O presupunere nevinovata

Nu cred ca Igor Dodon va pierde primaria municipiului Chisinau. Cu toate ca se doreste.

Cei care au depus eforturi uriase pentru mentinerea lui Dorrin Chirtoaca la cirma orasului, stiu foarte bine ca nu despre a Patriei cinstire e vorba, despre ocrotirea cimitirelor romanesti din oras sau despre Chisinau - a doua capitala romaneasca. Raminerea sau ne-raminerea lui Chirtoaca in postura de administrator al municipiului are de-a face cu viitorul actualei guvernari din Republica Moldova. Guvernare care si asa isi da cu stingul in dreptul de parca ar fi FCM Bacau, de pe timpul lui Sechelariu.

De fapt, secretul asta - ca regele e gol, il stie toata lumea care se invirte vreun pic pe la Chisinau. Il stie si Iulian Chifu si Dan Dungaciu si Liliana Popescu - am enumerat doar trei dintre expertii romani care stiu cite ceva din resorturile de la Chisinau. Doru Petrutii, el fiind si directorul IMAS Inc Chisinau, are cele mai multe studii referitoare la goliciunea politicii moldovenesti, insa domnia sa nu isi da in petec, ca altii.

Ca politicienii din AIE sint goi, s-a vazut aseara in transmisia celor de la Publika TV referitoare la anuntarea rezultatelor exit-poll-ului. Candidatul partidului care a avut cea mai scumpa campanie electorala, Partidul Democrat a cheltuit 11 milioane de lei, Valentina Buliga era gata sa plinga la vederea rezultatului. Apropo, este cel mai prost rezultata al Partidului Democrat din toata istoria contemporana a Republicii Moldova.

Imediat dupa anuntarea rezultatelor exit-poll-ului, Mihai Ghimpu a facut apel la intilnirea liderilor AIE pentru discutii pe marginea organizarii unei aliante anti-comuniste in Consiliul Municipal Chisinau - si de fapt pentru discutii referitor la comportamentul componentelor AIE ( Partidul Democrat din Moldova, Partidul Liberal și Partidul Liberal Democrat din Moldova) in timpul campaniei electorale pentru alegeri locale generale. Discutii absolut necesare din moment ce, in timpul competitiei pentru puterea locala, fiecare dintre liderii formatiunilor politice nominalizate si-au pus fara jena piedica unul altuia.

Nevinovata mea presupunere, e ca atit opozitia parlamentara din Republica Moldova cit si alianta de guvernare au facut o pauza in razboiul politic pe care il poarta, pauza necesara unui alt conflict - cel al alegerilor locale. In functie de rezultatul acumulat de fiecare aceste patru formatiuni politice in teritoriu, se vor desfasura ostilitatile dar si aliantele de mai departe. Se pare ca in acest moment, cel putin doi dintre liderii AIE il suna pe presedintele partidului invingator in alegerile locale. (Sic!)

Dorinta liberalilor moldoveni de al mentine pe Chirtoaca la pirghiile economice ale Chisinaului, vine si din numarul mare al celor care avind afaceri in municipiul Chisinau se afla in prezent alaturi de domnia sa - Mihail Ceban, gheretele Cebacot, Iurie Topal, autobuzele 22, Oleg Cernei, asociatia cooperativelor de locuit,, etc.(Am enumerat doar pe cei care in seara de 5 iunie erau prezenti alatrui de primarul Chirtoaca la sediul PL. Multumesc pe aceasta cale Publika TV) O pierdere a puterii de catre Chirtoaca ar face ca businessul acestora sa suporte incomoditati. Sa nu uitam ca 70 la suta din produsul intern brut al Republicii Moldova se face in municipiul Chisinau, si tot aici specificam ca tot in municipiul Chisinau este concentrata si economia tenebra.

In nevinovata mea opinie, raminerea sau ne-raminerea la putere a lui Chirtoaca are de-a face si cu rezolvarea sau nerezolvarea diferendului transnistrean. O rezolvare a conflictului, dorita de Federatia Rusa si Germania, s-ar putea realiza dupa principiile planului Kozak 2, regionalizarea Republicii Moldova. Prin vocile expertilor romani din domeniu, intelegem ca oficialii de pe malul Dimbovitei, aceiasi care il sustin pe Dorin Chirtoaca sint reticenti la o asemenea varianta de dezvoltare a rezolvarii conflictului, existind voci care indeamna la renuntarea la regiunea transnistreana.

Importanta absoluta a interdependentelor pe care le creaza raminerea sau ne-raminerea lui Dorin Chirtoaca la functia de primar al municipiului Chisinau ma face sa cred ca pina la urma Igor Dodon va cistiga alegerile locale in municipiul Chisinau. La ora cind scriu aceste rinduri, jurnalistii, comentatorii politici, expertii de tot felul, sint impartiti in doua tabere - cea liberala si cea comunista. Zidurile tacerii s-au ridicat, iar peste linia de front trec doar injuraturile reciproce. Port pe umerii mei greutatea viitoarelor injuraturi dar sint sigur ca Moldova nu are nevoie de alegeri parlamentare anticipate.

Sint sigur ca Moldova are absoluta nevoie de reglementarea conflictului transnistrean la fel cum sint sigur ca locuitorii Chisinaului dar si ai tarii au nevoie sa treaca mai usor peste criza. Vremea dezbinarilor a trecut - e timpul sa construim!


Sursa
2011-06-14 17:27:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

09:41:02Număr record de crame la Vernisajul Vinului —» Fine Wine
14:43:57UE va oferi peste 530 de milioane de euro pentru cooperare teritorială incluzând Ucraina și Moldova în perioada 2021-2027 —» Elena Robu
13:11:39Lansarea platformei online compensatii.gov.md —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:29:345 decembrie - Ziua Internaţională a Voluntarilor în Slujba Dezvoltării Economice şi Sociale. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:27:02Anunţ ,,Ajutor la contor" —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
08:14:13CSE a dispus revizuirea tarifelor pentru energie electrică —» Elena Robu
21:47:46Omonimele – cum le deosebim sensul? (2) —» Moldova Creștină
19:56:23Decembrie, luna totalurilor și a concluziilor #live #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
19:49:53Dezbatere: Capitalismul pe muchie de cuțit —» Curaj.TV | Media alternativă
15:11:41Spune că a lucrat o lună în Polonia fără să fie plătit —» Curaj.TV | Media alternativă
15:01:03În R. Moldova, poliția a descoperit o rachetă căzută în apropierea orașului Briceni —» Elena Robu
14:58:07Dumitru – primul moldovean în echipa politici Google/Youtube —» Curaj.TV | Media alternativă
14:52:11Cum evităm E-urii din alimentație și alte substanțe periculoase pentru sănătatea noastră —» Elena Robu
14:19:05Lena Chilari la atelierul Vlad Ioviță, Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
14:11:00Acțiune unionistă la Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
14:07:02Fărădelegi pe strada Armenească, cu complicitatea poliției —» Curaj.TV | Media alternativă
13:45:42Despre impact —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
09:45:36Ce să faci când continuu visezi pe cei morți? —» Moldova Creștină
06:48:03Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
06:44:00Laboratorul internațional „Noi perspective asupra designului instituțional al finanțării publice pe bază de proiect pentru cultură în țările Parteneriatului Estic" —» BiblioCity
07:38:16Micile și marile bucurii ale lunii noiembrie 2022 —» Sunt MAMĂ!
11:56:54Город Днепр за один день —» Бессарабские хроники
06:25:28VINO SĂ STĂM SUB POM, SAU - FORMULA DE POLITEȚE —» Leo Butnaru
18:31:16Give the Gift of WordPress.com! —» Misterioz
14:33:00We Heard You Wanted to Add SSH Keys —» Misterioz