Noaptea, dinţii sunt mult mai expuşi acţiunii bacteriilor

Ce anume duce la aparitia cariilor? Cum putem lupta impotriva acestora? Foarte putine persoane stiu ca saliva joaca un rol important in prevenirea aparitiei cariilor. Iar noaptea, cind fluxul salivar scade, dintii nostri sint mult mai expusi actiunii bacteriilor. Tocmai de aceea, este foarte important sa ne spalam pe dinti inainte culcare.

In cavitatea bucala se gaseste cel putin una din 500 de specii de microorganisme care formeaza placa dentara.

Cariile se formeaza prin actiunea acizilor produsi de bacteriile cariogene (Streptococcus mutans) asupra structurilor dintelui. Aceste bacterii folosesc in metabolismul lor glucide pe care le transforma in acizi cu rol demineralizant. Cariile in faza initiala se manifesta prin pete albe, reversibile. Enzimele produse de aceste bacterii distrug matricea organica demineralizata, astfel ca in stadiile avansate ale bolii carioase apar distrugeri ale smaltului si apoi ale dentinei, formindu-se cariile cavitare

 

Spalati-va pe dinti inainte de culcare

Foarte putini stiu faptul ca un rol important in prevenirea aparitiei cariilor il detine saliva. Oricit ar parea de inutila, saliva indeplineste o sumedenie de functii: protectoare, de tampon, antimicrobiana, lubrifianta, gustativa, digestiva, excretoare, de echilibrare a apei si este rezervor de ioni.

In timpul zilei, fluxul salivar este de 500 ml, respectiv 1-2 ml/min stimulat si 0,3-0,5 ml/min nestimulat. Noaptea, fluxul salivar scade la numai 40 ml (< 0,09 ml/min), dintii nostri fiind astfel mult mai expusi actiunii bacteriilor.

Printre factorii care influenteaza fluxul salivar se numara gradul de hidratare, ritmul zilnic, stimulii gustativi si olfactivi, stimulii mecanici (mestecatul), medicamentele (antiaritmice, antihipertensive, antidepresive, sedative, tranchilizante).

In timpul somnului, in cavitatea bucala se reduce semnificativ fluxul salivar, se mareste numarul de bacterii producatoare de acizi, crescind astfel riscul aparitiei cariilor, se incubeaza mai rapid bacteria anaeroba, care cauzeaza inflamatia gingiilor si aparitia bolilor parodontale, precum si respiratia neplacuta.

Cu alte cuvinte, daca nu ne spalam pe dinti inainte de culcare, pe timpul noptii cavitatea noastra bucala este in primejdie, pentru ca resturile de mincare, placa bacteriana si nivelul scazut al fluxului salivar creeaza un mediu optim pentru formarea cariilor.

Cum ne protejam dintii si gingiile de atacul bacterian nocturn

Ingrijirea corespunzatoare a dintilor si a gingiilor seara presupune:

  •  Curatarea corespunzatoare si atenta a dintilor printr-un  periaj corect efectuat, cu o pasta de dinti eficienta; pentru rezultate maxime, periajul dentar trebuie realizat chiar inainte de culcare.
  • Periajul corect se efectueaza dinspre gingii spre dinti – asadar, de sus in jos, pentru dintii superiori, si de jos in sus, pentru dintii inferiori.
  • Clatirea cu o apa de gura cu efect antiseptic;
  • Procedind astfel, reducem amplitudinea si efectele adverse ale proceselor negative care au loc in cavitatea bucala pe timpul noptii.

Cum actioneaza pasta de dinti

Noaptea, agentii activi au o actiune prelungita, fiind eliminati mai lent. Iar pasta de dinti ramine cel mai eficient agent in igiena cavitatii bucale. Prin periajul dentar indepartam placa bacteriana de pe suprafata dintilor. Dintre ingredientele care nu trebuie sa lipseasca dintr-o pasta de dinti fac parte agentii abrazivi, fluorurile, compusii antibacterieni (precum Triclosan), agentii anti-tartru (cum ar fi pirofosfatii), compusi care influenteaza metabolismul cavitatii bucale si, nu in ultimul rind, vitaminele

  • Agentii abrazivi curata cavitatea bucala si indeparteaza eficient atit resturile de mincare, cit si placa bacteriana depusa pe dinti.
  • Fluorurile previn aparitia microfisurilor diminuind demineralizarea smaltului dintilor, stimuleaza asimilarea substantelor minerale – calciu, fosfati si fluoruri – in smaltul dintilor si asigura protectie minerala naturala a smaltului dintilor.
  • Compusii antibacterieni – cum este, de pilda, Triclosan – reduc actiunea bacteriilor anaerobe, previn afectiunile  parodontale si combat respiratia neplacuta. Triclosanul are atit o actiune antibacteriana indelungata, cit si actiune anti-inflamatoare.
  • Agentii anti-tartru (pirofosfatii) stopeaza procesul de calcifiere a placii dentare si protejeaza impotriva acumularii si depunerii de tartru. In acelasi timp, constituie o sursa de provitamina B5 si de vitamina E,  care sint benefice membranelor mucoase ale cavitatii bucale si au actiune antioxidanta, contribuind la refacerea corespunzatoare a tesuturilor.

Antibioticele pateaza dantura copiilor

Copiii sub un an carora li se administreaza amoxicilina pot avea mai tirziu dintii patati, arata un studiu recent aparut in revista Americana de Medicina Pediatrica. In plus, antibioticele mai prezinta un risc major: din cauza lor, copiii devin alergici.

Utilizarea amoxicilinei la bebelusii de 3 pina la 6 luni dubleaza riscul de a dezvolta mai tirziu fluoroza la nivelul incisivilor. Fluoroza inseamna aparitia unor pete de culoare alb-galbuie pe smaltul dintilor. Problema este ca petele respective sint ireversibile.

Liang Hong de la Universitatea din Iowa a monitorizat 579 de copii de la nastere pina la doi ani si jumatate. Din trei in trei luni, cercetatorul american le-a trimis parintilor un chestionar privind administrarea de amoxicilina si aportul de fluor.

Amoxicilina este un antibiotic din aceeasi familie ca si penicilina. Mai puternica decit penicilina simpla, amoxicilina este deseori utilizata in cazul copiilor pentru a trata infectiile bacteriene specifice. Otitele, de exemplu, sint infectii extrem de frecvente la bebelusi.

Liang Hong a ajuns la concluzia ca 24% dintre copiii observati au dezvoltat fluoroza. Astfel, administrarea de amoxicilina intre 3 si 6 luni a dublat riscul de fluoroza.

Alta concluzie importanta: 91% dintre copiii participanti la studiu au primit cel putin o data acest antibiotic. Asta confirma ingrijorarea specialistilor, care atentioneaza parintii cu privire la riscurile abuzului de antibiotice in copilarie.

In ciuda avertismentelor insa, numarul copiilor tratati astfel este in crestere.”In urma rezultatelor studiului, este necesar sa constientizam ca antibioticele trebuie utilizate cu prudenta, mai ales in cazul copiilor”, a concluzionat Liang Hong.

In plus, administrarea de antibiotice trebuie luata in calcul inainte de prescrierea tabletelor cu fluor la copii. Fluoroza dentara este provocata de aportul excesiv si prelungit de fluor. Principalele surse de fluor sint alimentele (exista si sare fluorurata), apa, medicamentele (comprimate, picaturi), pasta de dinti.

Pentru a nu se ajunge la excese, medicii pediatri recomanda evaluarea aportului de fluor la copii pina la 12 ani (sfirsitul perioadei de mineralizare a dintilor) inainte de a prescrie comprimate cu fluor. In scopul prevenirii cariilor, cantitatea optima de fluor nu trebuie sa depaseasca 1 miligram pe zi.

Cele 7 semne ale unei danturi sanatoase:

1. Fara carii dentare

2. Fara carii ale radacinilor expuse

3. Fara tartru

4. Fara pete pe dinti

5. Lipsa placii bacteriene

6. Lipsa afectiunilor gingivale

7. Respiratie proaspataSursa
2011-06-14 22:36:27Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

20:08:31Polițistă la volan, la fel ca bărbații cu epoleți, sfidătoare —» Curaj.TV | Media alternativă
19:47:06Am pierdut mii de dolari pe false ”investiții”! —» Curaj.TV | Media alternativă
10:00:08Anxietatea – de la cauze și consecințe, la soluții —» Moldova Creștină
05:42:32«Новости Приднестровья» продолжают тырить —» Бессарабские хроники
00:05:00Black Friday: All of Our Deals in One Spot —» Misterioz
18:44:12Cehia. Moldovenii de peste hotare sunt „diasporă” —» Curaj.TV | Media alternativă
17:24:22Zice că l-au păcălit cu locul de muncă în Germania —» Curaj.TV | Media alternativă
14:27:05Programul ,,Opera jubiliară a anului 2022” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:26:41Infografic ,,Septembrie - nici o zi fără lectură" —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
10:10:31A fi bun nu costă mult, dar aduce dobânzi mari! —» Moldova Creștină
18:55:30Valurile mortale din asfalt au supraviețuit două anotimpuri —» Curaj.TV | Media alternativă
18:48:59Tramvaiul răzbunător de pe ruta 11 —» Curaj.TV | Media alternativă
16:02:58Omofonele – unde punem cratima?  —» Moldova Creștină
16:00:13Ar trebui să ne doară… | Poezie de Mașa Rotaru —» Moldova Creștină
13:00:16Interviu cu Vasile Gherasimciuc, Director al Sărbătorii Speranței în Moldova (14-16 Iulie 2023) —» Moldova Creștină
10:00:14Nu ne mai pasă | Opinie Mașa Rotaru —» Moldova Creștină
21:58:36O activitate de interes maxim… —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
21:04:16Solidaritate cu revolta din Iran, protest la Oslo —» Curaj.TV | Media alternativă
20:30:36Au adus cu trenul sute de mașini noi în capitala sufocată de trafic —» Curaj.TV | Media alternativă
20:24:15Locomotivă de 55 de ani mai cară trenuri CFR —» Curaj.TV | Media alternativă
16:01:51Concurs de oferte pentru achiziționarea produselor igienice —» Asociaţia Obştească "Demos"
15:27:37Concurs de oferte pentru achiziția produselor alimentare —» Asociaţia Obştească "Demos"
12:56:46Cea mai delicioasă pizza pe tigaie —» Sunt MAMĂ!
12:40:48Aur pentru echipa de elevi și profesori de la Colegiul „Nichita Stănescu” din Ploiești —» Curaj.TV | Media alternativă
10:00:41Cumpără adevărul | Editorial Radu Blendarencu —» Moldova Creștină