Declaraţia Consiliului Director al Forului Democrat al Românilor din R. MoldovaDiscursul cetăţeanului V. Voronin, ex-preşedinte al Republicii Moldova, în faţa membrilor Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova din 30 mai 2011 a stârnit stupoare: pentru prima dată în ultimii 20 de ani în incinta forului ştiinţific a răsunat o cuvântare cu atâtea insinuări, afirmaţii necugetate, lipsite de bun-simţ, doldora de dispreţ la adresa comunităţii academice din republică.

Acest personaj politic de tristă amintire şi-a permis să ofenseze pe cei mai de seamă savanţi ai ţării, dovedind că e un stalinist convins şi lipsit de logică elementară: Voronin s-a situat pe poziţiile dictatorului Stalin, care considerase oamenii de ştiinţă „o clasă parazitară”, şi pe cele ale teroristului V. Lenin, care afirmase în 1918 că savanţii nu sunt creierul, ci „rahat al naţiunii ruse”.

Voronin i-a învinuit pe savanţi şi pe rectorii universităţilor că aceştia ar submina „adevărul ştiinţific” împărtăşit de el şi de colegii lui de partid comunist. Ideile sale perimate, antiştiinţifice, vorbesc de diletantismul acestui „coleg” al savanţilor, cum şi-a zis.

Încercarea lui de a-şi asuma meritul pentru elaborarea şi adoptarea Codului cu privire la inovaţii şi ştiinţă de asemenea nu poate fi acceptată, deoarece el nu cunoaşte şi nu pricepe ce înseamnă ştiinţă, inovaţii şi care este metodologia ştiinţei contemporane. Voronin a încercat prin adoptarea acestui Cod să stabilească controlul total al PCRM asupra ştiinţei academice. Da, Academia de Ştiinţe a fost mai bine finanţată, dar în unele posturi de conducere au fost propuşi adepţii moldovenismului primitiv.

Totuşi PCRM n-a reuşit să controleze total A.Ş.M. Şi asta îl supără cel mai mult. Savanţii nu s-au supus dictaturii partidului său. Academia de Ştiinţe n-a „cedat” în faţa duşmanilor ştiinţei contemporane, după cum a afirmat Voronin. Academicienii au devenit un bastion puternic de rezistenţă împotriva obscurantismului bolşevic. Academia de Ştiinţe după 1991 a dat dovadă de bărbăţie şi gândire independentă, în conformitate cu adevărul istoric.

Voronin a declarat deschis în faţa oamenilor de ştiinţă că PCRM nu are nevoie de susţinere din partea A.Ş.M. „Noi şi fără această susţinere ne isprăvim bine”, a spus dictatorul comunist. La fel, Lenin, Stalin, Hruşciov, Molotov, Jdanov declaraseră că savanţii doar îi încurcă, luptând cu ştiinţa genetică, cu informatica ş.a.

Dictatorul comunist a criticat AŞM pentru că savanţii academicieni au adoptat mai multe documente privind denumirea corectă a limbii române în R. Moldova, interzicerea simbolurilor comuniste şi semnificaţia datei de 28 iunie 1940.

Voronin s-a răstit la academicieni: „Voi vă puneţi semnătura sub documentele de ponegrire a aşa-numitului regim de ocupaţie sovietică”. În realitate, savanţii n-au „ponegrit” regimul sovietic de ocupaţie, ci numai au constatat adevărul istoric. (…)

Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova a decis că actul din 28 iunie 1940 reprezintă o anexare a Basarabiei şi a Nordului Bucovinei la URSS, fiind „realizată de comandamentul politic şi militar stalinist ca o operaţiune militară de ocupaţie a acestor teritorii”. Comunitatea academică a subliniat că „ziua de 28 iunie 1940 se declară zi a ocupaţiei sovietice”. Documentul elaborat vine în concordanţă cu adevărul istoric.

Pe de altă parte, Voronin şi părtaşii săi nu vor să înţeleagă „din ce motiv” savanţii au acceptat faptul că Republica Moldova este „un al doilea stat românesc”. Această constatare a savanţilor se bazează pe documentele istorice, corespunde faptelor, evenimentelor şi întregului proces de formare şi dezvoltare a poporului român.

Din păcate, Voronin n-a susţinut niciodată în viaţa sa un examen la o altă istorie, decât cea a istoriei PCUS. Cum a fost, aşa a şi rămas cu nota doi la istoria neamului său şi a cunoaşterii ştiinţei academice.

Este greşită din punctul de vedere al ştiinţei academice şi afirmaţia lui Voronin precum că limba română şi poporul român „au apărut cu 400 de ani mai târziu decât noţiunile de limbă moldovenească şi popor moldovenesc” (M.S. 2011, 1 iunie, p. 3). Această afirmaţie a dictatorului comunist ne vorbeşte despre nivelul său inferior ştiinţific. Fiecare elev ştie foarte bine că noţiunile cu privire la limba română şi poporul român au apărut odată cu romanizarea geto-dacilor şi formarea populaţiei româneşti în secolele II-VII după Hristos.

Nu întâmplător M.Eminescu scria că „suntem români şi punctum!”. Voronin şi comuniştii săi apără în realitate nu numai „moldovenismul primitiv”, „feudalismul lingvistic”, dar şi glorifică noţiunile şi evenimentele proruseşti, proimperiale. Politica comuniştilor în problema limbii şi a istoriei românilor reiese din interesele coloniale ale Rusiei ţariste şi ale URSS. Anume Alexandru I a anexat la 1812 Basarabia, iar mai apoi Stalin a atacat, în 1940 şi în 1944, România, ocupând cu forţa armată teritoriul românesc dintre Prut şi Nistru.

Forul Democrat al Românilor din Republica Moldova îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu faptul că partidul comuniştilor se pregăteşte să desfăşoare o luptă acerbă împotriva A.Ş.M., a intelectualităţii republicii. Comuniştii ameninţă savanţii că Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova s-ar afla „în pragul lichidării”.

Ei ameninţă rectorii universităţilor pentru că aceştia „poartă fulare de partid”.

În aceste condiţii de criză a identităţii naţionale româneşti, Forul Democrat al Românilor din R.Moldova îndeamnă pe toţi savanţii să se încadreze mai activ în lupta contra minciunii comuniste, împotriva ideilor antiştiinţifice ale „moldovenismului primitiv”, să propage adevărul, să-l popularizeze, să nu se lase intimidaţi de ameninţările revanşarde ale ultimului dinozaur sovietic – Partidul Comuniştilor din Republica Moldova. Aşa să ne ajute Dumnezeu.

Consiliul Director al Forului Democrat al Românilor din R. Moldova
(Sursa: Literatura si Arta, Nr. 22)

Sursa
2011-06-10 11:24:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

20:08:31Polițistă la volan, la fel ca bărbații cu epoleți, sfidătoare —» Curaj.TV | Media alternativă
19:47:06Am pierdut mii de dolari pe false ”investiții”! —» Curaj.TV | Media alternativă
00:05:00Black Friday: All of Our Deals in One Spot —» Misterioz
18:44:12Cehia. Moldovenii de peste hotare sunt „diasporă” —» Curaj.TV | Media alternativă
17:24:22Zice că l-au păcălit cu locul de muncă în Germania —» Curaj.TV | Media alternativă
18:55:30Valurile mortale din asfalt au supraviețuit două anotimpuri —» Curaj.TV | Media alternativă
18:48:59Tramvaiul răzbunător de pe ruta 11 —» Curaj.TV | Media alternativă
21:58:36O activitate de interes maxim… —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
21:04:16Solidaritate cu revolta din Iran, protest la Oslo —» Curaj.TV | Media alternativă
20:30:36Au adus cu trenul sute de mașini noi în capitala sufocată de trafic —» Curaj.TV | Media alternativă
20:24:15Locomotivă de 55 de ani mai cară trenuri CFR —» Curaj.TV | Media alternativă
16:01:51Concurs de oferte pentru achiziționarea produselor igienice —» Asociaţia Obştească "Demos"
15:27:37Concurs de oferte pentru achiziția produselor alimentare —» Asociaţia Obştească "Demos"
12:40:48Aur pentru echipa de elevi și profesori de la Colegiul „Nichita Stănescu” din Ploiești —» Curaj.TV | Media alternativă
14:59:30Программа «Кишинев читает книгу» в библиотеке им. И. Мангера —» BiblioCity
14:54:25SCRIITORUL ȘI ZODIA —» Leo Butnaru
13:53:11«Будущее за молодежью» —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:18:20Programul Naţional LecturaCentral, ediţia a V-a, 2022. Campania ,,Septembrie – nici o zi fără lectură” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:10:48De ce Maia Sandu are nevoie (permanentă) de Alaiba?! —» Sergiu Mocanu
11:13:19Ce diferențe există între Baptiști și Martorii lui Iehova? —» Moldova Creștină
10:28:03POEME DIN „HYPERION” / număr aniversar - 40 de ani de la apariție —» Leo Butnaru
10:22:43UN POET AL SUPRAREALISMULUI SÂRBESC —» Leo Butnaru
08:06:51O familie din Zaporojie cu doi copii minori împușcată pe loc. Genocidul continuă... —» nimic nu e asa cum pare a fi...
07:34:05DISECȚIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
17:00:11Nu uita să te rogi | Editorial Radu Blendarencu —» Moldova Creștină