13 iunie, 1941 – o rană sîngerîndă a Neamului nostru

Mesaj de comemorare în numele tineretului studios la mitingul şi marşul de comemorare a victimelor primului val al deportărilor staliniste, necitit din cauza îmbulzelii liderilor politici, dar care-şi are auditoriul

Dragi Prieteni,

Astăzi, în această zi mare a creştinilor – Duminica Mare, ne-am întrunit aici, cu frunţile plecate, ca să comemorăm jertfele Neamului nostru, victime ale celui mai odios regim cunoscut istoriei. Acum 70 de ani, numai la un an după ocuparea Basarabiei şi ruperea ei de la trupul Ţării, regimul sovietic de ocupaţie, cu toată brutalitatea şi ura pe care se ţinea, a pus la cale şi exterminarea fizică a înaintaşilor noştri, – au fost ridicaţi de la vetrele lor cei mai buni, cei mai luminaţi, cei care întruchipau conştiinţa de Neam. A fost ridicat preotul satului, a fost ridicat primarul satului, a fost ridicat învăţătorul satului, a fost ridicat gospodarul satului.

Astfel, am fost reduşi de la Neam cu tradiţie şi istorie – la o populaţie înfricoşată.

Această noapte neagră, de 13 spre 14 iunie, a fost doar începutul, dezmăţul, o dată declanşat, urma să se anunţe prin alte etape de nimicire fizică sau de depopulare. Cei mai mulţi ridicaţi în această noapte, bătrîni, femei, copii, au rămas să zacă în pămînturile Siberiei de gheaţă şi doar foarte puţini, cu trupul şi sufletul mutilate, peste ani, s-au întors acasă ca să nu ajungă acasă, fiindcă nu li s-a permis să intre în satele natale.

Eu vin dintr-o familie veche, care-a cunoscut tot greul şi calvarul gulagurilor sovietice şi puşcăriilor comuniste, sunt strănepotul lui Mihai Osipov-Sineşti de la Ungheni, care a fost ridicat în acea noapte cu toată familia şi tot neamul, ca să fie exterminaţi. Aşa a dat Dumnezeu, ca bunelul meu Gheroghe să se salveze, – şi eu mă văd dator să le onorez numele, să le cinstesc jertfa şi memoria pe care ne-am refăcut şi ne-am întors la demnitate. Sunt convins, că dacă aş raporta cazul meu la tinerii de astăzi, foarte mulţi din ei îşi vor regăsi înaintaşii lor în rîndul victimelor acestei odioase crime. Iar, voi cei care-aţi supraveţuit şi sunteţi aplecaţi de ani şi de nevoi, trăiţi bucuria că printre noi, tinerii, vă regăsiţi nepoţii şi strănepoţii cu sufletele şi inima curată, care vă vom întregi visul, pentru care v-aţi jertfit şi aţi fost chinuiţi – Reîntregirea şi Mîntuirea Neamului nostru!

Cei puţini, care-aţi supraveţuit şi vă găsiţi alături de noi, meritaţi tot respectul şi susţinerea noastră. Voi nu sunteţi doar simpli cetăţeni, – voi sunteţi istorie vie, voi sunteţi monumente ale tăriei de neam, ne sunteţi încrederea că vom dăinui.

Conducerea Ţării, cu tot greul care-l avem, să se facă datoare să vă smulgă din poziţia de „cerşetori”, să vă asigure minimul decent de viaţă, ca să puteţi să ne fiţi exemplu şi chemare – avem nevoie de voi!

Acei care au făptuit această crimă, prin urmaşii lor îndoctrinaţi şi astăzi mai vor să fie stăpîni pe sufletele şi destinele noastre, doresc să ne îngenuncheze şi să ne scoată din istorie. E mult prea tîrziu. Adevărul a răzbătut la suprafaţă şi acum se stăruie, în mare grabă, să şteargă din cărţile de istorie crima şi imoralitatea care vor fi judecate, că acesta era sensul să ne bage pe gît o istorie integrată,- ca să nu mai cunoaştem adevărul. Nu au reuşit.

Iată-i în faţa istoriei, unde se pot îndreptăţi doar menţinîndu-se la putere şi astăzi miza este Chişinăul. Am respins minciuna şi fărădelegile lor şi am intrat hotărîţi în turul doi al luptei pentru Chişinău, unde ni se hotărăşte soarta – încotro vom merge? Spre Europa cu ţările civilizate sau înapoi spre dispariţie? Noi, tinerii, şi în primul rînd tineretul studios, acordăm toată suţinerea lui Dorin Chirtoacă, care reprezintă în această luptă Alianţa pentru Integrare Europeană. Suntem convinşi că vom învinge şi Chişinăul va fi un oraş democrat şi european!

Victoria noastră în capitala Ţării o consider o datorie morală a noastră, a tinerilor, şi-n primul rînd, o satisfacere a jertfei.

Să ne lumineze şi să ne ajute Dumnezeu!

P.S: Apreciez cu satisfacţie participarea tuturor liderilor politici ai Alianţei şi sper că greutatea celor spuse în acest miting le va fortifica acţiunea în comun întru binele Neamului.

Radu VodăSursa
2011-06-12 17:50:28Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

19:56:23Decembrie, luna totalurilor și a concluziilor #live #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
19:49:53Dezbatere: Capitalismul pe muchie de cuțit —» Curaj.TV | Media alternativă
15:11:41Spune că a lucrat o lună în Polonia fără să fie plătit —» Curaj.TV | Media alternativă
14:58:07Dumitru – primul moldovean în echipa politici Google/Youtube —» Curaj.TV | Media alternativă
14:19:05Lena Chilari la atelierul Vlad Ioviță, Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
14:11:00Acțiune unionistă la Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
14:07:02Fărădelegi pe strada Armenească, cu complicitatea poliției —» Curaj.TV | Media alternativă
13:45:42Despre impact —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
06:48:03Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
06:44:00Laboratorul internațional „Noi perspective asupra designului instituțional al finanțării publice pe bază de proiect pentru cultură în țările Parteneriatului Estic" —» BiblioCity
06:25:28VINO SĂ STĂM SUB POM, SAU - FORMULA DE POLITEȚE —» Leo Butnaru
18:31:16Give the Gift of WordPress.com! —» Misterioz
14:33:00We Heard You Wanted to Add SSH Keys —» Misterioz
13:46:15Arcadie Suceveanu la ceas aniversar —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
13:13:345G în avioane, Wi-Fi pe șosele – decizia Comisiei Europene deschide noi oportunități de inovare —» Elena Robu
12:12:29ACUM ORI NICIODATĂ. Cartoful fierbinte pe nume Unirea —» Nicolae Federiuc
10:49:51”Democrație sustenabilă prin educație electorală!” – o campanie a bibliotecii din Ungheni, demnă de locul I —» BPR Ungheni's Blog
19:38:56Cu gunoiul pînă-n grindă, dar cu tricolor în tindă —» Curaj.TV | Media alternativă
15:52:04Jesus’ first miracle —» Erik and Elena Brewer's Weblog
11:25:30AZI ȘI DE-A PURURI! —» Leo Butnaru
07:06:26Фотографы —» Бессарабские хроники
06:44:20RELAȚIA CU UN BĂRBAT NARCIS —» Lifestyle
15:11:57God’s Promises for Difficult Days —» Erik and Elena Brewer's Weblog
14:56:21Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
12:14:58Rezultatele Evaluării externe periodice 2021-2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu