Cum facem copiii să se simtă mai confortabil la dentist ?

Odată ce unui copil ii apar primii dinţi de lapte, părinţii ar trebui să mearga cu acesta la dentist. Prin vizite regulate la clinica stomatologica copilul se obisnuieste cu examinarile stomatologice şi nu se va mai teme de acestea.
Zambet stralucitor, dinti sclipitori

Pentru ca dinţii copiilor sa fie sănătoşi, este necesar ca în plus faţă de igiena orala temeinică şi o dietă echilibrată sa se efectueze şi controalele dentare regulate. Tanara generatie ar trebui să fie obişnuita inca din copilărie cu vizitele regulate la dentist. “Câteva mici trucuri ajuta ca vizita la dentist sa nu fie stresanta pentru parinti şi copii”, spune profesorul Christian Hirsch, medic pedodont şi preşedinte al Societăţii Germane de Stomatologie Pediatrica.

Cine merge cu placere la dentist? Părinţii ar trebui să fie un exemplu. “Dacă acestia merg relaxati la dentist, atunci si copilul va arata, de asemenea, o atitudine pozitiva fata de acasta vizita” spune Hirsch. Parintii nu trebuie sa mentioneze in fata copiilor experienţele negative proprii la dentist. “Teama părinţilor de programarea la dentist se va transmite si copiilor”, spune pedodontul. Studiile au arătat ca 20 la sută dintre cetatenii germani adulţi care au deja probleme dentare se tem de vizita la dentist.

 

Vizita la dentist nu se pregăteşte cu un efort exagerat

Cine doreşte se poate juca cu copilul lor înainte de vizita la medicul dentist sau il poate pregati aratandu-i, de exemplu, carti cu poze prietenoase. “Cu toate acestea, este mai bine să nu se pregătească vizita cu un efort exagerat, pentru că atunci vizita capata o importanţă mult prea mare,” spune Hirsch. El recomanda, de asemenea, părinţilor sa nu faca promisiuni false copiilor lor. “Nu ii spuneti copilului dumneavoastră, de exemplu, că nu il va durea absolut deloc, pentru că este posibil sa nu fie asa” recomanda Hirsch. Declaraţia “Nu trebuie sa iti fie frică”, de asemenea nu este utila pentru ca poate cauza exact opusul.

Odată ce copilului i-au iesit primii dinţi de lapte, părinţii ar trebui să mearga cu acesta la dentist pentru o prima vizita. Aceasta se intampla, de obicei, in jurul vârstei de un an. Medicul poate verifica atunci dacă dintii au erupt în mod corespunzător şi daca sunt sănătosi. El poate răspunde, de asemenea, la întrebările parintilor şi le va putea da sfaturi pentru o dietă echilibrată şi pentru o igienă orală corecta a copilului lor.

“Verificati dantura copilului dumneavoastra de doua ori pe an, sau mai des, dacă este nevoie”, ne sfătuieşte medicul pedodont Hirsch. Dupa experienţa sa, este important să mergeti la dentist cand dinţii copilului sunt complet sănătosi – pentru că atunci medicul dentist şi copilul se intalnesc într-o atmosferă relaxată si se pot familiariza unul cu celalalt. “Daca totusi copilul va avea nevoie de un tratament, este mai uşor de lucrat cu copiii care au avut anterior experiente placute in cabinetul stomatologic,” spune Hirsch. Atunci când medicul examineaza dintii regulat, acesta poate detecta schimbări anormale mai devreme şi poate preveni deteriorarea ulterioară.

Aproximativ 10% din copii mici au deja, dupa spusele preşedintelui Societăţii Germane de Stomatologie Pediatrica, probleme considerabile cu dantura. Principalul motivul este că, de obicei, copiii sug băuturi dulci dintr-o sticla sau biberon, chiar dacă ei pot deja bea din pahar. Acest lucru duce la aparitia cariilor dentare, care, în cel mai rău caz, pot distruge întreaga dentitie de lapte. În scopul de a împiedica aşa-numitele carii de biberon, părinţii ar trebui să foloseasca biberonul numai pentru băut şi nu sa il ofere copiilor pentru a ii calma sau ca mijloace de adormit.

 

Odată ce copilul are varsta de aproximativ un an, acesta ar trebui să participe la mesele în familie şi nu sa manance intotdeauna ceva în între mese. Părinţii ar trebui să asigure un regim alimentar echilibrat, cu o multime de fructe proaspete, legume, cartofi şi produse din cereale – pentru ca acestea contribuie si la sănătatea dentară.În loc de băuturi dulci, este mai bine pentru copil sa bea apa sau ceai neindulcit.

Igiena orală temeinica este foarte importantă

“Aveti in vedere inainte de toate o igiena orala temeinica pentru copilul dumneavoastră pentru a evita aparitia cariilor dentare”, a declarat medicul pedodont Hirsch. “Prevenirea cariilor dentare este cea mai buna metoda de a convinge copiii sa mearga relaxat la dentist.” Dacă unui copil ii este încă frică de urmatoarea vizita la dentist, este recomandabil să consultati un medic specializat în stomatologie pentru copii şi adolescenţi.

Sursa: Zahnarzt Wirtschaft PraxisSursa
2011-06-10 23:27:54Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

07:04:35LINIA VIEȚII —» Leo Butnaru
14:49:58DINTR-O POSIBILĂ ANTOLOGIE, 2014 —» Leo Butnaru
10:11:03SOLIDARITATE —» Leo Butnaru
07:07:40Milostenia nu-i mai mult sau mai puţin merituoasă, după însemnătatea darurilor —» Portalul Tineretului Ortodox din Moldova
20:08:31Polițistă la volan, la fel ca bărbații cu epoleți, sfidătoare —» Curaj.TV | Media alternativă
19:47:06Am pierdut mii de dolari pe false ”investiții”! —» Curaj.TV | Media alternativă
10:00:08Anxietatea – de la cauze și consecințe, la soluții —» Moldova Creștină
08:50:04DIN ISTORIA (ȘI GEOGRAFIA) LITERATURII ROMÂNE ÎN IMAGINI © —» Leo Butnaru
05:42:32«Новости Приднестровья» продолжают тырить —» Бессарабские хроники
00:05:00Black Friday: All of Our Deals in One Spot —» Misterioz
18:44:12Cehia. Moldovenii de peste hotare sunt „diasporă” —» Curaj.TV | Media alternativă
17:24:22Zice că l-au păcălit cu locul de muncă în Germania —» Curaj.TV | Media alternativă
14:27:05Programul ,,Opera jubiliară a anului 2022” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:26:41Infografic ,,Septembrie - nici o zi fără lectură" —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:30:29REVISTA „NEUMA” ÎNTREABĂ —» Leo Butnaru
10:10:31A fi bun nu costă mult, dar aduce dobânzi mari! —» Moldova Creștină
18:55:30Valurile mortale din asfalt au supraviețuit două anotimpuri —» Curaj.TV | Media alternativă
18:48:59Tramvaiul răzbunător de pe ruta 11 —» Curaj.TV | Media alternativă
16:02:58Omofonele – unde punem cratima?  —» Moldova Creștină
16:00:13Ar trebui să ne doară… | Poezie de Mașa Rotaru —» Moldova Creștină
13:00:16Interviu cu Vasile Gherasimciuc, Director al Sărbătorii Speranței în Moldova (14-16 Iulie 2023) —» Moldova Creștină
10:30:02POET AL AVANGARDISMULUI UCRAINEAN - VICTIMA BOLȘEVISMULUI —» Leo Butnaru
10:00:14Nu ne mai pasă | Opinie Mașa Rotaru —» Moldova Creștină
07:58:56Pandemia mai este, chiar dacă n-o vedem —» blog cultural
21:58:36O activitate de interes maxim… —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi