Alternativa: Conservatorismul

Conservatorismul este mai mult decît o viziune politică. El este de asemenea un fel de a fi, o ideologie, dar care are fundamente mult mai solide decît stîngismul. Conservatorismul pune accent pe identitatea istorică a poporului, pe realităţile spirituale şi spre deosebire de viziunea de stînga, nu are ca scop negarea ci afirmarea unor valori, conservarea lor.

Spre deosebire de mentalitatea internaţionalistă, conservatorismul se ridică mult peste nivelul material, senzorial. Pe cînd un internaţionalist îşi vede rostul său doar aici, pe pămînt, în păcate şi plăceri, conservatorul autentic aderă la acelaşi rost ca şi toate generaţiile care l-au precedat.

În orice împrejurări, în orice situaţii este nevoie de o mentalitate conservatoare. Nu putem ridica o casă fără să ţinem cont de terenul pe care vrem să o ridicăm, sau de mijloacele financiare de care dispunem. Tot aşa şi în societate: înainte de a ne propune un plan de dezvoltare, trebuie să ţinem cont de trecutul nostru, de moştenirea istorică lăsată de înaintaşi.

Economistul ne învaţă că este important ca mereu să avem rezerve în casă, dacă vrem să nu falimentăm. La fel, conservatorismul ne îndrumă să avem mereu “rezerve proprii” (identitate, viziune asupra vieţii), dacă vrem să nu dispărem ca neam.

Aşa cum un duhovnic bun ne sfătuie să ne păstrăm virtuţile pe care le-am cîştigat cu greu, tot aşa conservatorismul ne cere să păstrăm moştenirea materială şi spirituală căştigată cu atîta sînge de înaintaşi.

Stîngismul înseamnă nihilism, anarhism, relativism şi închinare la idoli. Conservatorismul este stabilitate, continuitate, scop bine definit şi Adevăr Absolut. 

Epoca modernă a poporului român este caracterizată printr-o explozie a gîndirii de stînga, în timp ce viziunea conservatore s-a manifestat doar în rare cazuri. Toţi intelectualii sau politicienii români pro-sistem au fost indirect promotori ai dezintegrării poporului nostru, chiar dacă s-au numit democraţi, liberali sau conservatori.

Viziunea conservatoare a fost expusă la început de Partidul Conservator din România modernă, dar din păcate, faptele ne vorbesc că diferenţa dintre liberalii şi conservatorii români ai secolului XIX este aceeaşi ca şi diferenţa dintre republicani şi democraţi în SUA, adică inexistentă.

Primul mare gînditor român care s-a pronunţat deschis pentru o viziune conservatoare a fost Mihai Eminescu. Cu toate că la epoca sa nu a reuşit să facă schimbări mari în societate, moştenirea lăsată de el a impulsat revoluţia conservatoare care a avut loc în anii ’20-’30 ai secolului trecut.

Aceasta din urmă, reprezintă cea mai puternică zvîcnire a conştiinţei româneşti distrusă de liberalism. I-a avut ca reprezentanţi pe Nae Ionescu, Nichifor Crainic, Corneliu Codreanu, Petre Ţuţea sau Mircea Vulcănescu. În istorie, acestă generaţie a rămas sub denumirea de “generaţia interbelică”, despre care chiar şi duşmanii poporului nostru au fost impresionaţi.
Modelul de luptă propus de elita conservatoare interbelică este şi azi actual, cu unele mici rectificări. Cu toate că conservatorismul interbelic a fost înăbuşit în sînge, iar exponenţii săi trecuţi prin cele mai grele temniţe, acest model reprezintă unica şansă de supravieţuire a poporului nostru, mai ales în contextul expansiunii distructive a civilizaţiei apusene.

Conservatorul Eminescu afirma că “Biserica Ortodoxă este mama poporului român”. Conservatorii interbelici scriau că “de la icoană am pornit”. Şi mai mult ca sigur, că o mişcare cu adevărat conservatoare va lua fiinţă doar avînd  ca fundament creştinismul.

Numai viziunea conservatoare ne oferă un răspuns clar cu privire la rostul nostru în viaţă. Numai fiind conservatori ne mai putem numi români. Şi numai acceptînd viziunea conservatoare avem şansa de a ridica poporul român aşa cum a fost cîndva: creştin, harnic şi neînfricat de moarte.Sursa
2011-06-17 12:58:13Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

09:41:02Număr record de crame la Vernisajul Vinului —» Fine Wine
13:11:39Lansarea platformei online compensatii.gov.md —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:29:345 decembrie - Ziua Internaţională a Voluntarilor în Slujba Dezvoltării Economice şi Sociale. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:27:02Anunţ ,,Ajutor la contor" —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
21:47:46Omonimele – cum le deosebim sensul? (2) —» Moldova Creștină
19:56:23Decembrie, luna totalurilor și a concluziilor #live #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
19:49:53Dezbatere: Capitalismul pe muchie de cuțit —» Curaj.TV | Media alternativă
15:11:41Spune că a lucrat o lună în Polonia fără să fie plătit —» Curaj.TV | Media alternativă
14:58:07Dumitru – primul moldovean în echipa politici Google/Youtube —» Curaj.TV | Media alternativă
14:19:05Lena Chilari la atelierul Vlad Ioviță, Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
14:11:00Acțiune unionistă la Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
14:07:02Fărădelegi pe strada Armenească, cu complicitatea poliției —» Curaj.TV | Media alternativă
13:45:42Despre impact —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
09:45:36Ce să faci când continuu visezi pe cei morți? —» Moldova Creștină
06:48:03Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
06:44:00Laboratorul internațional „Noi perspective asupra designului instituțional al finanțării publice pe bază de proiect pentru cultură în țările Parteneriatului Estic" —» BiblioCity
07:38:16Micile și marile bucurii ale lunii noiembrie 2022 —» Sunt MAMĂ!
11:56:54Город Днепр за один день —» Бессарабские хроники
06:25:28VINO SĂ STĂM SUB POM, SAU - FORMULA DE POLITEȚE —» Leo Butnaru
18:31:16Give the Gift of WordPress.com! —» Misterioz
14:33:00We Heard You Wanted to Add SSH Keys —» Misterioz
13:46:15Arcadie Suceveanu la ceas aniversar —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
13:13:345G în avioane, Wi-Fi pe șosele – decizia Comisiei Europene deschide noi oportunități de inovare —» Elena Robu
12:12:29ACUM ORI NICIODATĂ. Cartoful fierbinte pe nume Unirea —» Nicolae Federiuc
11:56:5394 de ani de la nașterea poetului Ion Druță, (1928) —» Biblioteca Publică or.Rîşcani