Declaraţia Consiliului Director al Forului Democrat al Românilor din R. Moldova

Discursul cetăţeanului V. Voronin, ex-preşedinte al Republicii Moldova, în faţa membrilor Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova din 30 mai 2011 a stârnit stupoare: pentru prima dată în ultimii 20 de ani în incinta forului ştiinţific a răsunat o cuvântare cu atâtea insinuări, afirmaţii necugetate, lipsite de bun-simţ, doldora de dispreţ la adresa comunităţii academice din republică.
Acest personaj politic de tristă amintire şi-a permis să ofenseze pe cei mai de seamă savanţi ai ţării, dovedind că e un stalinist convins şi lipsit de logică elementară: Voronin s-a situat pe poziţiile dictatorului Stalin, care considerase oamenii de ştiinţă „o clasă parazitară”, şi pe cele ale teroristului V. Lenin, care afirmase în 1918 că savanţii nu sunt creierul, ci „rahat al naţiunii ruse”.
Voronin i-a învinuit pe savanţi şi pe rectorii universităţilor că aceştia ar submina „adevărul ştiinţific” împărtăşit de el şi de colegii lui de partid comunist. Ideile sale perimate, antiştiinţifice, vorbesc de diletantismul acestui „coleg” al savanţilor, cum şi-a zis.
Încercarea lui de a-şi asuma meritul pentru elaborarea şi adoptarea Codului cu privire la inovaţii şi ştiinţă de asemenea nu poate fi acceptată, deoarece el nu cunoaşte şi nu pricepe ce înseamnă ştiinţă, inovaţii şi care este metodologia ştiinţei contemporane. Voronin a încercat prin adoptarea acestui Cod să stabilească controlul total al PCRM asupra ştiinţei academice. Da, Academia de Ştiinţe a fost mai bine finanţată, dar în unele posturi de conducere au fost propuşi adepţii moldovenismului primitiv.
Totuşi PCRM n-a reuşit să controleze total A.Ş.M. Şi asta îl supără cel mai mult. Savanţii nu s-au supus dictaturii partidului său. Academia de Ştiinţe n-a „cedat” în faţa duşmanilor ştiinţei contemporane, după cum a afirmat Voronin. Academicienii au devenit un bastion puternic de rezistenţă împotriva obscurantismului bolşevic. Academia de Ştiinţe după 1991 a dat dovadă de bărbăţie şi gândire independentă, în conformitate cu adevărul istoric.
Voronin a declarat deschis în faţa oamenilor de ştiinţă că PCRM nu are nevoie de susţinere din partea A.Ş.M. „Noi şi fără această susţinere ne isprăvim bine”, a spus dictatorul comunist. La fel, Lenin, Stalin, Hruşciov, Molotov, Jdanov declaraseră că savanţii doar îi încurcă, luptând cu ştiinţa genetică, cu informatica ş.a.
Dictatorul comunist a criticat AŞM pentru că savanţii academicieni au adoptat mai multe documente privind denumirea corectă a limbii române în R. Moldova, interzicerea simbolurilor comuniste şi semnificaţia datei de 28 iunie 1940.
Voronin s-a răstit la academicieni: „Voi vă puneţi semnătura sub documentele de ponegrire a aşa-numitului regim de ocupaţie sovietică”. În realitate, savanţii n-au „ponegrit” regimul sovietic de ocupaţie, ci numai au constatat adevărul istoric. (…)
Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova a decis că actul din 28 iunie 1940 reprezintă o anexare a Basarabiei şi a Nordului Bucovinei la URSS, fiind „realizată de comandamentul politic şi militar stalinist ca o operaţiune militară de ocupaţie a acestor teritorii”. Comunitatea academică a subliniat că „ziua de 28 iunie 1940 se declară zi a ocupaţiei sovietice”. Documentul elaborat vine în concordanţă cu adevărul istoric.
Pe de altă parte, Voronin şi părtaşii săi nu vor să înţeleagă „din ce motiv” savanţii au acceptat faptul că Republica Moldova este „un al doilea stat românesc”. Această constatare a savanţilor se bazează pe documentele istorice, corespunde faptelor, evenimentelor şi întregului proces de formare şi dezvoltare a poporului român.
Din păcate, Voronin n-a susţinut niciodată în viaţa sa un examen la o altă istorie, decât cea a istoriei PCUS. Cum a fost, aşa a şi rămas cu nota doi la istoria neamului său şi a cunoaşterii ştiinţei academice.
Este greşită din punctul de vedere al ştiinţei academice şi afirmaţia lui Voronin precum că limba română şi poporul român „au apărut cu 400 de ani mai târziu decât noţiunile de limbă moldovenească şi popor moldovenesc” (M.S. 2011, 1 iunie, p. 3). Această afirmaţie a dictatorului comunist ne vorbeşte despre nivelul său inferior ştiinţific. Fiecare elev ştie foarte bine că noţiunile cu privire la limba română şi poporul român au apărut odată cu romanizarea geto-dacilor şi formarea populaţiei româneşti în secolele II-VII după Hristos.
Nu întâmplător M.Eminescu scria că „suntem români şi punctum!”. Voronin şi comuniştii săi apără în realitate nu numai „moldovenismul primitiv”, „feudalismul lingvistic”, dar şi glorifică noţiunile şi evenimentele proruseşti, proimperiale. Politica comuniştilor în problema limbii şi a istoriei românilor reiese din interesele coloniale ale Rusiei ţariste şi ale URSS. Anume Alexandru I a anexat la 1812 Basarabia, iar mai apoi Stalin a atacat, în 1940 şi în 1944, România, ocupând cu forţa armată teritoriul românesc dintre Prut şi Nistru.
Forul Democrat al Românilor din Republica Moldova îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu faptul că partidul comuniştilor se pregăteşte să desfăşoare o luptă acerbă împotriva A.Ş.M., a intelectualităţii republicii. Comuniştii ameninţă savanţii că Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova s-ar afla „în pragul lichidării”.
Ei ameninţă rectorii universităţilor pentru că aceştia „poartă fulare de partid”.
În aceste condiţii de criză a identităţii naţionale româneşti, Forul Democrat al Românilor din R.Moldova îndeamnă pe toţi savanţii să se încadreze mai activ în lupta contra minciunii comuniste, împotriva ideilor antiştiinţifice ale „moldovenismului primitiv”, să propage adevărul, să-l popularizeze, să nu se lase intimidaţi de ameninţările revanşarde ale ultimului dinozaur sovietic – Partidul Comuniştilor din Republica Moldova. Aşa să ne ajute Dumnezeu.
Consiliul Director al Forului Democrat al Românilor din R. Moldova
(Sursa: Literatura si Arta, Nr. 22)
Sursa
2011-06-10 11:24:00