E-marketing. Care sunt canalele de promovare cu cea mai mare priză la moldoveni
Fiind din ce în ce tot mai abundate de informație, canalele tradiționale de promovare nu mai sunt în stare să atingă acele rezultate scontate de plasatorul de publicitate. Totodată, utilizarea tehnologiilor, fiind într-o permanentă tendință de sporire a nivelului de utilizare, devine un nou teren pentru plasarea publicității sau mesajelor de promovare. Concomitent, utilizarea unor metode digitale permite reducerea considerabilă a costurilor de promovare.
Fiind unicul suport digital care ne însoțește pretutindeni, telefonul devine o metodă din ce în ce mai atractivă pentru plasatorii de publicitate.
Pentru a lărgi orizontul de suporturi digitale pentru informația care doriți să ajungă la consumatori, vă propunem un șir de metode de marketing digital.
1) Publicitatea pe mobil. De cele mai multe ori această metodă este aplicată în zonele cu mai multe magazine (mall-uri), unde la intrare persoana primește mesaje cu reducerile pentru diferite branduri.
2) TV-urile stradale au evoluat de la simple suporturi pentru mesaje care aveau drept conținut adresa vreunui producător, la transmisia în direct a posturilor TV.
3) O nouă versiune a suportului de mai sus poate fi remarcată prin plasarea unor astfel de ecrane pe mașinile mari, transportatoare de mărfuri.
4) On-line prin joculețe și widget-uri. Această strategie este aplicată de curând de către diferiți producători și prestatori de servicii autohtoni. Astfel, putem observa din ce în ce mai multe competiții on-line, unde sunt promovate concursurile de filmulețe scurte, imagini cu branduri sau slogane. Aceste metode sunt aplicate de curând de Moldcell și Gura Căinarului. În rândul politicienilor acest tip de promovare poate fi remarcat la Serafim Urechean, pentru care a fost creat jocul Serafică fără frică.
5) Publicitatea inspirată de YouTube. Exemplul dat de Julian Smith a fost campania inițiata de Menthos și preluata mai apoi de Coca Cola. Aceasta campanie s-a inspirat din numeroasele filme apărute pe YouTube în care utilizatorii combinau cele doua produse pentru a obține o explozie. Menthos a organizat un concurs de asemenea filme. Acest gen de publicitate se bazează pe conținutul generat de utilizator si este folosit deja cu succes în industria on-line.
6) Marketing cu ajutorul jocurilor. Personajele apar în diferite jocuri pe calculator sau console. Tipul dat de promovare poate fi remarcat cu preponderență în rândul politicienilor. La nivel internațional, un foarte bun exemplu în acest sens este campania lui Barack Obama care apare pe panouri publicitare, iar utilizatorii de Xbox 360 le văd în timp ce se întrec cu mașinuțele virtuale prin orașele din Burnout Paradise.
7) Căutările plătite. Google, de exemplu, oferă un serviciu prin care va afișa anumite informații găsite pe site-ul companiei voastre, relevante pentru căutarea respectivă, contra cost, pe prima pagina.
8) Publicitatea cu ajutorul blogurilor ce au mulți cititori. Mai multe companii producătoare de articole electronice au propus bloggarilor produsele lor pentru a le testa și pentru a posta recenziile pe blogurile respective. Astfel de promovare, în special, este prezentată de producătorii de telefoane mobile: Nokia, Samsung etc., dar și de cei de automobile, care oferă mașinile lor pentru test drive ,realizat de producătorii emisiunilor tematice.
9) Blogurile companiei al căror scop este acela de a fi un instrument de PR și care ajută compania să-și construiască sau să-și consolideze reputația.
10) Campanii publicitare destinate rețelelor sociale gen Hi5, Facebook, MySpace etc. Aceste campanii pot atinge foarte precis publicul țintă datorită specificațiilor pe care utilizatorii le dau atunci când își creează conturile. Cele mai populare campanii din Republica Moldova sunt ale companiilor Moldcell și Suedzucker, dar nu numai acestea, care se promovează intens prin intermediul Facebook.
11) Publicitatea pe interfața bancomatelor, a terminalelor de plăți, dar și pe a suporturilor pentru reîncărcarea telefonului. Utilizată cu succes atât de magazinele de îmbrăcăminte, cât și de multe alte companii, au ajuns la un grad sporit de popularitate doar în câțiva ani.
Fiind interesată de preferințele populației față de suporturile pentru publicitate, Magenta Consulting a efectuat un studiu pentru a identifica comportamentul consumatorilor. Datele au fost colectate în baza sondajului trimestrial Magenta National Screening, pe un eşantion de 3000 de respondenți, în 132 localități urbane și rurale (marja de eroare constituie ±1.7%).
Conform datelor studiului, deși telefonul este considerată una dintre cele mai potrivite metode digitale de promovare a unui produs, totuși, consumatorii sunt mai reticenți față de această formă de promovare, cei mai mulți indicând că le displace sau sunt indiferenți față de aceasta. Situație similară poate remarcată și pentru metoda e-mailului. La fel, ar fi de remarcat că e-mailul rămâne a fi o formă relativ necunoscută pentru respondenți, aproape o pătrime dintre aceștia indicând că nu cunosc această formă de promovare.
Pentru metodele: internet, ecrane TV în supermarketuri și la chioșcuri, situația este diferită. Acestea sunt apreciate de peste 30% dintre respondenți.
După cum se poate remarca, metodele tradiționale de promovare – promoțiile și reducerile de preț sunt, totuși, cele mai agreate procedee de promovare, fiind considerate interesante de jumătate dintre participanții la studiu.
Tabel 1: Preferințe pentru suporturile publicitare, %
N
Foarte interesantă
Indiferent Nu-mi place Nu cunosc Total SMS2605
18
37
26
18
100
2555
16
37
23
24
100
TV2649
45
30
20
6
100
Internet
2583
30
35
14
20
100
Ecrane TV supermarket
2524
35
37
15
14
100
Ecran TV la chioșc
2508
31
40
15
14
100
Material pregătit de Magenta Consulting
Sursa: eco.md

Sursa
2011-06-17 17:09:54