicul dentist se va diminua după naştere şi nu va evolua într-o formă agresivă de boală parodontală care să pună în pericol viaţa copilului.
Apare în unele cazuri (la a III-a lună de sarcină) şi poartă un caracter subacut sau acut;
Sarcina propriu-zis nu provoacă gingivita hipertrofică, dar poate influenţa prin modificările hormonale reacţia locală a ţesututrilor parodontale la acţiuneea plăcii bacteriene Manifestări clinice în gingivita de sarcină Hipertrofie şi sângerare gingivală; Gingia este netedă, de consistenţă moale, uşor se decolează de la suprafaţa dintelui; Mai frecvent hipertrofia este localizată la nivelul papilelor interdentare; Gingia este de culoare roşu-aprins, lucioasă până la roşu-violet; Gingia sângerează la cea mai mică atingere; Dureri apar numai odată cu alipirea infecţiei acute; Semnele clinice se accentuiază de la luna a II-III, atingând apogeul către luna a VIII şi decăzând către luna a IX de sarcinăPe parcursul celor 9 luni se recomandă vizite regulate la stomatolog, alături de :
1) Igiena orală strictă, pentru a reduce cantitatea de placă bacteriană, prin periaj, flossing, apele de gură recomandat să nu conţină alcool.
2) Alimentaţie sănătoasă, fără exces de dulciuri.
3) Tratamentul cariilor existente.
4) Folosirea tacâmurilor proprii pentru a nu lua bacterii de la alte persoane
5) Folosirea gumei de mestecat.
Gingivita de sarcină poate evolua şi într-o formă de tumoră de sarcină, sau mai exact o papilă gingivală care creşte în dimensiuni. Tratamentul în timpul sarcinii este doar antiinflamator şi de igienizare, iar dacă după naştere nu se retrage, se va extirpa chirurgical.