Nu trimite cuiva atașamete în format MS Office. Alege formatul OpenDocument pentru documentele tale

Foarte des se poate întâmpla să primești un e-mail cu atașamente în format DOCX (sau în general MS Office: Excel, PowerPoint etc.). Acest format este proprietar, iar modul cum sunt stocate datele în acest tip de fișier este un secret deținut de către compania Microsoft, ea are drepturi exclusive asupra lui. Pentru a citi corect acest tip de documente vei fi nevoit să folosești numaidecât software-ul proprietar MS Office. Deoarece formatul este unul secret, nimeni nu va putea să elaboreze un program care va citi sau edita corect aceste fișiere, iar această stare a lucrurilor este creată în mod deliberat de către companie pentru a forța utilizatorii să fie dependeți de produsele ei. Este o metodă folosită des de dezvoltatorii software-ului proprietar, nerespectând astfel libertățile utilizatorilor de calculatoare.

Lumea este mai diferită decât presupui

Atunci când trimiți cuiva documente în format MS Office presupui că persoana care va primi aceste fișiere ar trebui numaidecât să posede produsele proprietare pe care le folosești. Acest lucru înseamnă că persoana respectivă ar trebui, spre exemlu, să cumepre licența pentru programele proprietare MS Office și Windows, doar pentru a citi documentul tău.

Mulți oameni nu doresc să folosească produsele proprietare. Ei au ales să folosească software-ul liber, cum ar fi sistemul de operare GNU/Linux, deoarece software-ul liber le oferă libertatea de a folosi, studia modul de funcționare, copia și redistribui fară nici o restricție, întrunește posibilitățile lor financiare, le oferă mai multă securitate, le oferă control asupra tehnologiei pe care o folosesc. De aceea, pentru a respecta oamenii din jurul tău și alegerea lor este bine să operezi cu un format pentru documnte care va putea fi citit sau editat indiferent de platformă. Nu este politicos să forțezi pe cineva prin intermediul unui format secret să folosească produsele proprietare ale unei companii.

Alege formatul OpenDocument pentru documentele tale

Doi oameni, chiar dacă sunt din diferite țări, vor putea comunica dacă vor folosi o limbă pe ca o cunosc ambii. Același lucru se întâmplă și cu calculatoarele. Pentru ca același document să fie citi și editat corect pe două calculatoare diferite, ar trebui să folosești un format care este înțeles de ambele calculatoare.

OpenDocument Format (ODF) este un format liber pentru fișiere de birou. El este un standard deschis, acest lucru însemnând că informația despre modul cum sunt stocate datele în aceste fișiere nu este un secret și este obligatoriu accesibilă oricui. Oricine cu capacități de programator va putea studia specificația acestui format și realiza un program care va edita sau citi aceste fișiere.

Este evident că stocând documente tale în ODF vei fi sigur că oricine va putea să le citească, indiferent de ce program sau platformă folosește. Mai mult ca atât, deoarece te bazezi pe un standard deschis, informația stocată azi va fi accesibilă și peste mulți ani. Pe de altă parte, stocând datele într-un format proprietar riști să pierzi contolul asupra lor sau iar informația ar putea să devină inaccesibilă doar peste câțiva ani.

Folosește un software liber în loc de MS Office

Mai sus am vorbit de ce mulți oameni aleg software liber – el le respectă libertatea lor ca utilizatori și le oferă controlul asupra tehnologiei pe care o folosesc. Astăzi există software libere care pot face același lucru ca și MS Office. De asemenea aceste software libere suportă în mod nativ formatul ODF. Mai jos putem în listă câteva software libere care sunt destinate pentru editatea documentelor de birou (procesarea textului, calculul tabular, crearea prezentărilor, baze de date) și pe care te încurajăm să le folosești:

Utilizând aceste aplicații libere și formatul OpenDocument nu vei fi nevoit să folosești un software porietiar și de asemenea vei putea să lucrezi pe un sistem de operare liber cum este GNU/Linux. Dacă cineva îți trimite un document în format proprietar, astfel făcându-te să fii nevoit să folosești un software porprietar, roagă politicos persoana respectivă să-ți trimită documentele într-un format liber. De asemenea îi poți explica și avantajele alegerii unui format cum este OpenDocument.

Referințe:

Trimiteri la aceeași temă pe blogul nostru:


Sursa
2011-06-06 13:03:39Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

07:04:35LINIA VIEȚII —» Leo Butnaru
14:49:58DINTR-O POSIBILĂ ANTOLOGIE, 2014 —» Leo Butnaru
10:11:03SOLIDARITATE —» Leo Butnaru
07:07:40Milostenia nu-i mai mult sau mai puţin merituoasă, după însemnătatea darurilor —» Portalul Tineretului Ortodox din Moldova
20:08:31Polițistă la volan, la fel ca bărbații cu epoleți, sfidătoare —» Curaj.TV | Media alternativă
19:47:06Am pierdut mii de dolari pe false ”investiții”! —» Curaj.TV | Media alternativă
10:00:08Anxietatea – de la cauze și consecințe, la soluții —» Moldova Creștină
08:50:04DIN ISTORIA (ȘI GEOGRAFIA) LITERATURII ROMÂNE ÎN IMAGINI © —» Leo Butnaru
05:42:32«Новости Приднестровья» продолжают тырить —» Бессарабские хроники
00:05:00Black Friday: All of Our Deals in One Spot —» Misterioz
18:44:12Cehia. Moldovenii de peste hotare sunt „diasporă” —» Curaj.TV | Media alternativă
17:24:22Zice că l-au păcălit cu locul de muncă în Germania —» Curaj.TV | Media alternativă
14:27:05Programul ,,Opera jubiliară a anului 2022” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:26:41Infografic ,,Septembrie - nici o zi fără lectură" —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:30:29REVISTA „NEUMA” ÎNTREABĂ —» Leo Butnaru
10:10:31A fi bun nu costă mult, dar aduce dobânzi mari! —» Moldova Creștină
18:55:30Valurile mortale din asfalt au supraviețuit două anotimpuri —» Curaj.TV | Media alternativă
18:48:59Tramvaiul răzbunător de pe ruta 11 —» Curaj.TV | Media alternativă
16:02:58Omofonele – unde punem cratima?  —» Moldova Creștină
16:00:13Ar trebui să ne doară… | Poezie de Mașa Rotaru —» Moldova Creștină
13:00:16Interviu cu Vasile Gherasimciuc, Director al Sărbătorii Speranței în Moldova (14-16 Iulie 2023) —» Moldova Creștină
10:30:02POET AL AVANGARDISMULUI UCRAINEAN - VICTIMA BOLȘEVISMULUI —» Leo Butnaru
10:00:14Nu ne mai pasă | Opinie Mașa Rotaru —» Moldova Creștină
07:58:56Pandemia mai este, chiar dacă n-o vedem —» blog cultural
21:58:36O activitate de interes maxim… —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi