Două zile de vară – trăite cît o speranţă de mare

Pîn’ la nefericitul de 5 iunie, 2011, nu am avut îndoieli nici pentru o clipă, că Dorin Chirtoacă va deveni primar general al Capitalei din primul tur. Şi această atmosferă se consolidase, mai ales după ce Vlad Filat l-a retras din campanie pe Victor Bodiu în favoarea candidatului mai cotat – Dorin Chirtoacă, lucru care nu este deloc uşor de făcut la nivelul unui partid politic. După această mişcare, îşi aveau justificarea morală, şi politică, şi partinică să rămînă pe cîmpul de luptă centru-drapta, doar două figuri: Dorin Chirtoacă, fiindcă este Dorin Chirtoacă şi Valentina Buliga, care a venit să anunţe, mai degrabă, o alternativă social-politică pentru alegătorul vrăjit de ameţeala comunistă şi ruperea lui de la coloana a cincea. Pînă la acel moment, se vorbea mult şi despre mulţi, după – mult şi despre doi, dacă-l lăsăm într-o parte pe Dodon, căci puţin ce se putea de schimbat în grădina „roşiilor”. Ceilalţi candidaţi erau pe rol de figuranţi sau făceau slujbe bine plătite la „împăratul roşu”. Ei nu aveau nevoie de multe procente, căci erau mulţi şi era important să sonorizeze mesajul descurajant. Şi totuşi, aceşti „nesemnificativi” nu trebuie daţi uitării, trebuie daţi pe mîna Ministerului Justiţiei. Demult Ministerul Justiţiei trebuia să facă ordine în ţarcul acestor juvine politice. Cred că pentru partiduţele acestea, care nu au acumulat voturi nici cît necesarul de părtaşi pentru înregistrare, MJ trebuie să aplice soluţia reînregistrării. Dar aceasta mai încolo…

De ce trebuia susţinut masiv Dorin Chirtoacă? În primul rînd, dacă Dorin Chirtoacă nu lua capitala în 2007, atunci, cred eu, nu se ştie ce soartă ar fi avut partidele de azi, mai mari sau mai mici; în al doilea rînd, fiindcă Dorin Chirtoacă a făcut maximum posibil într-o situaţie de blocaj total şi-n al treilea rînd, fiindcă în Chişinău nu se experimentează programe şi platforme mai sociale, mai liberale sau mai democrat-liberale, în Chişinău se dă lupta dintre comunism şi pro-europa şi pînă cînd cursul pro-european nu va fi asigurat fără rezerve, votul trebuie să rămînă unul politic. Nu trebuie să ne îmbătam cu apă rece. Pînă la moment, nu este altă figură care să consolideze acest vot, decît Dorin Chirtoacă. Să nu fie cu supărare unor partide, dar s-o recunoască în momentele de sinceritate.

Deci, ghidat de acestea, Duminică de dimineaţă, unul dintre primii, am păşit pragul secţiei de votare din vecinătate, unde l-am votat pe candidatul Chirtoacă, convins că aşa vor proceda cei mai mulţi. Iar exit-poll-ul de la 22:00, în genere m-a înaripat şi m-a făcut să cred că Chişinăueanul politizat, mai mult sau mai puţin, a înţeles, în cele din urmă, ce înseamnă votul util. Aici îi las într-o parte pe „idioţii utili”, care sînt sateliţi permanenţi ai exerciţiului electoral în Moldova. Despre aceştia trebuie de vorbit tare şi mult mai încolo, cu analize profunde şi argumentate, ca să dispară cu desăvîrşire de pe scena politică pînă la alegerile parlamentare.

Dar cele mai grele clipe aveam să le trăiesc pe 6 şi 7 iunie, cînd exit-poll-ul cbs axei a fost dat peste cap, iar Unimedia ne furniza informaţii cu ţîrîita, ca să nu ne traumeze, cred că. Aceste două zile trăite, în maximă încordare, că iată, iată vom pierde Chişinăul, adică îl vom da în mîna comuniştilor chiar din primul tur, au fost pentru mine nu numai o trăire profundă, dar şi o radiografiere a alegătorului mascat, care şi el construit din emoţii, se bucura de scăderea continuă a procentajului lui Chirtoacă. Am rămas frapat că unii dintre aceştia, care-mi sunt colegi, mă susţineau în opţiunea mea pro-Chirtoacă, iar cînd se prezentau rezultatele şi-au scăpat şi ei emoţiile de sub control, am văzut cît de fals este alegătorul nostru, aşa tinerel cum este, cu aşa alegător, cbs-ului trebuie să-i dăm dreptate. Drept că, cam des greşeşte.

Acum ne întrebăm, vom reuşi să-l promovăm pe Dorin Chirtoacă primar din turul doi, mai ales că fanii lui, ieşiţi la această dată din sesiune vor fi plecaţi pe-aiurea. Iată acum partidele politice ale Alianţei vor trebui să-şi spele ruşinea şi să lucreze la metru pătrat. Dîndu-ne bine seama, după ce comuniştii au luat majoritatea în consiliu, că primarul, în caz de victorie a Alianţei va fi, mai curînd, un simbol, ar trebui să ne mulţumim şi cu aceasta, dacă nu suntem capabili de mai mult. De ce nu suntem capabili? Poate vom reuşi să descifrăm pînă la alegerile parlamentare. Este foarte necesar ca rînza şi intelectul să fie puse-n echilibru.

Aşa cum, Chişinăul, în linii mari, este pierdut, Alianţa trebuie să-şi asume această înfrîngere şi pălită de sinceritate în scurte momente, să ne spună dacă nu am greşit cu susţinerea din 7 aprilie, 2009. În orice caz, Alianţei i s-a mai dat două săptămîni pentru a-şi acoperi măcar cu o victorie simbolică justificările. Ne dăm bine seama că nu se va rezista pînă la 19 iunie, dar se va încerca chiar de acum să se caute vinovatul. Vinovatul este AIE 2, şi nu-l mai căutaţi. Despre vinoveţi, cu text deschis, cred că este cel mai indicat să vorbească societatea civilă. Cred că este absolut necesar ca pe parcursul acestor două săptămîni, Forumul Civic „Pro Europa” să se convoace (dacă nu s-a produs ceva şi pe-acolo). Consider că este absolut necesar convocarea unei adunări a alegătorilor pro-Chirtoacă, care va sensibiliza alegătorul nostru şi-l va chema la urne să-şi minimalizeze indiferenţa – egală cu crima. Alegerea lui Dorin Chirtoacă pe 19 iunie, 2011, ne-ar mai lăsa speranţe că ne putem smulge din prizonieratul greşelilor.

Victoria lui Dorin Chirtoacă de la 19 iunie devine o chestiune de onoare şi de loc una de inteligenţă.

Radu VodăSursa
2011-06-08 00:37:46Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

09:41:02Număr record de crame la Vernisajul Vinului —» Fine Wine
13:11:39Lansarea platformei online compensatii.gov.md —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:29:345 decembrie - Ziua Internaţională a Voluntarilor în Slujba Dezvoltării Economice şi Sociale. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:27:02Anunţ ,,Ajutor la contor" —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
21:47:46Omonimele – cum le deosebim sensul? (2) —» Moldova Creștină
19:56:23Decembrie, luna totalurilor și a concluziilor #live #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
19:49:53Dezbatere: Capitalismul pe muchie de cuțit —» Curaj.TV | Media alternativă
15:11:41Spune că a lucrat o lună în Polonia fără să fie plătit —» Curaj.TV | Media alternativă
14:58:07Dumitru – primul moldovean în echipa politici Google/Youtube —» Curaj.TV | Media alternativă
14:19:05Lena Chilari la atelierul Vlad Ioviță, Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
14:11:00Acțiune unionistă la Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
14:07:02Fărădelegi pe strada Armenească, cu complicitatea poliției —» Curaj.TV | Media alternativă
13:45:42Despre impact —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
09:45:36Ce să faci când continuu visezi pe cei morți? —» Moldova Creștină
06:48:03Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
06:44:00Laboratorul internațional „Noi perspective asupra designului instituțional al finanțării publice pe bază de proiect pentru cultură în țările Parteneriatului Estic" —» BiblioCity
07:38:16Micile și marile bucurii ale lunii noiembrie 2022 —» Sunt MAMĂ!
11:56:54Город Днепр за один день —» Бессарабские хроники
06:25:28VINO SĂ STĂM SUB POM, SAU - FORMULA DE POLITEȚE —» Leo Butnaru
18:31:16Give the Gift of WordPress.com! —» Misterioz
14:33:00We Heard You Wanted to Add SSH Keys —» Misterioz
13:46:15Arcadie Suceveanu la ceas aniversar —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
13:13:345G în avioane, Wi-Fi pe șosele – decizia Comisiei Europene deschide noi oportunități de inovare —» Elena Robu
12:12:29ACUM ORI NICIODATĂ. Cartoful fierbinte pe nume Unirea —» Nicolae Federiuc
11:56:5394 de ani de la nașterea poetului Ion Druță, (1928) —» Biblioteca Publică or.Rîşcani