Subtilitățile fanarioților moldoveni

Venirea lui Igor Dodon la Primăria municipiului Chișinău va face posibilă continuarea proceselor de reformă din interiorul PCRM, afirmația aparține lui Valentin Crîlov, secretar al Comitetului Executiv al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, formațiune politică apropiată PCRM. Fostul președinte al socialiștilor moldoveni, deputatul Valentina Abramciuc, este membru al fracțiunii PCRM din Parlamentul Republicii Moldova, de aici și probabilitatea veridicității afirmațiilor făcute de Valentin Crîlov să fie mare.

Prezent la interviul dimineții de la postul de radio chișinăuean, Ploaia de Argint, Crîlov a adăugat că pentru numirea sa la postul de candidat la fotoliul de primar al Chișinaului, Igor Dodon a forțat mîna conducerii PCRM. Potrivit lui, liderul maxim al comuniștilor moldoveni, Vladimir Voronin, a acceptat candidatura lui Dodon la primărie doar pentru a vedea dacă acesta are suficientă forță politico-financiară pentru accederea în ulterioarele scenarii evolutive din sînul PCRM.
Crîlov consideră că o victorie a lui Dodon în turul doi al alegerilor locale pentru municipiul Chișinău îl va propulsa pe acesta în postura de principal candidat la fotoliul de președinte al PCRM. Ideea a fost confirmată și de către comentatorul politic moldovean, Victor Gurău, care candidează la postul de consilier municipal din partea PCRM fără a fi membru de partid.
Gurău este cunoscut în mediile de la Chișinău ca fiind persoana de încredere a lui Igor Dodon.

Despre democrația internă de partid în sînul formațiunii conduse de către Vladimir Voronin, comentatorul politic Dumitru Ciubașenco, scria în săptămînalul politic Panorama că , organul de conducere al principalei formațiunii politice de opoziție din Republica Moldova, Comitetul Central al PCRM, este sfîșiat de luptele pentru putere purtate între mai multe grupuri de influență ce concurează dur pentru a acumula mai multe voturi. Potrivit lui Ciubașenco, unul dintre aceste grupuri este condus de către antropologul Mark Tcaciuk, deputat PCRM. Un alt grup a fost condus de către fostul deputat PCRM, Victor Stepaniuc, care a părăsit formațiunea politică condusă de către Voronin pentru a se alătura împreună cu un grup mic deputați, unei formațiuni politice construită de ex-Ministrul Afacerilor Interne, Vladimir Țurcan.

Potrivit lui Crîlov, campania electorală a lui Igor Dodon pentru votul din 19 iunie, nu ar beneficia de susținerea tuturor ideologilor PCRM, lasînd să se înțeleagă că divergențele din sînul CC al PCRM ar continua. Trebuie să remarcăm că observatorii politici din Chișinău au remarcat faptul că echipa de campanie a candidatului PCRM, Igor Dodon, nu se află în incinta vreunui sediu al comuniștilor moldoveni.

Partidele politice componente ale Alianței pentru Integrare Europeană, aflată la guvernare în Republica Moldova, dar și societatea civilă moldavă au solicitat în repetate rînduri comuniștilor moldoveni o continuare a proceselor reformatoare interne. În anul 2005, votul pentru realegerea pentru cel de al doilea mandat al lui Vladimir Voronin în postul de președinte al Republicii Moldova, a fost condiționat anume de reforma PCRM și chiar de schimbarea denumirii acestuia. O eventuală accedere a lui Igor Dodon la comanda pîrghiilor de putere din PCRM, ar face ca mult dorita refomă să aibe loc. În acest caz, exponentul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, care în prezent își construiește mesajul politic cu tematici anti-comuniste, ar rămîne dezarmat.

Eforturile fanarioților politicii moldovenești depuse pentru a-l împiedica pe Igor Dodon să ocupe funcția de primar al Chișinăului poartă așadar subtile încărcături, care țin atît de concurența internă de partid, cît și de lupta pentru putere a partidelor parlamentare. Chiar dacă nume sonore ale analizei politice moldave, insinuează că Moldova a ajuns în centrul confruntării dintre est și vest, aceste balcanice lupte, nu poartă un caracter geopolitic, ele fiind doar la nivelul unor feudali locali care își pun unul altuia piedici pentru ca nu cumva un altul să dețină controlul asupra Pieții Centrale - locul din care municipalitatea are cele mai mari beneficii.

Sursa
2011-06-15 09:43:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

06:25:28VINO SĂ STĂM SUB POM, SAU - FORMULA DE POLITEȚE —» Leo Butnaru
18:31:16Give the Gift of WordPress.com! —» Misterioz
14:33:00We Heard You Wanted to Add SSH Keys —» Misterioz
13:46:15Arcadie Suceveanu la ceas aniversar —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
13:13:345G în avioane, Wi-Fi pe șosele – decizia Comisiei Europene deschide noi oportunități de inovare —» Elena Robu
12:12:29ACUM ORI NICIODATĂ. Cartoful fierbinte pe nume Unirea —» Nicolae Federiuc
10:49:51”Democrație sustenabilă prin educație electorală!” – o campanie a bibliotecii din Ungheni, demnă de locul I —» BPR Ungheni's Blog
15:52:04Jesus’ first miracle —» Erik and Elena Brewer's Weblog
11:25:30AZI ȘI DE-A PURURI! —» Leo Butnaru
07:06:26Фотографы —» Бессарабские хроники
06:44:20RELAȚIA CU UN BĂRBAT NARCIS —» Lifestyle
15:11:57God’s Promises for Difficult Days —» Erik and Elena Brewer's Weblog
14:56:21Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
12:14:58Rezultatele Evaluării externe periodice 2021-2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
06:23:51POEME, CĂRȚI PRIN ANI... —» Leo Butnaru
15:24:40Prima întâlnire cu un scriitor —» BiblioCity
11:21:17MIȘCĂRILE SUBIECTULUI —» Leo Butnaru
10:00:48Pâinea noastră cea de toate zilele —» Moldova Creștină
10:00:21Să îmi iubesc dușmanul | Editorial Radu Blendarencu —» Moldova Creștină
08:38:02Scriitorul Volodymyr Vakulenko a fost ucis. Trupul său a fost găsit la Izium —» nimic nu e asa cum pare a fi...
08:00:152 NUVELETE. MISTERIOASELE TRANSFORMĂRI DIN... EL, ÎN... EA... —» Leo Butnaru
06:01:15DUPĂ AUSCHWITZ POEZIA A FOST ȘI ESTE OBLIGATORIE —» Leo Butnaru
19:06:54Omonimele – cum le deosebim sensul? —» Moldova Creștină
18:47:23RomStoria: Noi nu suntem țigani! —» Curaj.TV | Media alternativă
17:10:59Au lăsat mașina în intersecție ca să-și ia de mîncare! —» Curaj.TV | Media alternativă