Tudor Darie: “există suficiente motive pentru care cetățenii moldoveni de peste hotare să vină la vot”
De vorbă cu Tudor Darie, consilierul premierului Filat în materie de promovare a politicilor de tineret, inițiatorului campaniei “Yes la Vot”
Ai ales și de data aceasta Internetul pentru mobilizarea la vot, deși știm cu toții că electoratul internaut este unul activ. Ce aștepți de la aceste campanii online?
Sigur că internauții sunt activi pe bloguri, forumuri și rețele de socializare, dar în RM lipsesc studiile, care ar arăta modul în care participă la vot această categorie de electorat. Ar putea să fie activi și în off-line, dar ar putea și să nu fie.
Scopul campaniei este de a utiliza oportunitățile pe care le oferă Internetul pentru a:
1. informa alegătorii din R. Moldova, dar și de peste hotare, referitor la procedura de vot (există proceduri diferite pentru a declara locul de ședere, obținerea certificatului de vot sau modul în care votează studenții în urma ultimelor modificări în legislație)
2. mobiliza oamenii activi pe Internet ca să-și convingă colegii, prietenii și rudele din off-line să participe la vot.
Câți internauți sunt implicați la momentul actual în campania „Yes la Vot”, pe ambele rețele sociale – Facebook și Odnoklassniki?
În total, sunt deja peste 15 200 de susținători pe Facebook și Odnoklassniki. Totul a început prin a crea aceste grupuri timp de circa 5 minute fiecare. Mi-am invitat persoanele din lista mea de prieteni și i-am rugat să-și invite și ei prietenii. Am rămas plăcut surprins când, la început, grupurile creșteau cu câteva sute de persoane în fiecare 5-10 minute. Timp de 1 zi, ambele grupuri adunaseră peste 4 mii de susținători. Acum suntem peste 15 mii și sunt convins că, până la 28 noiembrie, vom fi cel puțin 20-25 de mii.
Ce reprezintă această cifră în raport cu întreg electoratul din Moldova și crezi că internauții, majoritatea fiind tineri, vor avea putere de convingere și asupra celorlalți alegători?
În R. Moldova pe listele electorale sunt înscriși în jur de 2,6 milioane de alegători. În ziua votării la urne se prezintă în jur de 1,5 mln de alegători. Astfel, cele 15 mii de persoane, care susțin în acest moment campania, reprezintă în jur de 1% din electoratul activ. Dacă ar fi să ne imaginăm că fiecare persoană, care deja este implicată în campanie, va reuși să convingă cel puțin 10 persoane indecise să se prezinte la vot, atunci în jur de 10% ar vota, ceea ce ar fi un rezultat extraordinar. Am toată încrederea că persoanele implicate în campanie sunt persoane respectate în grupul lor de prietenii și vor reuși să-i influențeze pozitiv în privința participării la vot.
Deși inițial era vorba de deschiderea a 17 secții de votare pe teritoriul României, până la urmă vor funcționa doar 8. Crezi că este suficient?
E vorba de o cifră mult mai mare decât la alegerile din 29 iulie 2009. Sigur că ar fi fost mult mai comod să fie câte o secție de vot în fiecare oraș din România, dar, în acest caz, e vorba și de cheltuieli mult mai mari. Poziția mea este că trebuie să reieșim din ce avem, deoarece lucrurile nu mai pot fi schimbate. Dacă reușim să mobilizăm cetățenii moldoveni din România să se prezinte la vot în secțiile deschise, atunci ar fi un lucru extraordinar. Bătălia electorală va fi una dură. Nici sociologii nu pot prevedea exact dacă vor câștiga forțele pro-europene sau urmașii lui Lenin. Din acest motiv, fiecare vot va conta. Nu este exclus ca învingătorii să fie desemnați anume de votul cetățenilor moldoveni de peste hotare. Așa cum și “votul de aur” din 2009 și posibilitatea de a avea minimum 52 de mandate pentru a putea guverna (1 mandat a fost oferit de diasporă) au fost datorită efortului cetățenilor de peste hotare.
Tot aici aș dori să amintesc că Guvernul a făcut o serie de reforme pentru cetățenii moldoveni de peste hotare:
1. Anularea sumelor de bani de circa 3-4 mii de euro, pe care cetățenii moldoveni de peste hotare erau obligați să le lase la vamă, dacă veneau acasă cu propria mașină ce avea peste 7 ani.
2. Actele de identitate pot fi perfectate deja și la Ambasadele R. Moldova în țările în care cetățenii moldoveni locuiesc. Ei nu mai sunt nevoiți să revină în țară ca să-și facă un buletin de identitate sau pașaport nou.
Există posibilitatea reală ca în 2011 în R. Moldova să funcționeze companiile avia low-cost, ceea ce va reduce semnificativ costul unui bilet de avion și cetățenii vor putea circula mai ușor. Plus, în 2012 am putea să obținem regim liber de călătorie în țările membre ale UE, fără să mai fie nevoie de vize.
Deci, există suficiente motive pentru care cetățenii moldoveni de peste hotare să vină la vot. Unde mai pui că anume acești cetățeni își doresc mult să păstreze R. Moldova ca un stat democratic. Deci, să venim și să susținem această direcție prin votul fiecăruia dintre noi.
Ești în contact zilnic cu tinerii. Cum ți se pare starea lor de spirit înainte de alegeri? Eu îi văd mai puțin activi față de campaniile anterioare…Și-au păstrat din elanul și entuziasmul de a schimba ceva pe care-l aveau acum un an?
Există atât tineri nemulțumiți sau dezamăgiți de faptul că vinovații evenimentelor din 7 aprilie nu au fost pedepsiți, cât și tineri care și-au păstrat entuziasmul de acum un an.
Sigur că persoanele vinovate de maltratările din 7 aprilie, inclusiv cei care au ordonat blocarea Internetului în acele zile, trebuie trași la răspundere. Așteptăm ca Procuratura Generală să-și facă treaba, să transmite dosarele în instanță, iar vinovații să fie penalizați.
Totuși, dacă suntem realiști, înțelegem că probabil niciodată nu vom cunoaște adevărul până la capăt. Asta o demonstrează experiența altor state, inclusiv faptul că nici astăzi nu se știe ce a fost exact în timpul Revoluției din România. Sper că în cazul R. Moldova să fie trași la răspundere măcar principalii vinovați, care au dat ordine. Știm că “peștele de la cap se strică”. Dacă reușim să “curățim” capul, atunci lucrurile se vor mișca în direcția corectă.
Sursa
2010-10-29 10:24:06