Premiantii concursului literar CATATEA LUI BUCUR

                                  PREMIANȚII  CETĂȚII

Existența unui eveniment în viața noastră poartă un înțeles. El definește o manifestare, care are la bază un semn cu o semnificație importantă pentru aceia care participă. De data aceasta literatura este cea care a declanșat evenimentul. Poezia, proza desprinse din cărți, existente sau în devenire, ne-au fost transmise ca simboluri. Fiindcă ele reprezintă cartea, pentru avizați o metaforă, un mit în acțiune. Universul unei cărți, deopotrivă revelație spirituală sau ritual, reprezintă inteligența individuală. Dar, numai dacă deschidem o carte și o citim îi aflăm taina dintre coperte. Numai așa aflăm gândurile și sentimentele descrise, ideile cuprinse. Dar înmănuncherea ideilor din mai multe cărți?! Așa cum s-au relevat ele din paginile trimise concursului Cetății lui Bucur?! Consider că tot ce se scrie acum, în această perioadă, se va transforma într-un  simbol al   începutului de secol 21, care se tezaurizează, devenind în timp valori  literare naționale. De aici și semnificația unui eveniment ca acesta, care a adunat o parte dintre premianții literaturii române. Autorii care au participat la Concursul literar național „ Cetatea lui Bucur” – 38 de poeți și 37 de prozatori –  au dovedit că pot fi competitori, fiindcă important este să participi.  De aceea îi felicit pe toți. Și mulți dintre premianți nu sunt la prima încercare de participare la concurs dar sunt la primul premiu, prima diplomă ce le certifică talentul literar. Așa este profesorul Ionuț Țandără din Focșani, cu doctorat în franceză și acum cu o diplomă de poet premiat. Membru a diferitelor consilii și asociații de limbă franceză, membru al Federației Internaționale a Profesorilor de limbă Franceză, Ionuț Țandără a lansat un volum  „Dedicații în vers alb”  iar juriul concursului „Cetatea lui Bucur” i-a decernat premiul *Nichita Stănescu* pentru bilingvismul versului alb.

 Trebuie subliniat aici și efortul criticilor literari Cleopatra Lorințiu și Cristian Neagu, al organizatorilor, poeți deopotrivă, Elisabeta Iosif , Cristina Ștefan, Paul Polidor, membrii ai juriului.

De departe din Canada s-a înscris la concurs, cel mai „tânăr” scriitor, Ovidiu Creangă, de 90 de ani. Un epigramist convins, membru al  Uniunii Epigramiștilor din România iar acum pentru poezia și proza  sa, juriul i-a acordat premiul *Cetatea lui Bucur pentru Diaspora*. Iată răspunsul său la aflarea acestei vești:

„Mă bucur mult că am luat premiul *Cetatea lui Bucur pentru Diaspora*. Ca să fiu sincer, la 90 de ani nu prea mai am motive de bucurie: de băut m-am lăsat demult, de fumat m-am lăsat de 4 ani, cu… cucoanele am cam terminat cam demult….mi-a mai rămas o eventuală bucurie procurată prin literatură, căci de scris m-am apucat la 80 de ani. Fiindcă veni vorba, unii mă întreabă, de ce       m-am mai apucat de epigrame la 80 de ani?! Iată răspunsul meu:

De nu mai ai succes la dame/ Și ți-ai urcat sculele-n pod/ Nu te boci, ca un nerod!/Apucă-te de epigrame! Sunt buruienos la gură dar să știți, că și la epigrame am luat un premiu! Acum, vă mulțumesc tuturor încă o dată pentru această bucurie și …să-mi dați dovada scrisă, ca să o pun în ramă, pe perete, aici lângă calculator! Ovidiu Creangă (scriitor bănuit), Canada, noiembrie, 2010.”

În această lună se comemorează doi ani de când scriitorul, criticul literar, realizatorul revistelor de cultură online ale Asociației Române pentru Patrimoniu nu se mai află printre noi. Îi simțim lipsa. Ne învățasem să-i primim în mesaje cuvântul său bun, să-i auzim sfatul său înțelept,  îndemnul său de a scrie despre adevăr și ne lipsește  felul său  respectuos de adresare pentru fiecare, indiferent de vârstă. Ne amintim cu toții mereu cum  încheia aceste scurte epistole: „cu doriri de bine”…

 Anul trecut, in memoriam, soția sa, scriitoarea Mariana Brăescu Silvestri a oferit Premiul Artur Silvestri la cinci scriitori. În acest an, 2010, propunerea Juriului pentru acest important premiu, făcută deosebitului om de cultură, Mariana Brăescu Silvestri s-a oprit la  doi autori, care au  trimis unele dintre cele mai bune poezii din concurs: Daniela Voiculescu și Cezar Cazimir Stoicescu. Și aceasta, pentru că, scriitorul Artur Silvestri admira oamenii talentați, dăruiți culturii.

 Daniela Voiculescu, membră a Ligii Scriitorilor Români, Filiala Argeș e deținătoare a mai multor premii și titluri literare, printre care numim:  Premiul special al Palatului Culturii din Pitești și Premiul I la Concursul național Pe aripi de dor domnesc, 2010. A publicat opt cărți  și a colaborat la două volume colective dedicate scriitorului comemorat: „Mărturisirea de credință literară” și In memoriam Artur Silvestri. La acest concurs din noiembrie, 2010  a primit Premiul ARTUR SILVESTRI pentru poezie.

 Cel mai tânăr scriitor, talentat (și dăruit unui psyche imaginar), Cezar Cazimir Stoicescu este deținătorul Premiului național  “Tinere condeie pentru literatură“ (1999 și 2000). Primește acum, în noiembrie 2010  “Premiul Artur Silvestri pentru poezie.” Cred  că Artur Silvestri i-ar fi apreciat creația. Este autor de muzică, versuri și interpretate.

George Baciu a primit la acest important concurs național CETATEA LUI BUCUR, “Premiul Tudor Arghezi  pentru metafora poetică”. Desigur,  premiul spune totul despre talentul său poetic. Este membru al Ligii Scriitorilor Români, filial Argeș. Cunoscutul om de cultură din Domnești este redactorul șef al unei prestigioase reviste: Pietrele Doamnei. A scris câteva volume dedicate satului românesc și este autorul unui roman și al unui volum de versuri.

Sunt șase scriitori, membri ai  Ligii Scriitorilor Români, care au primit premii, ceea ce dovedește valoarea scriitoricească a celor înscriși în această uniune de creație. Pe doi i-am numit iar ceilalți patru membri sunt din alte zone diferite ale țării.

Dr. Mihai Ganea, secretarul literar  al L.S.R., Filiala Vrancea trăiește în Maramureș. A trimis din Baia Mare la concurs două excelente lucrări de proză scurtă. Deținător al Premiului anului pentru poezie, 2008  dar  și pentru proză – Costache Negri, obține Diploma  de onoare pentru poezie în 2009 și pentru anul 2010   și Premiul anului 2010, Baia Mare al Editurii Transilvania. Însă Premiul de excelență pentru proză scurtă “Cetatea lui Bucur” e dat de juriul de la București. Iar pentru activitatea sa la Proiectul Cultural Cititor de Proză dedicat promovării artelor plastice și literaturii primește și premiul Cititor de Proză, oferit de finanțatorul și fondatorul proiectului Emanuel Pope, Anglia.

Membră a  Filialei  București a Ligii Scriitorilor Români, Nicoleta Stăvărache, este autoarea a trei volume de poezie. La Concursul Literar Național “Cetatea lui Bucur” obține primul său  premiu:  “Lira 21, pentru sensibilitatea evocării satului”. Activează ca membră a Cenaclului literar Lira 21 de circa un an iar fondatoarea acestui unic cenaclu online, scriitoarea Cristina Ștefan, care formează și modelează tinere talente i-a oferit acest premiu. Scriitorul Geo Găletaru, membru al Filialei Timiș a LSR este autor a 11 volume de poezie, a unui volum de proză și a unui roman. Este  deținătorul Marelui premiu al Festivalului Lucian Blaga pentru poezie, al Concursului Național de proză Vasile Voiculescu iar la Concursul Național Literar Cetatea lui Bucur a primit premiul “Liviu Rebreanu”, pentru imagistică literară. De la Filiala Dâmbovița a LSR a primit “Premiul Nicolae Labiș pentru poezie lirică”, George Ioniță, autor a patru volume de poezie și vicepreședinte al Cenaclului literar *Luceafărul* din Titu, județul Dâmbovița.

Câștigătorul a trei premii pentru proză scurtă la Concursul Național de Creație Literară Vasile Voiculescu și la Concursul Național Literar Ion Creangă, a trimis pentru Concursul Național Literar Cetatea lui Bucur două texte de proză scurtă ce-l definește ca fiind un scriitor cu simțul povestirii. Trăind în lumea satului, în comuna Broșteni de Vrancea, Gheorghe Mocanu, are un talent deosebit al descrierii vieții mocanilor vrânceni. Juriul i-a acordat ”Premiul Ion Creangă pentru oralitatea lumii satului”.

Sibianul Dan Herciu, membru al cenaclului Astra a debutat în 2009 cu un volum de poezie iar în acest an a obținut Premiul Niram Art, la Madrid. A primit din partea juriului Concursului Național Literar Cetatea lui Bucur, 2010  “ Premiul Lucian Blaga pentru poezie”.

Marica Hagianu Viorica din Călărași în 2009 a obținut Premiul concursului de recenzii al Editurii Humanitas /Vodafone și primește în 2010 premiul I pentru proză, Pucioasa, Dâmbovița dar și premiul II pentru Teatru.  Scriitoarea este și artist plastic, având expoziții personale de pictură în 2010  la Călărași, Oltenița, Pitești și Slobozia. Pentru activitatea sa la revista Faleze de Piatră, primește premiul publicației oferit de fondatorul Emanuel Pope. Din partea Juriului Concursului  Literar National primește “Diploma de onoare Cetatea lui Bucur pentru imagistică poetică”.

Doi bucureșteni talentați Ion Martin și Carmen Manuela Măcelaru obțin la Concursul Național Literar Cetatea lui Bucur două premii importante pentru poezie: Carmen Manuela Măcelaru- Premiul Ion Alexandru iar Ion Martin – Premiul Gheorghe Tomozei. Pentru jurnalistul Ion Martin este primul premiu pentru poezie, fiind dramaturg și autor de scenarii de televiziune și autorul unor volume de proză umoristică. Pentru Carmen Manuela Măcelaru acest premiu e precedat de cel al Concursului de creație literară “Vara visurilor mele”- PremiuI I pentru poezie.

 Am închis ca între coperțile unei cărți aceste gânduri de lumină, picături perlate în marea de ocean a literaturii. Timpul definește acestă luptă pentru veșnicie a cuvântului scris. Totul se înscrie într- un alfabet al simbolurilor. El definește în cele din urmă o civilizație.

Elisabeta IOSIF

Noiembrie, 2010



Sursa
2010-11-22 13:33:47



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

05:48:00DIN STRICTUL NECESAR —» Leo Butnaru
19:35:26Votul inutil —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
19:00:43Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
15:04:43Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
12:45:51Învățământul muzical republican în anii ’60 ai secolului XX —» CHIŞINĂU MUZICAL | Blogul Bibliotecii de Arte "Tudor Arghezi"
08:48:3230 aprilie – Ziua Internațională a Jazz-ului —» CHIŞINĂU MUZICAL | Blogul Bibliotecii de Arte "Tudor Arghezi"
22:49:08Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
13:23:46Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
08:43:00Masă de pomenire —» Andrei LANGA. Blogul personal
15:08:46Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
09:08:00Luciul arcat —» Leo Butnaru
15:09:06Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
04:34:00SCRIITOR, BIBLIOTECĂ, CITITOR —» Leo Butnaru
02:30:43Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
19:21:01Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:38:01Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:38:01Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
12:04:00Fata Morgana —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:26:15Fenomenul muzical moldovenesc din a doua jumătate a secolului XX —» CHIŞINĂU MUZICAL | Blogul Bibliotecii de Arte "Tudor Arghezi"
06:18:00din strictul necesar —» Leo Butnaru
21:12:00Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
18:47:33Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
16:25:12Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:58:36Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
13:30:32Au ascuns scaunele și parola wifi din primărie —» Curaj.TV | Media alternativă